Як українці перемагали весь світ у вересні

Вересень виявився плідним на нагороди українських спортсменів, а найяскравішим виявився виступ на чемпіонаті світу борців греко-римського стилю

На світовій першості у Лас-Вегасі (США) наші борці-"класики" виглядали неперевершено та продемонстрували свій найкращий виступ за всю історію участі у змаганнях. На рахунку команди Артура Дзігасова одна золота, одна срібна та дві бронзові медалі.

Головним героєм світової першості став Жан Беленюк, якому не було рівних у категорії до 85 кг. Він став усього другим українським борцем греко-римського стилю, слідом за Володимиром Шацьких (ЧС-2006), який здобув світове "золото".

Підтримали Беленюка й колеги по збірній. Армен Варданян посів друге місце у вазі до 71 кг, вигравши своє друге срібло чемпіонату світу у кар’єрі (перше було здобуте у 2010 році).

На додачу в активі блискучої української команди опинилося ще й дві "бронзи". Дімітрій Тімченко відзначився у категорії до 98 кг, а Олександр Чернецький піднявся на п’єдестал серед важковаговиків (до 130 кг).

Не залишилися українці без нагород у Лас-Вегасі і в інших дисциплінах. У вільній боротьбі бронзові медалі на рахунку Василя Шуптара (до 61 кг) та Павла Олійника (до 97 кг).

Серед жінок чемпіонкою світу у категорії до 60 кг стала Оксана Гергель. Юлія Ткач (до 63 кг) не змогла захистити титул чемпіонки світу, втім і цього разу повернулася додому з нагородою – бронзовою. Медаль аналогічного достоїнства виграла й Тетяна Кіт у вазі до 55 кг.

Традиційно великий урожай медалей з чемпіонату світу привезли й українські гімнастки-художниці. Вже звично "першу скрипку" серед них грала Ганна Різатдінова, на рахунку якої чотири бронзові нагороди – у вправах зі стрічкою, булавами, обручем та командній першості. Там, разом з лідером збірної України, відзначилися Вікторія Мазур і Елеонора Романова.

Якщо звитяги наших борців та гімнасток – справа звична, то "бронзовий" успіх збірної України з настільного тенісу на чемпіонаті Європи у російському Єкатеринбурзі виявився першим в історії у цій дисципліні. Тетяна Біленко, Маргарита Песоцька та Ганна Гапонова гарантували собі "бронзу" перемігши у 1/4 фіналу команду Чехії, а у півфіналі поступилися Румунії.

Продовжують колекціонувати нагороди міжнародних змагань українські майстри спортивної гімнастики. Чергову перемогу у вправах на брусах на етапі Кубку світу у Осієку (Хорватія) здобув Олег Верняєв. Одразу дві медалі виграв Ігор Радівілов, який став кращим у опорному стрибку та фінішував другим на кільцях. Титулованих партнерів по збірній підтримав Андрій Сєнєчкін, який взяв "бронзу" у вправах на коні.

У кульовій стрільбі на фініші сезону відзначився Олег Царьков, який виграв срібну нагороду у фіналі Кубка світу у стрільбі з пневматичної гвинтівки на 10 м.

Ефектну крапку поставив у змагальному році й стрибун у висоту Богдан Бондаренко, вигравши "срібло" на заключному етапу легкоатлетичної "Діамантової ліги".

Не залишилися у вересні осторонь успіхів і українські футболісти. Збірна України, завдяки домашній перемозі над Білоруссю (3:1), гарантувала собі участь у плей-офф відбіркового турніру Євро-2016.

А київське "Динамо", після трирічної перерви, успішно стартувало у Лізі чемпіонів, слідом за домашньою нічиєю з португальським "Порту" (2:2), здобувши на виїзді над ізраїльським "Маккабі" першу перемогу (2:0) й очоливши турнірну таблицю групи G.

Все відео: Youtube