Ципрас знову переміг. Що далі?

Дані екзит-полів свідчать, що перемогу на дострокових парламентських виборах у Греції отримали ліві радикали з коаліції СІРІЗА, а отже, їхній лідер, популіст і друг Путіна Алексіс Ципрас збереже владу, незважаючи на розчарування населення методами його керування

Згідно з даними шести різних екзит-полів, за СІРІЗУ проголосувало від 30 до 34% виборців. За її головного конкурента партію "Нова демократія" – від 28 до 32%.

Якщо офіційні підрахунки голосів підтвердять ці результати, це означає, що самотужки СІРІЗА не набере мандатів для формування коаліції. Але навряд чи це буде проблемою.

"Результат був очікуваним. Тож наступний уряд буде, найбільш імовірно, в тому ж складі: СІРІЗА плюс "Незалежні елліни", хоча, в принципі, у них є й лавка запасних", - розповів Еспресо.TV грецький журналіст та політолог Сократ Грамматікопулос.

Для України збереження Ципраса при владі не дуже вигідне.

По-перше, його уряд відверто симпатизує Путіну. Яскравий приклад - Афіни дозволили російським літакам з "гуманітарною" для Асада скористатись їхнім повітряним простором. Інша справа, що використати цей маршрут Москві так і не вдалось з інших причин.

По-друге, Ципрас буде й далі дратувати керівництво Євросоюзу заявами про близький дефолт і вихід з єврозони. Це відволікатиме Брюссель від інших нагальних проблем, зокрема війни, яку веде українська армія з російськими військами.

Втім, весь цей галас, який продукує Ципрас, навряд чи матиме серйозні практичні наслідки. Історія його правління нагадує анекдот про Ходжу Насреддіна, який пообіцяв падишаху навчити розмовляти ішака. Виконати це неможливо, але за час навчання хтось таки помре: або ішак, або падишах, або сам Насреддін.

Ципрас пообіцяв грекам повернути соціальний рай. Як і Насреддін, він робить все, щоб зовні його діяльність свідчила про намагання виконати обіцянку: робить гучні заяви про неприпустимість шантажу з боку міжнародних кредиторів, провів референдум…

Та, як з’ясувалося, ексклюзивного рецепта для виходу економіки з піке в ліворадикалів немає. Ципрас йде тим самим шляхом, що й попередники, бере гроші міжнародних кредиторів в обмін на непопулярні реформи, які б гарантували їхнє повернення.

Коли це стало очевидним, до Ципраса виникли запитання в товаришів по партії. Стався розкол. Частина СІРІЗИ від'єдналася, сформувавши партію "Народна єдність". Тож Ципрасу довелось ризикнути і зіграти ва-банк, оголосивши перевибори парламенту.

"Дострокові вибори були потрібні для того, щоб СІРІЗА могла позбавитися внутрішньої опозиції. Це і відбулося. Внутрішня опозиція об’єдналася в окрему партію та опинилася за порогом проходу в парламент", - пояснює Сократ Грамматікопулос.

На додачу Ципрас ще й отримав доказ того, що народ його дії схвалює і підтримує, а отже, можна продовжувати діяти і далі в тому ж руслі.