Як мадридський "удав" проковтнув донецького "кролика"

У першому турі Ліги чемпіонів донецький "Шахтар" не встояв перед авторитетом мадридського "Реалу"

Мадридська сплячка

Перед стартовою грою Ліги чемпіонів у Мадриді зовсім не було ажіотажу. Трибуни виявилися на чверть порожніми, а глядачі були занурені у буденну, напівсонну атмосферу. Врешті їхній настрій передався й футболістам на полі.

Гравці "Реалу" розпочали матч мляво та помилялися у простих ситуаціях. Карім Бензема, обігравши голкіпера "Шахтаря" Андрія П'ятова, не влучив в порожні ворота. Кріштіану Роналду, перебуваючи без опіки, неймовірним чином проґавив чудовий фланговий простріл. А голкіпер "Реалу" Кейлор Навас, приймаючи передачу від власного захисника, недолуго обробив м’яч і ледве не зрізав його у свої ворота.

До всього - мадридські футболісти давали вдосталь простору "Шахтареві", не застосовуючи жорсткого пресингу та дозволяючи суперникам вдосталь контролювати м’яч та атакувати. Однак команда Мірчі Луческу цього напівсонного стану, у якому перебував "Реал", не відчула.

Подарунок від П'ятова

Донеччани вперед йшли боязко, невеликими силами та не створили за всю гру жодного гольового моменту. Хоча мадридці помилок припускалися вдосталь, а впродовж гри через травми позбулися одразу трьох гравців – Гарета Бейла, Рафаеля Варана та Серхіо Рамоса.

Та навіть отримуючи такі подарунки долі, гравці "Шахтаря" воліли тягти ковдру на себе. Як на початку матчу це зробив Марсіу Азеведу, коли після того, як спіткнувся захисник "Реалу" Дані Карвахаль, замість гострого прострілу до карного майданчика завдав недолугого удару повз ворота.

На відміну від суперників, "Реал" помилок пробачати не звик і відкрив рахунок доклавши мінімум зусиль. Все почалося з флангового проходу та навісу Іско¸ якого супроводжували "ескортом" одразу три гравці "Шахтаря" – Фред, Даріо Срна та Марлос, які навіть не спробували завадити суперникові, а завершилося - жахливою помилкою Андрія П'ятова. Голкіпер випустив м’яча та просто подарував його Каріму Бензему, який розстріляв упритул ворота та вивів "Реал" вперед.

Авторитет Роналду

Зрештою, авторитет "Реалу" став визначальним у грі проти "Шахтаря". Саме завдяки авторитету головної "зірки" мадридців - Кріштіану Роналду - в першому таймі отримав жовту картку Тарас Степаненко, який смикнув португальця за футболку. Якби на місці володаря "Золотого м'яча" був інший футболіст, швидше за все, хорватський арбітр Іван Бебек попередження за фол в центрі поля не дав би.

Між тим, цей епізод став одним з ключових в матчі та згодом вартував "Шахтареві" вилучення. На початку другого тайму Степаненко в запалі боротьби забув, що "висить" на жовтій картці, і грубо збив з ніг Серхіо Рамоса, побачивши перед собою другу жовту та червону картки.

Невтішний підсумок

Вдруге Роналду застосував свій "гіпнотичний" вплив на арбітра на 55-й хвилині, коли, пробиваючи по воротах, влучив у спину капітану "Шахтаря" Даріо Срні, але миттєво почав вимагати пенальті, переконуючи рефері, що була рука. Це мало вирішальний вплив на суддю за воротами, який попри те, що фізично не міг бачити, куди саме влучив м’яч, сигналізував головному арбітрові про потрапляння в руку, спонукавши його призначити одинадцятиметровий, за мить реалізований Кріштіану Роналду.

Після цього гру можна було завершувати. Залишалося лише питання, скільки ще голів пропустить у меншості деморалізований "Шахтар". Донеччани пропустили двічі, а Кріштіану Роналду оформив хет-трик. Спочатку він ще раз забив з одинадцятиметрового, цього разу справедливо призначеного за гру рукою Марсіу Азеведу, а потім вдало діяв на добиванні після дальнього удару Тоні Кроса.

"Шахтар" поступився у стартовій грі Ліги чемпіонів "Реалу" з рахунком 0:4. Іспанці не продемонстрували у цій грі нічого надзвичайного та здобули перемогу "на класі". Донеччани виявилися безпорадними перед авторитетом суперника і нагадували беззахисного "кролика", якого зрештою й проковтнув мадридський "удав". 

Відео: Shakhtar.com