Що дасть Україні членство у Радбезі ООН

Україна має гарні шанси увійти на два роки до складу Радбезу ООН в якості непостійного члена та почати ламати гру Росії на міжнародній арені

Процедура обрання нових членів почнеться о 17:00 за київським часом у штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку.

Радбез – один з п'яти ключових органів Організації Об'єднаних Націй. Він складається з п'яти постійних членів та десяти тимчасових, які весь час змінюються. До постійних належать Китай, Франція, Росія (як правонаступник СРСР), Велика Британія та США. Для ухвалення рішення Радбезом ООН потрібно дев'ять голосів "за".

Лише постійні члени мають право вето. Це означає, що ці п'ять країн можуть заблокувати будь-яке рішення інших членів Радбезу, навіть якщо воно підтримане більшістю членів.

Які шанси України потрапити в Радбез

Десять тимчасових членів обираються строком на два роки за принципом представництва континентів. Непостійні члени можуть вносити питання на розгляд, голосувати за них, та не мають права вето.

Зараз сплив термін членства п'яти з десяти непостійних членів (ще п'ять обиратимуть вже у 2016 році).

Кандидатури вже попередньо схвалені регіональними групами. Якщо все піде нормально, то новими членами Радбезу стануть Єгипет та Сенегал від групи африканських країн, Україна - від європейських та інших, Уругвай - від латиноамериканських та Японія – від азіатсько-тихоокеанської групи.

До речі, Україна вже тричі була непостійним членом Радбезу. Останній раз – за часів президентства Кучми майже 15 років тому.

За словами Петра Порошенка, щоб Україна стала членом Радбезу, потрібне схвальне голосування не менше 120 країн (зазвичай - дві третини членів ООН) . В історії ООН були випадки, коли голоси розподілялись між претендентами порівну і непостійного члена не могли обрати кілька місяців.

Офіційно росіяни кажуть, що членство України в Радбезі – питання вже вирішене.

"Україна вже задовго до проведення виборів була затверджена в якості безальтернативного кандидата від регіональної групи країн Східної Європи", - розповів російському "Інтерфаксу" заступник голови МЗС РФ Геннадій Гатілов.

За його словами, українці навмисне створюють ажіотаж, намагаючись зобразити передбачуваний результат виборів як черговий тріумф на міжнародній арені.

Та, як сказав агентству УНІАН експерт-міжнародник Тарас Чорновіл, Росія не полишає спроб завадити голосуванню за Україну. Казав про такі намагання і президент Петро Порошенко. Тож, як закликав постпред України в ООН Юрій Сергеєв, – вболіватимемо за Україну.

Що отримає Україна від членства

1. Демонстрація підтримки позиції України на міжнародному рівні.

"З фактичного погляду нібито і не було необхідності бути серед вагомої п'ятнадцятки. Україна за останні півтора року і так була присутня ледве чи не на кожному засіданні Радбезу. Але з погляду політичного, з точки зору дипломатичної символіки - досить показово, що Україну підтримали країни регіону. Це однозначний вияв  підтримки України", - розповів Еспресо.TV заступник директора Інституту світової політики Сергій Солодкий.

2. Відмінити право вето, яке росіяни успадкували від СРСР.

Виступаючи на 70-ій ювілейній сесії Генасамблеї ООН, Петро Порошенко порушив питання про скасування беззастережного застосування права вето.

"Зловживання правом вето, його використання в якості "ліцензії на вбивство" є неприйнятним", - резюмував український президент.

Росія – рекордсмен у цьому питанні. За підрахунками BBC, за весь час існування ООН найчастіше правом вето користувався саме СРСР і його правонаступниця Росія – загалом 120 разів.

Фото: Reuters

Зокрема, Росія двічі блокувала рішення Радбезу з питань, які стосувались України. Перший раз - коли було ухвалено резолюцію, що засуджувала фейковий референдум в Криму. Другий - коли йшлося про створення міжнародного трибуналу з розслідування авіакатастрофи малайзійського "Боїнга".

США ветували рішення Радбезу 76 разів. Велика Британія - 32, Франція - 18 і Китай - 5 разів.

За словами Солодкого, питання реформування ООН стоїть вже давно. "Україна могла б взяти лідерські позиції в цьому плані. І союзників у неї буде чимало - Німеччина, Бразилія, Індія", - зазначає експерт.

Зрозуміло, що прямо зараз ця ідея виглядає нездійсненою. Адже для ухвалення реформи потрібне схвалення двох третин держав-членів Генасамблеї ООН, а потім – підтримка всіх п'яти членів Радбезу.

"Поки що немає такої кількості країн, які б підтримали відповідну резолюцію. За останніми даними, таких на сьогодні близько 100. Але дуже важливо, щоб ця дискусія не стихала, тоді вона рано чи пізно матиме позитивний результат", - розповів Українській службі BBC екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко.

3. Розширення можливостей для самостійної гри на міжнародній арені.

У тому ж самому коментарі Огризко назвав Раду безпеки ООН бутафорією, на яку вона перетворилась завдяки зусиллям Російської Федерації.

Та крім того, це глобальний майданчик для обговорення проблем міжнародної безпеки. "Цей майданчик часто використовується для глобальних дискусій, іноді для пропагандистських атак. Тому участь України в роботі цього органу для нас принципова", - пояснив Еспресо.TV політолог Володимир Фесенко.

За його словами, в Радбезі наша країна має можливість самостійно, а не лише покладаючись на союзників, протистояти позиції Росії.

"Можливість давати пряму відповідь на атаки для нас дуже важлива. Вона, зокрема, часто використовується провідними інформаційними виданнями", - наголошує Фесенко.

4. Протистояти Росії по всьому світу.

На даний час Україна бере участь у тих засіданнях Радбезу, де порушуються питання, пов'язані з нашою країною і на які нас запрошують. Та в якості члена Радбезу вона братиме участь і в інших.

"Таким чином ми отримаємо можливість впливати на обговорення питань, які напряму не пов'язані з Україною. Наприклад, зможемо ламати російську гру по Сирії та іншим напрямкам", - пояснює Володимир Фесенко.

А це, за словами політолога, піднімає рівень впливовості України на міжнародні процеси, її авторитет.

А головне, дає можливість оперативно реагувати на ті чи інші дії Росії в Радбезі ООН.