Мосійчук. Арешт з продовженням

Операцію з ухвалення рішення про арешт Ігоря Мосійчука можна визнати блискучою з огляду на несподіваність здійснення та розгубленість його колег-радикалів

Наслідки арешту доволі одіозного парламентарія можуть виявитися несподіваними. Вивірена комбінація Генеральної прокуратури дозволила провести оперативне затримання представника Радикальної партії. Олегові Ляшку довелося шукати позицію стосовно захисту свого партайгеносе буквально у прямих ефірах різних телеканалів, що не завжди сприяє формуванню ефективної лінії захисту.

Запланований на 18 вересня з’їзд Радикальної партії навряд чи призведе до третього Майдану, але може дати імпульс висвітленню ситуації медіа-імперією Ігоря Коломойського, якому останнє загострення ситуації під парламентським куполом об’єктивно вигідне. Відео від Віктора Шокіна виявилося переконливим для парламентаріїв, про що свідчить рішення про притягненням до відповідальності і арешт Мосійчука, скажімо, представниками "Свободи" та "Самопомочі".

Не виключено, що ситуація матиме виховний ефект для депутатського корпусу, представники якого часом дозволяють собі зайвого. Однак навряд чи варто очікувати від Верховної Ради повної відмови від депутатської недоторканості, до чого недавно закликав президент.

Проте на нинішньому етапі куди важливішим виглядає забезпечити консолідоване голосування Верховної Ради за поточні закони, адже ККД коаліції останнім часом низький. Порошенко, санкціонувавши арешт Мосійчука, навряд чи випадково обрав одного з найбільш скандальних депутатів цього скликання. Швидше за все, на Банковій хотіли продемонструвати, що спроможні впоратися навіть з гучним супротивником, тим більше, після виходу РПЛ зі складу коаліції.

Багато залежатиме від рішення Печерського суду, який перетвориться вранці 18 вересня на арену політичної боротьби. Не виключаю, що суспільству сподобається показове шмагання депутата-хабарника, і воно буде вимагати нової жертви з числа слуг народу.

Також зрозуміло інше: для підтримання позитивної динаміки Феміді доведеться звертати увагу на інших парламентаріїв, які ще пару років тому були складовою владної команди Віктора Януковича. Без подібних цілеспрямованих дій на збереження позитивного ефекту від ситуативної рішучості Генпрокуратури у справі Мосійчука не варто сподіватися.