Останній доказ Путіна

Білоруська опозиція провела народний сход, учасники якого висловили протест проти створення в країні російської авіаційної бази

Власне, сам захід виглядає вельми символічним і швидше фіксує позицію учасників. Реально вплинути на створення бази білоруська опозиція ніяк не зможе. Цікаво інше - те, що пропозиція російської сторони, яка була офіційно підписана Володимиром Путіним, поки що ніяк не коментується ані Олександром Лукашенком, ані іншими представниками російського політичного керівництва.

Це ще не означає, що Лукашенко буде активно виступати проти бази. Це означає, що новий проект Путіна йому не подобається - але він не знає, як йому протистояти. А те, що російська база Лукашенку не потрібна, можна не пояснювати. Вона перетворить білоруського президента в губернатора Білорусі, який змушений буде враховувати у своїх діях сам факт наявності на території країни російського військового контингенту. Ось так жили керівники соціалістичних країн в роки Радянського Союзу. Начебто незалежні - але якщо щось не так, окупант в будь-який момент міг вийти з казарм.

Але в цій ситуації цікаво не те, що Путін захотів створювати базу в Білорусі. А те, що вона знадобилася йому тільки зараз. Всі два десятиліття правління Лукашенка Росія чудово обходилася і без баз. Головним знаряддям її впливу на сусідню країну були щедрі фінансові та товарні дотації. Саме ця допомога дозволила відмовитися від будь-яких реформ в білоруській економіці і зберегти анахронічний диктаторський режим.

Але грошей для Білорусі в нинішніх економічних умовах залишається все менше і менше. І Лукашенко вже почав поглядати на Захід. Саме тому Путін звично вибрав військовий підхід вирішення проблеми. Потрібна база. Якщо в Мінську хтось вирішить, що союз з Москвою не відповідає національним інтересам, Росія окупує Білорусь і надішле чергового мерзотника Аксьонова підписувати угоду про створення Білоруського федерального округу в складі Росії. Адже Путін свого часу вже пропонував такий варіант Лукашенку - «входите в Росію областями».

Власне, той же підхід був раніше обраний по відношенню до України. Коли Путін і його соратники зрозуміли, що маріонетковий режим валиться і дрейфу України в цивілізований світ не зупинити, вони обрали війну і використали для неї якраз військову базу. Але відхопити вдалося тільки Крим і частина Донбасу.

Це тому, що Україну зміг захистити український народ.

Білорусь, на жаль, поки що захищати нікому.