У Польщі - новий парламент. Чи слід хвилюватися Україні

Як і очікувалося, перемогу на парламентських виборах у Польщі святкує тепер уже не опозиційна партія "Право і справедливість". Диявол, однак, криється у коаліційних деталях

Згідно із даними екзит-полів, лідер польських парламентарних перегонів "Право і Справедливість" отримав 39,1%. Слідом за виграшем Анджея Дуди у президентських виборах "ПіС" офіційно втратив роль опозиції, отримавши і виконавчу, і законодавчу владу. Такий результат забезпечує політсилі 242 місця і змушує сформувати коаліцію.

Потенційний партнер ПіС у польському парламенті – партія колишнього рок-музиканта Павла Кукіза "Кукіз’15" - отримала аж 9% голосів. Це значно кращий результат, ніж прогнозували перед виборами опитування (6%). Кандидат не зміг зберегти ажіотаж із участі у президентських виборах, (20%), але за вдалої співпраці із ПіС і формування конкретного плану дій може вирости у справжню політ силу.

Україні від такої коаліції не варто сподіватися збільшення підтримки

Хоч за "ПіС" і водиться слава проукраїнської та антиросійської сили, без вирішення питання УПА в українсько-польських стосунках не обійдеться. Про необхідність встановлення історичної справедливості між двома країнами неодноразово заявляли лідери "ПіС", і відтепер Україні повинна внести його на порядок денний.

Кукіза проукраїнським кандидатом точно не назвеш. Він вважає, що Польща уже допомагає Україні більше ніж досить і не виступає за надання військової підтримки . Якщо результат виборів зійдеться із екзит-полами, то партія рок-музиканта матиме ще більший вплив на "ПіС".

"Громадянська платформа", яка цього року втратила лідерство спочатку програвши президентські вибори, а нині парламентські, отримує, згідно з екзит-полами, 23,4% (а це 133 мандати). Вони, швидше за все, вступлять у коаліцію із ліберальною "Новочесною" (яка отримала 7,1%) та Польською народною партією (5,2%).

"Новочесну" цікавить бізнес-співпраця з Україною, "Платформа" заявляє про допомогу в проведенні українських реформ, "Польська народна партія" не виключають також допомоги у реформуванні армії та відбудові Донбасу. Ні "Новочесна", ні "Польська народна партія" не передбачають членства України в ЄС протягом найближчих 4 років,а Платформа не встановлює конкретних термінів.

Однак усі політичні сили наполягають на реформуванні України задля продовження підтримки

Не пройшли до парламенту "Об’єднані ліві" (для політичних коаліцій прохідний бар'єр становить 8%), антиєвропейські та проросійські КОРВіН і молода ліва партія "Разом".