Ексклюзив

Місцеві вибори: правила нові, "чорнуха" та сама

Сергій Пономаренко
4 жовтня, 2015 неділя
16:06

Більшості вітчизняних партій немає чого запропонувати виборцям у регіонах, тому вони роблять ставку на зниження рейтингу конкурентів

Крах авторитарного режиму Януковича та стрімке зростання попиту суспільства на нову якість політичного продукту мали б, здавалося, відправити у минуле засилля "чорних" технологій на виборах. Зрештою, на останніх президентських та, частково, парламентських виборах їхнього використання здебільшого уникали. Але з початком місцевої кампанії, ситуація різко змінилась. У пресі щодня з’являється інформація про те, що десь побили агітаторів, десь повним ходом роздають продуктові набори (причому не тільки на користь конкретних кандидатів, але й для їхньої дискредитації), а десь відверто використовують адміністративний ресурс. І на цьому фоні практично відсутня інформація про те, з якими ж досягненнями і планами йдуть до місцевих рад ті чи інші політичні сили. Простіше кажучи, замість того, або переконувати виборців у своїх добрих намірах, кандидати обирають обливати брудом наміри чужі. І це павутиння взаємних звинувачень і "підстав" міцно накрило політичну карту країни.

Активісти відомої громадської організації "Опора" відзначають, що мер Харкова Геннадій Кернес, який балотується від партії "Відродження", використовує для власної агітації комунальний транспорт, а його підлеглі проводять активну інформаційну роботу з колективами бюджетників. Конкуренти ж харківського мера зареєстрували партію "За Кернеса", яка до голови міськради немає жодного стосунку та, судячи з усього, гратиме роль політичного "клона" для відбирання голосів.

У Києві кандидат в депутати від партії "Єдність" Олександр Бродський урізноманітнив "гречану" технологію та продає за демпінговою ціною місцевим мешканцям картоплю (1 грн. за 1 кг). У Дніпропетровську документи на участь у виборах мера подали ще два тезки екс-віце-прем’єра Олександра Вілкула. У Кременчуці кандидат від "Опозиційного блоку" Костянтин Терещенко заявив, що в його авто підкинули наркотики. І з’ясувати, хто організував виставу з міліцією та обшуком політика – конкуренти чи він сам – неможливо. А знищені білборди та розтрощені агітаційні намети у різних регіонах країни навіть важко порахувати.

Всі ці провокації, напади та інші ігри під час місцевої кампанії стали черговим свідченням небажання великих політсил грати у чесну політику. Замість реальних справ на місцях - банальні гасла на кшталт "за добробут" чи "за високі зарплати", замість підвищення власного рейтингу – робота на знищення рейтингу конкурентів.

За логікою місцевих виборів люди мали б обирати до органів місцевого самоврядування саме представників місцевих еліт, які орієнтуються у тому, як відремонтувати дорогу і де взяти кошти на утеплення дитсадків. Тобто, за голоси виборців повинні були б змагатись партії, сформовані з об’єднань місцевих управлінців кількох регіонів чи всеукраїнські спілки міських голів.

Втім, в Україні місцевих лідерів часто "беруть під крило" парламентські партії, після чого такі лідери стають маріонетками в руках політичних босів і стрімко втрачають довіру на місцях. Прикладів же того, коли мери чи інші впливові місцеві політики самостійно об’єднуються в нову політичну силу, на наших теренах обмаль. Якщо говорити про нинішні місцеві вибори, то на думку спадає хіба що "Наш край", до якого вже долучилося понад 70 міських голів та кілька сотень місцевих управлінців. Очевидно, саме близькість до виборця і впізнаваність у регіоні сприяє зростанню росту рейтингу цієї політсили - за даними останніх соцопитувань в окремих областях партія вже випередила за популярністю деякі парламентські сили.

У підсумку агітаційні пункти "Нашого краю" дедалі частіше зазнають нападів конкурентів, а Запорізька обласна виборча комісія, підконтрольна представникам "Опозиційного блоку", навіть відмовилась реєструвати кандидатів в депутати облради за абсолютно надуманими причинами (на зразок докору про те, що документи написані чорнилами не одного, а двох кольорів). Суд право кандидатів брати участь у виборах підтвердив, але осад, як то кажуть, залишився.

Активну участь у дискредитації опонентів, особливо на Сході та Півдні, бере регіональна преса, яку щедро фінансують, зокрема, прихильники того ж-таки "Оппоблоку". Активно працює із брудними технологіями і новий проект Ігоря Коломойського – партія "Відродження", представники яких застосовують одночасно нечесні прийоми конкуренції як проти колишніх "регіоналів", що йдуть на вибори під вивіскою "Опоблоку", так і проти "Нашого краю".

Ще один спосіб боротьби з конкурентами – просто недопущення їх до виборів. Причому з надуманих причин, а часто й взагалі без зазначення останніх. От не сподобався кандидат виборчкому – і все, прощавайте, вибори. Щоправда, "не подобаються", здебільшого, реальні конкуренти діючій владі. Так, "Опозиційний блок" не пустили на вибори у Харкові – партію занадто пізно зареєстрували учасником перегонів і вона просто не встигла висунути кандидатів у відведений час. Вочевидь, без участі Кернеса, який розчищає собі дорогу до одноосібного царювання Харковом, тут не обійшлось. Натомість у Дніпропетровську, де сильні позиції "Опоблоку", проблеми виникли вже у "Відродження" - кандидатів в облраду з боями зарєстрували, а от кандидатам до міськради і на посаду мера Дніпропетровська виборчком відмовляє. А от у Запоріжжі "Опозиційний блок" вирішив через виборчком позбутись іншого конкурента – партії "Наш край". Останній відмовили у реєстрації на виборах до облради, однак після рішення суду виборчкому довелось скасувати свою постанову і допустити "Наш край" до перегонів. Втім, проти "Нашого краю" сьогодні виступають не тіільки представники "Опоблоку" чи "Відродження" - за більшістю рішень щодо недопущення до вибрів стоять губернатори, або члени комісій провладних партій. Так, "Нашому краю" відмовили у реєстрації списків кандидатів до Волинської, Житомирської і Тернопільської обласних рад, Лисичанської міськради  та Старосамбірської районної ради на Львівщині. Партії вдалося лише через суди зареєструватися в більшості зазначених регіонів.

Виглядає на те, що влада нарешті роздивилась у партії місцевих еліт серйозного супротивника і не придумала іншого шляху знешкодження конкурентів, окрім як просто перекрити їм дорогу на вибори.

Втім, партіям, до складу яких входять представники місцевих еліт, за великим рахунком, немає сенсу вдаватись у своїй кампанії до "чорних технологій". Хоча б тому, що запущений в Україні процес децентралізації влади насамперед посилює позиції саме таких організацій місцевих управлінців.

Тобто відбувається реальна зміна політичної конфігурації на місцях – вагу набирають не розкручені бренди, за якими майорять двоє-троє відомих столичних облич, а знайомі за конкретними результатами роботи представники місцевих еліт. Це, у свою чергу, змінює і критерії, якими громадяни послуговуються при виборі політичних симпатій . Відтак, вищі шанси на успіх під час майбутнього перезавантаження органів місцевого самоврядування матимуть ті політичні сили, які першими вибудують свою роботу за принципом "реальний політик – реальний громадянин", а не "партійний бренд – безликий виборець".

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:59
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами": вибухи на Черкащині та Дніпропетровщині, на Київщині працює ППО
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
Більше новин