Чому Путін розщедрився на базу для українських паралімпійців у Криму

Президент Росії Володимир Путін нещодавно заявив, що Крим відкритий для українських паралімпійців

Путін повідав, що планує в Криму побудувати новий спеціальний центр для підготовки російських паралімпійців. Причому російський вождь несподівано запросив на ще не існуючу базу й українців.

"Треба, щоб хлопці приїжджали з України теж, тренувалися", - великодушно  сказав Путін.

Звісно, росіяни підхопили, похвалили і погодилися з таким гуманним жестом свого президента.

При цьому Путін нагадав, що українці мають і свою всесвітньо відому базу в Євпаторії, яку після анексії півострова залишили за Україною. Такий собі український острівець серед всеросійського розгулу в Криму.

Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич таки відвоював у Росії Центр підготовки паралімпійців. Як повідомили Еспресо.TV в прес-службі комітету, минулого року наші атлети з обмеженими можливостями навіть провели там 5-6 зборів. Зокрема, в Євпаторії до змагань готувалися  легкоатлети, плавці, фехтувальники.

Та після постанови уряду про заборону фінансувати окуповані території з держбюджету дорога в Крим для українських спортсменів закрита. У 2015-му жодних зборів у згаданому центрі підготовки не було. Наші паралімпійці тепер готуються в різних куточках країни, де тільки вдається влаштуватися.

Крім цього, тренування на півострові ускладнилися ще й через кордон з підконтрольною Україні територією. Доправляти людей, особливо тих ,які пересуваються на інвалідних візках, проблематично. Особливо, коли це ціла команда, яка нараховує десятки атлетів.

Здавалося б, база є. Але тільки юридично. Фактично ж наразі вона втрачена для України.

І Путін це знає. Тому його запрошення для українських паралімпійців – порожні слова.

По-перше, бази, на яку він так гостинно запрошує українців, ще немає. По-друге, якби вона й була, то проблеми з дорогою нікуди не зникли б. Так само, як і постанова Кабміну про заборону давати гроші окупантам.

Навіть якщо українці раптом і клюнуть на знічев'я кинуті слова Путіним, він нічого не втрачає. Бо приїзд означає капіталовкладення – як мінімум, спортсмени та тренери платитимуть за харчування і проживання, поповнюючи місцеву казну.

Та й зрештою, приїдуть українські паралімпійці чи ні, а Путін додав до свого портрету володаря ще один штрих – великодушність. Причому цей хід розрахований і на місцевих "підданих" – росіян, і на міжнародну спільноту, якій він за нагоди нагадує про свою щедрість.