Арени, якими може похвалитися Україна на весь світ

Незважаючи на всі негаразди і безгрошів'я, в українському спорті є острівці щастя – сучасні арени, де наші атлети спокійно можуть вирости до чемпіонів

Центральною спортивною ареною України можна вважати столичний НСК "Олімпійський". Стадіон вміщує 70 тис. глядачів і є одним з найбільших стадіонів Європи. Арена приймала футбольні матчі Олімпіади-80, а в 2012 році – поєдинки Євро-2012, зокрема і фінал чемпіонату. Та крім футболу, на "Олімпійському" проводять і легкоатлетичні змагання. Так, тут відбуваються чемпіонати України з "королеви" спорту.

Торік у столиці з'явився ще один сучасний спортивний комплекс "Ліко" – для стрибунів у воду. Його ж одразу облюбувала наша збірна, яка нарешті має все необхідне для повноцінної підготовки. Насамперед – це повітряна подушка, на якій тренують нові стрибки. Досі наші спортсмени відпрацьовували їх лише на закордонних зборах. Комплекс містить басейн олімпійського стандарту 50х25 м, трампліни (1 м та 3 м) і вишки (1, 3, 5, 7,5 та 10 м). Сучасна конфігурація стрибкової зони басейну виконана з додержанням технічних вимог Міжнародної федерації водних видів спорту FINA щодо розташування снарядів – трамплінів та вишок. Крім того, є зал для підготовки на суші із "сухими" трамплінами, гідравлічною вишкою, батутами, лонжами, акробатичним килимом та доріжкою.


Фото: likosport.com.ua

Похвалитися сучасними аренами може не лише столиця. Хмельниччина минулого року також отримала подібну споруду – спортивний клуб "Епіцентр", зведений у містечку Городок. Тут тренуються важкоатлети, борці та боксери. Зокрема, цей спортивний комплекс має найбільший в Україні зал з важкої атлетики, який налічує 16 стаціонарних та один загальний поміст. Тож не дивно, що арена стане основою центру олімпійської підготовки українських атлетів.

Є чим пишатися і Сумам, де знаходиться універсальний легкоатлетичний манеж, споруджений за всіма світовими стандартами, згідно з вимогами Міжнародної федерації легкоатлетичних федерацій ІААФ. Тут містяться 6 бігових доріжок по колу довжиною – 200 м; 8 прямих бігових доріжок довжиною – 60 м; 3 бігові доріжки довжиною – 120 м; 2 сектори для стрибків у висоту, з жердиною, сектор для штовхання ядра. Поле основного залу трансформується у дерев'яний або резиновий подіум, на якому розміщуються 4 тенісні корти, 4 волейбольні, баскетбольний, гандбольний, футзальний майданчики, ігрове поле для індорхокею. Трибуни вміщують 1250 фанів, а за необхідності ще додатково монтуються трибуни на 3 тис. осіб.


Фото: uabs.edu.ua

"Донбас Арена" в Донецьку, колишній домашній стадіон "Шахтаря", прекрасно себе зарекомендувала на Євро-2012. Під час матчу Україна - Франція через шалену зливу гру було зупинено. Проте дренажна система прекрасно впоралася, і команди змогли продовжити зустріч. Цікаво, що на стадіоні в умовах дефіциту природного освітлення для кращого росту трави використовується система штучного сонячного світла - вперше в східній Європі, що дозволяє траві рости вночі.

Через війну арена перетворилася на примару - вже понад рік не приймає змагань. Минулого серпня стадіон потрапив під обстріл. Проте ушкодження виявилися не надто значними.

У липні-2015 з'явилася світлина "Донбас Арени", на якій вона має гарний вигляд.

Проте, коли знову на поле вийдуть футболісти, а трибуни заповнять глядачі - питання відкрите...