Чому "Динамо" треба лаяти, а не вихваляти за матч з "Порту"

У стартовому матчі Ліги чемпіонів кияни втратили важливі очки та дозволили португальцям отримати стратегічну перевагу в боротьбі за друге місце у групі G

Постачальники талантів

Попри те, що "Динамо" не грало на груповому раунді Ліги чемпіонів три роки, стартовий матч киян у турнірі проти "Порту" не викликав у столиці ажіотажу. На трибунах було чимало вільних місць, а нерозкупленими виявилися навіть найдешевші квитки за воротами вартістю 100 грн.

Напевне, таку вередливість київської публіки можна пояснити відсутністю у складі суперника футболістів з гучними іменами. Найяскравішою зіркою португальців був знаменитий іспанський голкіпер Ікер Касільяс, який влітку виявився непотрібним мадридському "Реалу", якому присвятив усю попередню кар'єру та опинився в "Порту".

Але добре відомо, що у футбол грають зовсім не імена. Та й кращий португальський клуб давно довів, що дивовижним чином вміє віднаходити таланти. "Порту" останніми роками став головним постачальником талантів у європейські суперклуби, лише влітку продавши футболістів на 100 млн євро, а за одного лише "зіркового" колумбійського форварда Джексона Мартінеса отримавши від іспанського "Атлетико" 35 млн євро.

Зрештою недооцінювати суперника кияни не мали хоча б тому, що "Порту" мав набагато більший досвід виступів у Лізі чемпіонів в останні сезони та, на відміну від "Динамо", стартував у груповому раунді вп'яте поспіль.

Непоправна втрата

У киян перед першим туром несподівано з'явилася серйозна кадрова проблема. Ніщо не віщувало біди, але коли з'явилися стартові протоколи матчу, вболівальники "Динамо" схопилися за голови. У заявці на гру не виявилося лідера команди - Андрія Ярмоленка.

Футболіста, якого президент "Динамо" Ігор Суркіс відмовився влітку відпускати до англійських "Сток Сіті" та "Евертону" за вагомі 20 млн євро, залишивши півзахисника спеціально "під Лігу чемпіонів".

Втрутилася хвороба - у ніч перед матчем у гравця, який у неділю вдруге став батьком, діагностували отруєння. Як не намагалися динамівські лікарі в середу поставити Ярмоленка на ноги – зробити їм цього не вдалося.

Тож, атакувальна міць команди Сергія Реброва виявилася суттєво послабленою, а тренер був вимушений терміново шукати хавбеку заміну. Зрештою в основі на правому фланзі вийшов новачок Динамо Дерліс Гонсалес, а на протилежному боці поля діяв Олег Гусєв.

Але, якщо український ветеран вніс вагомий внесок у підсумковий результат, то парагваєць виглядав блідо і припускався безлічі помилок. А прихильники київського клубу отримали нагоду пересвідчитися, що, за великим рахунком, нинішнє "Динамо" – це команда Андрія Ярмоленка.

Обережний Ребров

Сергій Ребров вибрав на гру обережну тактику, зробивши ставку на надійну гру в обороні. Це значною мірою допомогло погасити атакувальний запал суперників, але негативно позначилося на наступальних діях. Особливо, за умови великої кількості браку при передачах господарів.

За відсутності Ярмоленка динамівцям не вистачало флангової швидкості, через що команді не вдавався швидкий перехід від оборони до атаки. Господарі атакували позиційно, але їх комбінаціям не вистачало винахідливості та гостроти.

У півзахисті "Динамо" виявився лише один гравець, здатний загострити ситуацію – центральний хавбек Денис Гармаш, який встигав відпрацьовувати в обороні й атаці і, на відміну від колег по центру поля – Сергія Рибалки та Мігеля Велозу – заслужив виключно на схвальні відгуки.

Саме Гармаш, опинившись на правому фланзі на 20-й хвилині, немов вправний вінгер, здійснив прохід і зробив гольовий простріл на Олега Гусєва, який відкрив рахунок в матчі. Хавбек був постійно націлений на ворота, за першої ліпшої нагоди намагався завдавати удару і примусив наприкінці першого тайму Ікера Касільяса продемонструвати свої видатні здібності та зробити після "пострілу" з лінії карного майданчика неймовірний сейв.

Дивовижний порятунок

Та зусиль одного Гармаша виявилося замало для загального успіху. "Порту" виглядав збалансованішим за киян та завдавав разючих ударів у відповідь. Не встигли динамівці порадіти першому забитому голу, як рахунок став на 23-й хвилині рівним. Мігель Лаюн на лівому фланзі пошив в дурні Дерліса Гонсалеса та навісив в район одинадцятиметрової позначки, де Венсан Абубакар виграв позиційну боротьбу у Александара Драговіча та головою спрямував м’яч у сітку.

Кияни не втримали Абубакара й на 82-й хвилині, коли після навісу справа Максі Перейри на виході помилився голкіпер "Динамо" Олександр Рибка, який вибив м'яч прямо на камерунського форварда і допоміг йому оформити дубль.

До честі киян, вони не впали у відчай, а Сергій Ребров кинувся рятувати матч та випустив на допомогу Жуніору Мораешу другого форварда – Артема Кравця. Зрештою він,та інший футболіст, який вийшов на заміну раніше – Віталій Буяльський, врятували динамівців від поразки.

На 89-й хвилині Сергій Рибалка зі штрафного влучив у стінку, але сам підхопив м’яч і закинув його у штрафний майданчик. Кравець, перебував у пасивному офсайді, але блискуче зорієнтувався у ситуації і не став завдавати удару, залишивши м’яча Буяльському, який вигулькнув з-за спин суперників і головою вразив ворота.

Стратегічна поразка

"Динамо" зрівняло рахунок та виявило характер. Втім, це чи не єдине, за що можна команду Сергія Реброва похвалити у стартовому матчу. Домашня нічия 2:2 у матчі з головним конкурентом у боротьбі за друге місце у групі - це стратегічно незадовільний результат.

Особливо враховуючи, що у третьому та четвертому турах на киян чекають спарені матчі з фаворитом квартету – англійським "Челсі", який стартував у Лізі чемпіонів з домашнього розгрому "Маккабі" з Тель-Авіву – 4:0.

Тож поки динамівці чинитимуть опір лондонцям, португальці намагатимуться набрати "обов’язкові" шість очок у матчах з ізраїльськими аутсайдерами. Вірогідно, у п’ятому турі, коли команда Сергія Реброва зустрінеться з португальцями вдруге, вона буде змушена їх наздоганяти та перемагати на виїзді.

Відео: vk.com/lifesport