Молдавський будинок в руїнах

Молдавська політична система нагадує будинок, який звалився після раптового землетрусу

На вулицях Кишинева - демонстранти і табори протесту. Закордонні кредитори відмовляються від нових траншів. І ось тепер - новий поштовх: затриманий колишній прем'єр-міністр країни, лідер ліберал-демократів Влад Філат. Парламент позбавив провідного молдавського політика недоторканності на вимогу генерального прокурора Молдови. При цьому сам Влад Філат називає "виставою" звинувачення в корупції і отриманні хабарів і звинувачує у своєму переслідуванні головного олігарха Молдови - колишнього віце-спікера Влада Плахотнюка. Сам Плахотнюк заявив про складання повноважень заступника голови Демократичної партії Молдови і вихід з партії, фактичним лідером якої він є. Пішов у відставку з поста голови Ліберально-демократичної партії і Філат. Його наступник, прем'єр Молдови Валерій Стрілець, втім, сприйняв нове призначення без ентузіазму і заявив, що проти нього теж може бути розпочата кримінальна справа.                                    

Тепер багато що залежатиме від того, як поводитиме себе Філат після арешту. Колишній прем'єр вже заявив, що коли він заговорить, вся політична система Молдови злетить у повітря і попросив вибачення за те, що був співучасником усього, що відбувалося останнім часом. Так що справжній крах може бути ще попереду.

Причини цього краху очевидні. Ще кілька років тому постійна конфронтація трьох демократичних партій Молдови викликала не просто ентузіазм, але навіть розчулення - ось він, справжній політичний процес на тлі цвинтарної тиші Росії та кримінального свавілля України. Але з часом стало очевидно, що те, що здавалося політикою, було банальною корупцією та зведенням особистих рахунків. Своєю нездатністю піднятися над корпоративними інтересами молдавські політики відлякали партнерів на Заході і поставили під сумнів європейське майбутнє с країни. Їхні українські колеги близькі до повторення цього сумнівного досвіду