Навіщо Ярмоленку новий контракт із "Динамо"

Андрій Ярмоленко, підписавши новий п’ятирічний контракт з "Динамо", зробив крок назустріч президенту клубу Ігорю Суркісу, який тепер зможе на продажу гравця добре заробити

Сніг на голову

Лідер київського "Динамо" Андрій Ярмоленко у п’ятницю, 16 жовтня, неабияк здивував прихильників футболу. У день центрального матчу першого кола чемпіонату України проти "Шахтаря" півзахисник несподівано продовжив на п’ять років з клубом контракт, термін якого спливав наступного літа.

Але в те, що один із найталановитіших українських футболістів залишатиметься у "Динамо" до 2020 року, повірити важко. Насправді нова угода Ярмоленка з "Динамо" – це крок назустріч клубу, у якому футболіст зробив собі ім'я. Отримавши новий контракт, півзахисник, звичайно, домігся для себе покращення фінансових умов. Але важливішою угода була для іншої людини - президента клубу Ігоря Суркіса, який тепер зможе продати свого лідера за великі гроші.

За попередньою угодою це було б неможливо. Оскільки, знаючи про те, що до закінчення чинного контракту футболіста залишилося півроку, потенційні покупці намагалися б "збити" ціну, або ж запропонувати гравцеві привабливі умови особистої угоди, звабивши його залишити теперішній клуб на правах вільного агента – без компенсації. А ринкова ціна Андрія Ярмоленка, за даними сайту transfermarkt.de, складає вагомі 24 млн євро і є найбільшою серед українських гравців.

Стусан від Моурінью

Цікаво, що футболіст і президент клубу поставили підписи під документом за декілька днів після того, як Київ відвідав потенційний покупець Ярмоленка – головний тренер "Челсі" Жозе Моурінью. За інформацією ЗМІ, португалець приїхав на матч відбору Євро-2016 між Україною та Іспанією саме для того, щоб переглянути динамівського півзахисника та навіть провів зустріч із його агентом Вадимом Шаблієм.

Тож, відчувши реальну зацікавленість англійського клубу, Ігор Суркіс почав негайно діяти і вмовив Ярмоленка. А підштовхнув президента "Динамо" до рішучих кроків приклад іншого українського таланту - Євгена Коноплянки, з яким дніпропетровському "Дніпру" не вдалося продовжити контракт, через що хавбек влітку перейшов до іспанської "Севільї" на правах вільного агента – без компенсації.

"Мені наводили приклад Євгена Коноплянки, який пішов з "Дніпра" безкоштовно. Але я з цим гравцем не працював - і судити про його людські якості мені складно. Зате добре знаю Ярмоленка і гарантую: як Коноплянка, він з рідного клубу ні за що б не пішов, навіть якщо не підписав би зараз новий контракт на п'ять років", - запевнив Суркіс.

"Золота" клітка

Нагадаємо, ще влітку Андрій Ярмоленко не мав жодного наміру продовжувати контракт з "Динамо" і висловив намір залишити команду в міжсезоння, або чесно відпрацювати попередній контракт. Втім Суркіс відмовився відпускати вінгера до англійських "середняків" – "Сток Сіті" та "Евертону", які, за повідомленнями англійських ЗМІ, пропонували за гравця 20 млн євро, але за словами динамівського президента, не відповідали рівню самого футболіста.

Тепер на горизонті "Динамо" та Андрія Ярмоленка з'явився покупець значно серйозніший – "Челсі", який фінансує фактично необмежений у фінансових ресурсах російський олігарх Роман Абрамович. Кар'єрні амбіції футболіста чинні чемпіони Англії точно мають задовольнити, а Суркісу, якому Ярмоленко протягнув руку, півзахисникові буде важко відмовити.

Звичайно, є й невелика загроза, що провідний вінгер "Динамо" та збірної України опиниться у "золотій" клітці, якщо "Динамо" з тим же "Челсі" не домовиться. Але варто сподіватися, що керівники київського клубу винесли уроки зі своїх колишніх помилок. Після півфіналу Ліги чемпіонів 1998/99 за всіма динамівцями стояла черга, але до європейських топ-клубів поїхали одиниці – Андрій Шевченко, Сергій Ребров, Олег Лужний.

Решта "зірок", попри бажання піти, залишилася в клубі. Врешті життя довело, що й футболістам, й "Динамо" це лише зашкодило.