Порошенко завдає удар по Сім’ї Ющенка

Служба безпеки України оголосила у розшук "праву руку" Віктора Ющенка – Віру Ульянченко

На сайті МВС з’явилося повідомлення про оголошення у розшук колишнього керівника канцелярії президента Ющенка – Віри Ульянченко. "Маму Вєру", як її ніжно називали за часів президентства Віктора Андрійовича, Служба безпеки звинувачує за ст. ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Ульянченко  – перша із команди «помаранчевих», яка потрапила під кримінал за президентства Порошенка. Удар по ній – удар і по Вікторові Ющенку, чиєю вірною помічницею вона була.

Віра Ульянченко з’явилася у оточенні Віктора Ющенка за часів його прем’єрства у 2000 році. До того вона 5 років жила у США. Однією із причин цього стала безславна історія Чорноморського пароплавства, яке завершилося крахом цього самого пароплавства та ув’язненням керівника "Бласко" Павла Кудюкіна. Яку роль у цьому всьому дійстві грала Віра Іванівна, достеменно не відомо. Колишня комсомолка і співробітниця сумнозвісної компанії «Бласко» каже, що виконувала там виключно представницькі функції.

Як би там не було, але у 2000 році Ульянченко потрапила у найближче оточення Віктора Ющенко. Сама Віра Іванівна каже, що сталося це завдяки колишньому керівнику служби прем‘єр-міністра Олегу Рибачуку. Хоча те ж інтернет-видання "Тема" припускало, що до США вона потрапила завдяки Катерині Чумаченко, із якою вона познайомилась у 1992 році. Біля Ющенка Ульянченко одразу ж перебрала на себе роль комунікатора прем’єра із зовнішнім світом. Кажуть, що саме вона у 2001 році вела перемовини з представниками донецького фінансово-політичного угруповання про можливу підтримку Ющенка. Вона добре знала і Ріната Ахметова, і Віктора Януковича. Співробітництва тоді з «донецькими» не вдалося. Але Ульянченко стала незамінним другом і товаришем Віктора Ющенка.

Про її впливовість у оточенні Віктора Андрійовича ходили легенди. Саме Віра Іванівна «фільтрувала» тих, хто входив у кабінет до лідера "Нашої України". І на початках політичної кар’єри Ющенка, і вже на завершенні – у 2009-2010 роках, коли Ульяченко керувала канцелярією президента.

У 2006 році Ющенко призначив Ульянченко на посаду голови Київської обласної державної адміністрації. Тоді Віра Іванівна поділилася своєю мрією: "Хочу, щоб, коли я буду їхати по Київській області, де б я не зупинялась, люди мені б казали: "Вона нічого не вкрала, а зробила трішки життя людей краще". Але ця мрія не збулася. Прокуратура інкримінує "правій руці" Ющенка незаконну передачу мисливських угідь "Сухолуччя" у Київській області тодішньому прем’єр-міністру України Віктору Януковичу. До речі, за часі президенства останнього чоловік Віри Ульяченко – Віктор Івченко обіймав посаду заступника міністра  освіти Дмитра Табачника.

Про роль Ульянченко, яка на останніх парламентських виборах (2014 року)  очолювала список Всеукраїнського аграрного об’єднання "Заступ", у цій справі прокуратура хотіла дізнатися у неї самої. Але 30 червня 2015 року вона зникла. А вже 1 липня оголосила їй свої претензії.

Чи могли прокуратура і СБУ діяти без відома президента Порошенка? Могли. Але не у цьому конкретному випадку. Віра Іванівна колись зізналася: "команда Ющенка – це сім’я, а Ющенко – старійшина роду, не просто лідер, а людина, яка об’єднує ("Главред", 5 червня 2005 року). Членом цієї Сім’ї був, власне, і сам Петро Порошенко – кум Віктора Андрійовича. І от  нинішній президент пішов проти Сім’ї Ющенка. Не виключено, Петро Олексійович вирішив продемонструвати: перед законом усі рівні. А свої – рівніші за рівних. Хоча про істинні мотиви порушення цієї справи може розказати хіба що він сам. Бо, погодьтеся, не в традиціях української політики порушувати кримінальну справу проти "правої руки" свого кума.      

Див. також: Огляд блогосфери від 14 вересня у "Мережі" з Сергієм Руденком