"Ополченець" Яценюк. ТОП-5 свіжих фейків від російських казкарів

Кожна наступна вигадка російських ЗМІ про Україну стає абсурднішою за попередню

Як СБУшники "Боїнг" збивали

Російське жовте видання "Комсомольская правда" вигадало нову конспірологічну теорію збиття малайзійського "Боїнга" на Донбасі. Згідно з версією КП, авіалайнер мали підірвати зсередини і одночасно вразити зовні ракетою, випущеною з української установки ЗРК "Бук". Остання знаходилася в одному секторі з "Буком", який належить "ополченцям".

"Ураження ракетою дозволяло камуфлювати внутрішній вибух і одночасно служило аргументом для звинувачення ополченців у теракті", - докладно пояснює видання.

Для підтвердження цього було навіть зняте відео з кабіни установки , на якому "агенти СБУ" запускають ракету в пасажирський літак.

З перших секунд ролика невідомий чоловік за кадром з московським акцентом голосно заявляє, що борт підлітає. Далі дуже чітко і показово голосно називається дата зйомки, яка співпадає з датою катастрофи малайзійського "Боїнга" на Донбасі.

Коли ситуація набуває певного драматизму, починають лунають фрази "Що за хр * нь", "Дебіли, виродки, приб'ю" і діалог у кабіні стає схожим на студентську виставу.

Видання не полінувалося зібрати "думки експертів", які одразу пред'явили "ряд секретних документів та відеоматеріалів". З яких виходить, що історія з "Боїнгом" - не що інше, як спецоперація ЦРУ, яку західні спецслужби розробили ще на початку минулого року, давши їй секретну назву "7.17".

Американська зенітка від російського Івана

У Росії на центральних каналах показали сюжет, як у Луганському аеропорту "ополченці" виявили схрон американських Стингерів, нібито залишених українськими військовими.

Творці фейку, вочевидь, вирішили не надавати велике значення деталям, які і викрили чергову брехню. Крім кустарного зварювального шва, який зліпили  у сусідньому гаражі, відсутності верхньої частини та електроніки, підробку видає напис "Tracking Rainer".  Що таке "Rainer" знають тільки творці підробки. На оригінальному "Стінгер" написано "Tracking Trainer". 

Як пояснюють геймери, таку зброю використовують у комп'ютерній грі Battlefield 3. Саме зображення з цієї гри з’являється першим при запиті "Стінгер" в Google.

Яценюк – чеченський терорист

Глава Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін заявив, що прем'єр України Арсеній Яценюк воював на боці чеченських бойовиків.  Щоб додати якомога більше шокуючих подробиць, слідство "з’ясувало", що  Яценюк воював у складі карального загону Олександра Музичка та брав безпосередню участь у вбивствах полонених.

"За даними слідства, Яценюк брав участь, як мінімум, у двох збройних сутичках, що відбувалися 31 грудня 1994 року на площі Мінутка в місті Грозний і в лютому 1995 року в районі міської лікарні № 9 міста Грозний, а також у тортурах і розстрілах полонених", - додав він.

Крім того, Бастрикін марить тим, що Яценюк у грудні 1995 року був нагороджений вищою нагородою Джохара Дудаєва "Честь нації".

Нищівний вибух у Донецьку

Варто зазначити, що це не єдине одкровення слідчого комітету Росії. Так, відомство випустило "Білу книгу злочинів" про українську кровожерливість на Донбасі, на обкладинку якої наліпили фейкове фото.

Проте це не заважає прес-службі стверджувати, що книга "заснована на доказах". У прес-релізі наголошується, що книга вийшла під редакцією безпосередньо голови СК Бастрикіна.

"Каральні зачистки населених пунктів, вбивства жінок і дітей, викрадення і вбивства журналістів, тортури мирних громадян і полонених зворушують до глибини душі кожну нормальну людину", - звертається до нажаханого читача Бастрикін.

Потужного вибуху і пожежі, зображеного на обкладинці книги, в Донецьку, звичайно, ніколи не було. Зображення було відредаговано у фотошопі.

Крадії корів

Редагувати фото полюбляють і на телеканалі міністерства оборони Росії "Звезда". Ресурс відзначився фото "українських солдатів, які крадуть худобу у мирного населення на Донбасі".

Насправді фото зроблено на навчаннях курсантів Військової академії в Одеській області. На ньому бійці несуть "пораненого", відпрацьовуючи порятунок з поля бою потерпілого під час зіткнень. У версії "Звезди" на фото з’явилась викрадена чи-то вівця, чи-то корова.