Як "Порту" звів нанівець першу перемогу "Динамо" у Лізі чемпіонів

Португальський "Порту" своєю перемогою над англійським "Челсі" перетворив матчі киян проти лондонців на вирішальну боротьбу за потрапляння в плей-офф

Неоднозначний старт

У першому турі групового раунду Ліги чемпіонів "Динамо", за не надто виразної гри, досягло цілком позитивного результату. Кияни вдома зіграли з португальським "Порту" унічию 2:2, врятувавшися від поразки на останніх хвилинах завдяки голу Віталія Буяльського.

Почасти виправданням невпевнених дій на полі команди Сергія Реброва стала відсутність через проблеми зі шлунком динамівського лідера Андрія Ярмоленко, яка продемонструвала, наскільки важливим для киян є правий вінгер.

Втрата Гармаша

За відсутності Ярмоленка, роль лідера на себе перебрав центральний півзахисник Денис Гармаш, який був кращим у складі "Динамо" два тижні тому на НСК "Олімпійський". Але зіграти разом обом гравцям у Лізі чемпіонів знову не судилося.

Перед грою в Хайфі, де на сучасному стадіоні свої домашні матчі у Лізі чемпіонів проводить "Маккабі" з Тель-Авіва, з'ясувалося, що участь у матчі Гармаша під питанням через ушкодження. У підсумку він не потрапив навіть до заявки на зустріч та не гратиме у футбол близько десяти днів.

Несподіванка від Реброва

На позиції опорного півзахисника Гармаша у стартовому складі замінив Сергій Сидорчук. Андрій Ярмоленко окупував свою звичну місце на правому фланзі. На протилежному боці поля Ребров несподівано віддав перевагу новачку Дерлісу Гонсалесу попри те, що парагваєць у своїх перших іграх за "Динамо" виглядав непереконливо, а його конкурент за місце у складі – досвідчений Олег Гусєв - відзначився голом у ворота "Порту". Нарешті тренер провів ротацію голкіперів, посадивши Олександра Рибку, який напомилявся у грі з португальцями, на лаву запасних, і поставивши у ворота Олександра Шовковського.

"Зоряний" час Гонсалеса

Усі гравці, які з'явилися у стартовому складі, Реброва не підвели. Дерліс Гонсалес був одним з кращих на полі, постійно нагнітав напругу на лівому фланзі та віддав дві гольові передачі.

На 4-й хвилині він, опинившися в центрі поля, своїм дальнім пасом пошив у дурні всю оборону суперників та вивів Андрія Ярмоленко на чудову позицію для удару, з якої той не мав права схибити. А на 50-й хвилині парагваєць напролом посунув на швидкості до карного майданчика, доставивши м'яч у центр Жуніору Мораесу, який попри оточення з трьох захисників примудрився пробити та вразити ворота.

Перевага у класі

Загалом, "Динамо" переважало "Маккабі" у швидкості, добре переходило від оборони до атаки та проводило стрімкі контрвипади, які не вдавалися киянам у матчі з "Порту". Ізраїльтяни створили українському клубу невеличкі проблеми на лівому фланзі оборони, де помилок припускався Віторіну Антунеш, що дозволив суперникам зробити кілька небезпечних прострілів.

Але у вівторок надійно грали центральні захисники - Євген Хачеріді та Александар Драговіч, що не дозволили створити тель-авівцям жодного стовідсоткового гольового моменту. "Динамо" довело власну перевагу у класі і здобуло "обов’язкову" перемогу над аутсайдером групи G.

"Свиня" від "Порту"

Утім, святкувати не час. Успіх команди Реброва дещо затьмарив португальський "Порту", який переміг вдома англійський "Челсі" – 2:1. Тим самим, португальці заплутали ситуацію в групі, де фаворитом вважався лондонський клуб.

Тепер кращими виглядають позиції "Порту", який має 4 очки та наступні два матчі проведе проти аутсайдера групи - "Маккабі" і прагнутиме відібрати в ізраїльтян "свої" 6 очок. Водночас "Динамо", у якого теж 4 пункти, у двох наступних турах буде зустрічатися з "пораненим", а значить удвічі небезпечнішим "Челсі", що має 3 очки.

Битва з "Челсі"

Так, лондонці стартували у чемпіонаті Англії найгірше за останні 29 років. У семи турах команда Жозе Моурінью зазнала трьох поразок, двічі зіграла внічию і двічі перемогли, розташувавшися на ганебному 14-му місці. Але криза чинних чемпіонів Англії колись має минути. Можуть відбутися й перестановки на тренерському посту, про які багато розмов у британській пресі.

Тобто "Динамо" має шанси вже 20 жовтня, коли прийматиме лондонців на "Олімпійському", зіткнутися із зовсім іншою командою. У будь-якому випадку все йде до того, що саме дві зустрічі з "Челсі" стануть для киян вирішальними у боротьбі за вихід до плей-офф.

Відео: vc.com/lifesport