Фоторепортаж: Чого бояться сирійські діти. Малюнки очевидців війни

Сирійським дітям запропонували зобразити свої страхи перед майбутнім. Покоління, що виростає в умовах війни, найбільше боїться танків, ракет і смертей

Понад 5,6 млн дітей потребують гуманітарної допомоги в Сирії. Ще близько двох мільйонів покинули країну разом із батьками від моменту початку громадянської війни у 2011 році. Усі сторони конфлікту використовують дітей, причому дедалі молодших.

Агенція з допомоги "Cafod" надає підтримку психологічним проектам для дітей як у Сирії, так і в Лівані, Йорданії та Туреччині. Організація "Caritas" реалізувала проект із психологічної реабілітації, що полягав на малюванні, іграх та створенні ляльок-маріонеток. Таким чином діти можуть поділитися переживаннями, які їм довелося пережити через війну.

Британське видання The Independent опублікувало малюнки, які створили сирійські діти-учасники такого проекту в Дамаску. Малюків попросили зобразити, чого вони бояться у майбутньому. 

Солдати, танки, ракети, зброя і притулки - ось що намалювали маленькі сирійці, дитинство яких проходить в умовах війни.

"Ці малюнки показують, яке життя отримало ціле покоління сирійських дітей. Конфлікт триває довше, ніж Перша світова війна, і бомби з рушницями стали частиною повсякденного життя. Легко зрозуміти, чому так багато родин хочуть побудувати нове життя у Європі. Які батьки захочуть ростити дитину у постійному страху?" - коментує Алан Томлінсон, кризовий менеджер агенції "Cafod".

"...Діти - як губка, вбирають у себе війну і зберігають всередині. Убивства, розруха, спустошення, страх і втрата тих, кого любиш, глибоко западають у їхні невинні серця. Які жахіття затамуються в них, щоб проявитися у майбутньому?" - каже Сандра Авад із сирійського відділення "Caritas".

 

 

Нагадаємо, Європа зіткнулася із найбільшим напливом біженців із часів Другої світової війни. Більшість із них походять із країн Африки та Близького Сходу, охоплених військовими конфліктами. Щоб упоратися з кризою, Європа розглядає можливість розподілення мігрантів між усіма країнами Єврозони відповідно до встановлених квот. Далеко не всі країни підтримують такий підхід. Із критикою виступила, наприклад, Британія та країни Східної Європи.

Деякі (Австрія, Німеччина, Словаччина) через наплив мігрантів відновили перевірки на внутрішніх кордонах Євросоюзу, фактично нівелюючи правила зони Шенген, яка дозволяє вільне переміщення.

Такі країни, як Австрія та Угорщина, збираються також застосовувати армію для оборони від мігрантів.