Чому "Шахтар" такий безпорадний у Лізі чемпіонів

Донецький "Шахтар" раз по раз поступається провідним європейським клубам, власноруч створюючи передумови для поразок

На других ролях

Ще після жеребкування групового раунду Ліги чемпіонів було очевидно, що на "Шахтар" у групі з фаворитами турніру - іспанським "Реалом" та французьким ПСЖ – чекає роль статиста. Боротьба зі шведським "Мальме" за третє місце та право навесні продовжити боротьбу в Лізі Європи.

Але програвати топ-клубам можна по-різному - чинити гідний опір та залишити гарне враження чи бездарно поступитися і шукати виправдання своїй безпорадності.

Команда Мірчі Луческу йде другим шляхом. Провину за розгромну гостьову поразку у першому турі від "Реалу" з рахунком 0:4 донеччани переклали на хорватського суддю Івана Бебека, який помилково призначив пенальті у ворота Андрія П’ятова. У львівській поразці від французького ПСЖ 0:3 винним виявилося невезіння та погана реалізація гольових моментів.

Стара хвороба

Про те, що футболісти "Шахтаря" у двох цих матчах виглядали мов недолугі аматори проти загартованих професіоналів, донецькі гравці та тренери сором’язливо промовчали. Вчинили вони так не вперше, адже команда Луческу з показовою стабільністю поступається провідним європейським клубам та вперто не бажає шукати справжні причини поразок.

Приміром, минулої весни донеччан у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів знищила німецька "Баварія", яка після нульової нічиєї у Львові  розтрощила суперників у Мюнхені з ганебним, навіть для затятих аутсайдерів, рахунком 7:0.

У 2013 році побиття "Шахтаря" влаштував німецький "Байєр", який на груповому раунді головного єврокубку забив у ворота донеччан чотири голи.

І навіть один з найуспішніших для команди Мірчі Луческу у Лізі чемпіонів за останні роки - сезон 2012/13 - завершився з аналогічним підсумком. У 1/8 фіналу після домашньої нічиєї 2:2 з дортмундською "Борусією" донеччани були декласовані у Німеччині – 0:3.

Тепличні умови

Причини подібної тенденції – прозаїчні. Життя нічого не вчить керівників українських клубів і вони вперто продовжують створювати для своїх команд у внутрішніх змаганнях тепличні умови.

Лояльне суддівство у чемпіонаті країни призводить до того, що футболісти втрачають почуття реальності під час єврокубкових матчів. За порушення, які їм пробачають вдома, ті ж футболісти "Шахтаря" регулярно отримують вилучення у Лізі чемпіонів. Матч з "Баварією" не дограв Олександр Кучер, гру проти "Реала" достроково завершив Тарас Степаненко.

Не діють на європейських рефері й театральні падіння у чужій штрафній. Тож замість зароблених одинадцятиметрових донеччани отримують зайві жовті картки, які неодмінно вилазять боком.

Погані друзі

Інше негативне явище – велика кількість гравців, яких "Шахтар" та його головний конкурент на внутрішній арені – "Динамо" – "підписують", а потім роздають в оренду іншим клубам. Таким чином, деякі команди Прем’єр-ліги, по суті, є фарм-клубами грандів українського футболу. Навіть зарплату їм платять донеччани та кияни.

Через "дружні" стосунки з сусідами "Шахтар" уже влип у неприємну історію. Комітет з етики та чесної гри Федерації футболу України запідозрив "гірників" у тому що їхній матч проти "Олімпіка" (3:2) мав договірний характер.

Гідний опір донеччани відчувають декілька разів на рік – коли зустрічаються з "Динамо" та "Дніпром", а решта матчів тією чи іншою мірою є для футболістів "Шахтаря" прохідними. Тому не варто дивуватися, що топ-клуби легко розкладають команду Луческу на "запчастини". Для "Реала", ПСЖ та "Баварії" матчі з незвиклими до постійної конкуренції донеччанами є прохідними. 

Відео: shakhtar.com