Хто підставив "Динамо"

Учора ввечері УЄФА призначив додаткове розслідування у справі побиття фанами київського "Динамо" темношкірих уболівальників футболу під час матчу Ліги чемпіонів з "Челсі"

Спочатку в англійській пресі, а потім і в українській з'явилося відео, на якому зафіксовано напад групи уболівальників на декількох темношкірих глядачів прямо під час матчу Ліги чемпіонів "Динамо" - "Челсі" на трибунах НСК "Олімпійський".


Відео: Youtube

Чекати реакції європейської футбольної громадськості довго не довелося. На підставі звіту FARE (Football Against Racism in Europe) УЄФА почав розслідування. Проте очікованого конкретного вердикту 27 жовтня не винесли. Обережні європейці вирішили продовжити розслідування, призначивши інспектора. Дату проведення нового засідання дисциплінарного комітету в цій справі оголосять пізніше.

Очевидно, що Григорій Суркіс як віце-президент УЄФА намагається добитися для киян мінімального покарання. Те, що його не винесли вчора, наштовхує на думку, що УЄФА планувало покарати "Динамо" набагато серйозніше, ніж штраф чи закриття певного сектора на стадіоні під час домашніх матчів.

Цікаво, що українське МВС порушило справу за фактом побиття темношкірих фанів лише після резонансу в українських ЗМІ. Виявляється, жодних повідомлень щодо побиття іноземців на НСК "Олімпійський" під час футбольного матчу між командами в органи внутрішніх справ не надходило. Хоча, як видно з сюжету одного з українських телеканалів, служба охорони НСК "Олімпійський" мала відео інциденту.

Правопорушникам загрожує до чотирьох років позбавлення волі.

З відео також видно, як стюарди, які працювали під час того матчу на стадіоні, не втручалися в бійку. І, що очевидно, не повідомили про заворушення на трибунах службі безпеки.

Так хто ж винен?

Передусім, керівництво "Динамо". Це не перша подібна скандальна ситуація за участю фанів столичного клубу. Згадаймо минулий сезон, 26 лютого, коли динамівці приймали французький "Генгам" у рамках Ліги Європи. Суддя був змушений зупинити гру на декілька хвилин через те, що фанати у чорних масках вискочили на бігові доріжки поруч з полем. Потім сталася бійка з французькими вболівальниками.

УЄФА оштрафував український клуб на 70 тис. євро, а також на наступний матч Ліги Європи частково закрив стадіон "Олімпійський", на якому "Динамо" приймав англійський "Евертон". Зокрема, закрили 21-й сектор стадіону. Саме вболівальники з цього сектору ініціювали заворушення.

Тоді президент "Динамо" Ігор Суркіс заявляв, що здере цей штраф з винних у бійці фанів. Очевидно, далі слів справа не дійшла.

Адже з тим же "Евертоном" трапилася аналогічна ситуація. УЄФА знову оштрафував київську команду на 15 тис. євро і дискваліфікував два сектори НСК "Олімпійський" на найближчий матч Ліги Європи. Причина - расистська поведінка вболівальників, використання піротехніки і недостатня організація гри (скупчення людей у проходах).

Нинішня ситуація має вигляд логічного продовження, на жаль.

От тільки не зрозуміло, чому керівництво "Динамо" не робить належних висновків? Невже не шкода платити десятки тисяч євро штрафів і позбавляти команду підтримки?

Суворе покарання втихомирило б занадто активних фанів. І вичислити заядливих дебоширів, які попали в камери спостереження, не є надреальним завданням.

Цю бійку приписують ультрас "Родичі", які знаходяться в 21-му секторі. До речі, саме цей сектор був покараний за побиття французьких фанів у лютому. Саме ж угруповання відхрещується від звинувачень на свою адресу.

Хай там як, але якщо захочуть, то винних знайдуть, покарають і таким чином убезпечать себе від наступних подібних витівок некерованих уболівальників.

Зазначимо, що в самому "Динамо" заявили про провокацію, сплановану акцію, мета якої – дискредитувати клуб і країну в цілому. Від конкретики – чия рука за цим стоїть – відмовилися.

Зрештою, яке це має значення – які саме уболівальники затіяли побоїще? "Родичі" вони чи ні, провокатори чи просто пересічні йолопи зі стадним інстинктом – закон для всіх один.

А підставили українці самі себе. Оглашені фани, які розпускають руки, так чи інакше зробили ведмежу послугу саме українському футболу. І Суркіс, не присікши перший такий прояв невгамовних ультрас, сам нарвався на повторення історії і справді заслужив покарання. Якого саме - рішення за УЄФА.