ТОП-3 українських чемпіонів, які стали циркачами

Куди тільки не жене доля українських чемпіонів у пошуках кращого життя - багато хто з них змінює громадянство, а дехто йде на заробітки до… цирку

Звісно, не всі атлети після спортивної кар'єри можуть проявити себе на цирковому помості. Йдеться, перш за все, про гімнастів – після всіх трюків великого спорту їм доводиться хіба що відточувати акторську майстерність.

Першим "зірковим" українцем, який спробував себе у всесвітньо відомому канадському цирку "Дю Солей", був Валерій Гончаров. Ставши срібним призером Олімпійських ігор-2000 в командній першості, харків'янин вирішив зав'язати з професійним спортом – набридли травми. Тому пристав на пропозицію стати повітряним гімнастом у цирку. Та після декількох місяців нових тренувань знову зазнав ушкодження. Приїхавши лікуватися до України, Валерій відчув, що йому все-таки не вистачає спортивного азарту й адреналіну великих перемог. Відчуття виявилося дуже доречним і пророчим. У 2004-му Гончаров став олімпійським чемпіоном у вправах на брусах.

Відео: Youtube

Любителі художньої гімнастики пам'ятають нашу грацію Тамару Єрофеєву, яка у 2001 році стала абсолютною чемпіонкою світу. Щоправда, обійти росіянок їй вдалося лише після дискваліфікації останніх за вживання допінгу. Киянка мала в своїй кар'єрі лише один виступ на Олімпіаді – у Сіднеї-2000, де фінішувала шостою. До наступних Ігор дівчина не дотягнула – травма спини пришвидшила її рішення залишити спорт у 2004-му. Проте ця крапка стала початком нової історії – циркової. Тамара стала працювати танцівницею в "Дю Солей". Контракт тривав три роки, після чого Єрофеєва продовжила працювати в шоу в Лас-Вегасі. Там українка вийшла заміж за циркового гімнаста болгарина Стояна Мечкарова, а в 2010-му у них народився син Олександр.

Відео: truba.com

Відео: Youtube 

Спробував себе в цирку й олімпійський чемпіон-2004 зі стрибків на батуті Юрій Нікітін. У нього була тривала олімпійська кар'єра. У Пекіні-2008 його безцеремонно засудили, опустивши аж на 5-те місце. Та Юрій пережив це і навіть виступив на Іграх-2012. Але вже за олімпійським принципом – головне участь. Через безгрошів'я миколаївський, розчарований ставленням держави до спорту, навіть перед своєю останньою Олімпіадою – у травні-2012 - цілий місяць пробув у Швеції, де спокійно працював у рамках одного циркового шоу.

"Мені не соромно за це. Будь-яка людина в змозі оцінити рівень навантаження і зіставити його з дивідендами. Уявіть, що у вас є вибір: або ви працюєте по три години і вранці, і ввечері з ризиком травмуватися, або ви стрибаєте п'ять хвилин на день, а фінансово відчуваєте себе в десять разів краще", - пояснював Юрій.

Відео: Youtube

У "Дю Солеї" працювали і працюють представники й неолімпійських видів спорту. Наприклад, акробатка Алевтина Титаренко. Або ж невідомі в Україні гімнасти – як-то сестри-близнючки Таїсія і Руслана Базалій.

Щоправда, не для всіх цирк закінчується яскравим шоу. У 2009-му 24-річний український акробат цирку "Дю Солей" Олександр Журов травмував голову на репетиції – вилетів з каруселі, яка робить оберти на 360 градусів. За добу він помер у лікарні Монреаля, так і не прийшовши до тями…