Чи "світить" Україні Євробаскет-2017

Учора стало відомо, що Федерація баскетболу України подала до ФІБА-Європа заявку на проведення матчів Євробаскету-2017

Щоправда, Україна не претендує на одноосібне проведення турніру. Йдеться про бажання провести частину матчів Євробаскету-2017.

Про цей чемпіонат континенту заговорили одразу після того, як через Путінську агресію та нестабільність в України 13 червня 2014-го відібрали Євробаскет-2015. Щоправда, тоді звучала дещо інша позиція – не частина матчів, а весь турнір.

Зокрема, Федерація баскетболу України повідомляла, що президент ФІБА-Європа Тургай Демірель і генеральний секретар Каміл Новак мають невдовзі приїхати до України, щоб обговорити можливість країни приймати Євробаскет-2017 та підписання відповідного договору.

І ось тепер маємо офіційну заявку на декілька матчів. Навряд чи це варто розглядати як здачу позицій. Радше навіть навпаки. Але чи нагородить ФІБА-Європа такою довірою і віддасть частину Євробаскету-2017 Україні?

Ситуація в країні з тих часів, коли нас позбавили першості континенту-2015, не змінилася. І досі триває війна, економічна криза і спорт першим підпадає під статтю економії. ФІБА може прийняти фінансові гарантії на рівні найвищого керівництва держави, проте питання безпеки, мабуть, зараз виглядає куди гострішим. Навряд чи Європа стане ризикувати.

Показовий приклад – другий за значимістю баскетбольний турнір континенту Єврокубок, в якому нашу Батьківщину мав представляти чемпіон країни южненський "Хімік". Проте Європа вимагала, щоб український клуб "у зв'язку з політичною ситуацією" проводив домашні матчі за межами країни. "Хімік" відмовився. І ось - два роки наші клуби не грають на європейському рівні.

Ще один важливий момент - зміна президента ФБУ. 28 травня 2015 року відбулися вибори, на яких переміг Михайло Бродський. Олександр Волков, який з 2007-го очолював вітчизняний баскетбол, свою кандидатуру зняв в останній момент.

А саме йому маємо завдячувати, що європейці декілька місяців панькалися з Україною, не поспішаючи позбавляти її Євробаскету-2015.  На початку лютого-2014 на закритій зустрічі з керівництвом ФІБА Волков переконував, що турнір не підпадає під політичні ризики і впливи. ФІБА-Європа вирішила винести вердикт у кінці березня-2014. Тоді, повіривши запевнянням Волкова, вирішили не відбирати змагання.

У квітні європейські боси заявили, що Україна заслуговує на додатковий час. У травні Волков сказав, що спробує вмовити європейців перенести прийняття рішень щодо України як господарки чемпіонату Старого Світу-2015. І таки йому вдалося це зробити – дату вибрали символічну - 13 число, а точніше – 13 червня, коли Євробаскет-2015 таки відібрали.

Заявки на організацію Євробаскету-2017 приймають до 2 листопада. ФІБА-Європа буде розглядати всі заявки: від самостійного проведення турніру до партнерських пар. Проте запевняє, що віддаватиме перевагу формулі "країна-організатор вибирає собі федерацію-партнера".

Що отримає Україна від Євробаскету-2017 – дещицю чи облизня – залежатиме і від вищого керівництва нашої держави, і від авторитету та зв'язків Бродського. Зуміють вони переконати Європу в українській фінансовій спроможності та гарантуванні безпеки чи ні.