Скорсезе та українське кіно: У Франції відкрився Кінофестиваль братів Люм'єр

У Ліоні, де народилися та винайшли кіно легендарні брати Люм'єр, 12 жовтня стартував уже традиційний кінофестиваль

Рідкісні старі фільми, режисерські версії легендарних стрічок, зустрічі з видатними режисерами – все це вже шостий рік поспіль заманює світових режисерів, акторів, критиків, письменників та туристів у Францію. На один тиждень у жовтні центром кінематографу, як і колись за життя Луї та Огюста Люм'єр, стають не Канни, не Париж, а Ліон. Саме в цьому місті народилися, жили та творили відомі брати, які стали "батьками" кіно.

Кінематографічний фестиваль братів Люм'єр – подія, відкрита широкому загалу. Захід присвячений історії кіно та переважно займається ретроспективами класики світового кінематографу. 

Уперше цей фестиваль відбувся в 2009 році. Керівники Інституту Люм'єр Бертран Таверньє та Тьєррі Фремо вирішили, що в місці, де народилися відкривачі кіно, обов'язково має бути кінофестиваль.

За фестивальний тиждень цього року відвідувачам продемонструють 147 фільмів усіх можливих і неможливих жанрів, проведуть 358 сеансів у 35 кінозалах міста, адже захід охоплює весь Ліон. У програмі фестивалю присутні і новинки кіно. 

Окрім показу режисерських версій відомих фільмів, родзинкою фестивалю стає запрошення кінорежисера, який зробив вагомий внесок в історію світового кіно, якому вручають головний приз – "Люм'єр". Першим володарем премії став Клінт Іствуд. Свого часу нагороду вручали і Квентіну Тарантіно та Педро Альмодовару.

Клінт Іствуд отримав премію "Люм'єр"

Цього року фестиваль проходитиме з 12 до 18 жовтня. Головні події заходу пройдуть у концертному залі Тоні Гарньє, Ліонському Аудіторіумі та Целестінському театрі. А в Центрі Конгресу відбудеться церемонія нагородження кінорежисера-володаря "Люм'єра". Цьогоріч ним стане Мартін Скорсезе. 

На фестивалі покажуть найвизначніші стрічки режисера, а у четвер, 15 жовтня, відбудеться зустріч з метром.

Окрім Скорсезе, на фестиваль завітають Софі Лорен, Ніколас Віндінг Рефн, Джеральдіна Чаплин, аніматор Джон Лассетер та інші.

На Кінематографічному фестивалі-2015 покажуть два фільми української режисерки Лариси Шепітько, яка народилася в 1938 році. За 41 рік життя вона зняла 5 фільмів. У Ліоні цьогоріч будуть представлені 2 з них: "Крила" (1966) та "Сходження" (1977). 

"Крила"

За останню стрічку Шепітько отримала Головний приз Всесоюзного кінофестивалю та приз ФІПРЕССІ в Західному Берліні.

Кадри з фільму "Сходження"

Також можна буде побачити 13 фільмів японської легенди кіно Акіри Куросави, знятих з 1944 по 1963 роки. Будуть представлені 11 картин французької компанії Gaumont, створених з 1900 по 1979 роки.

На ліонському кінофестивалі визначать також переможця у номінаціях "найкращий короткометражний", "найкращий фантастичний", "найкращий анімаційний фільм", "найцікавіший фільм 1980-х", "найкращий мексиканський фільм".

Кінопокази традиційно чергуються з проведенням виставок, конференцій та концертів. Інститут братів Люм'єр щороку організовує виставки-ярмарки, де можна продати і придбати камери, старовинні кінострічки, проекційні слайди, пластинки, постери, книги і найрізноманітніші кіносувеніри.