Дзвінок Елтону Джону

Навряд чи Елтон Джон, який говорив під час свого перебування в Києві про бажання зустрітися з російським президентом Володимиром Путіним і поговорити з ним про права меншин, розраховував на телефонний дзвінок Путіна

У його виступі Путін був скоріше фігурою мовлення, символом войовничої гомофобії та неповаги до прав людини. Але це для Елтона Джона Путін - фігура мовлення. З погляду самого Путіна він - політична фігура, великий державний діяч і "батько вітчизни". І, як бачимо, цьому "батькові" абсолютно нецікаво, що думає про нього істерична російська масовка. Він може отримати скільки завгодно компліментів від Кобзона, Газманова або Міхалкова. Але в нього немає ніяких сумнівів, що вони точно також будуть прославляти будь-якого його наступника. І що оголосять його нікчемою або злочинцем - якщо наступник не те, що накаже, а хоча б натякне. Так в Росії прийнято.

Путінському підлітковому честолюбству не дає спокою Елтон Джон. Він не розуміє, чому знаменитий британський виконавець їде до Києва, а не до Москви. Чому зустрічається з "якимсь" президентом України, а не з ним, Олександром Македонським Півночі. Те, що вільні гідні люди не хочуть мати нічого спільного ні з рабами, ні з рабовласником, навіть на думку йому не спадає. Про що він думає? Купити Елтона Джона? Обдурити Елтона Джона? Полестити Елтону Джону? Згадує про приклад Сталіна - той теж не задовольнявся оплесками радянської інтелігенції і шукав визнання у західних інтелектуалів?

Але Елтону Джону не потрібні гроші Путіна і його брехливі слова. Йому не потрібні цинічні пояснення Путіна про "скрєпи" і "духовні цінності", які нібито захищає влада злодіїв-переможців. Йому потрібні зміни.

І Елтон Джон правий. Війна проти Грузії та України почалася не в Цхінвалі. Вона почалася в Грозному - коли військові літаки рівняли місто з землею, а світ і російське суспільство промовчали.

Перетворення російського суспільства в божевільний "кримнаш" почалося не в момент репресій проти опозиції чи анексії Криму, а тоді коли Держдума приймала ідіотські гомофобські закони, а російське суспільство робило вигляд, що так і треба або навіть схвалювало дії своєї влади. Я добре запам'ятав, що почув від одного зі своїх західних колег, відомого публіциста: "поки вони будуть збиратися під парламентом через арешт Навального і мовчати, коли приймають гомофобські закони і б'ють активістів - вони так і залишаться країною рабів і дикунів". До війни з Україною залишалися лічені місяці...

Елтон Джон, можливо, не пов'язує все це воєдино. Але як порядна і небайдужа людина, він відчуває витоки зла. І Путіну не вдасться переконати його в тому що чорне - це біле.

Скільки б він не телефонував.