Берлінський пеніс та Лещенко

Історія з 15-поверховим фалосом на будівлі Хрещатика, яку сьогодні обговорюють в мережі, не нова – 6 років тому чоловічий статевий орган наліпили на будинок однієї з німецьких газет у Берліні – тільки метрів на 35 менший

Сьогодні у мережі активно обговорювався коментар народного депутата Сергія Лещенка стосовно мурала австралійського стрит-артиста Guido van Helten на одній з київських багатоповерхівок.

Виявляється, ідея та навіть її втілення – не нові. Шість років тому німецького скульптора надихнула медіавійна двох видань, та шестиметровий член у вигляді барельєфу опинився на стіні будівлі газети Die Tageszeitung.

Але про все по порядку.

Почалося все з жорсткої суперечки про те, чи давав Кай Дікманн (Kai Diekmann), редактор Bild - найбільш читаної газети Німеччини, згоду на збільшення своєї чоловічої гідності. А закінчилося - шестиметровим барельєфом, що зображує пеніс Дікманна на фасаді будівлі газети Taz.

Є дві німецькі газети: популярна ліберальна Die Tageszeitung (Таз) і жовтий бульварний таблоїд Bild. Їхні офіси, розділені перехрестям і деревами, розташувалися навпроти один одного. Проте дружніх стосунків між ними, м'яко кажучи, немає. Ці два видання воюють ще з 1960-х років, але нас цікавить ХХІ століття.

2002 року Таз повідомила в сатиричному фейлетоні, ніби головний редактор "Більда" ​​Кай Дікман  зробив невдалу операцію зі збільшення статевого органу. Кай обурився такому безцеремонному вторгненню в своє дуже особисте життя і висунув судовий позов. Суддя, однак, попався справедливий і постановив: враховуючи, що головний редактор "Більда" ​​- таблоїду, що заробляє на плітках і чварах, вивертаючи навиворіт приватне, - Кай не може вимагати максимального захисту свого приватного життя.

Результатом судового розгляду після двох років тяганини стало соломонове рішення. Газета Taz не може далі стверджувати неправдиву інформацію, але не повинна платити Дікманну відшкодування в розмірі 30 тис. євро, які він вимагав.

Через п'ять років, коли вже про історію з пікантними проблемами з чоловічим органом німецького "міністра бульварної преси" світ вже забув, на сцену вийшов скандальний художник Петер Ленк (Peter Lenk).

У 2009 році він встановив опуклу композицію "Мир з тобою" на зверненій до вікон "Більда" ​​стіні будівлі Таз. На ній зображені публічні люди, в брудній білизні яких порпалися журналісти Більда, з "ярликами"-заголовками з більдівських "передовиць". Вгорі неонова назва Friede sei mit Dir ("Мир з тобою"), в якому обігрується ім'я дружини видавця "Більда" ​​Фріди Шпрінгер (Friede Springer). Ну а центральним елементом, звичайно ж, є карикатура на очкастого, кольору молочного поросяти Кая Дікманна, чий ерегований пеніс тягнеться через п'ять поверхів будівлі, в решті-решт перетворюючись на кобру.

Фото: www.spiegel.de, pikabu.ru

Твір Ленка викликав суперечливі емоції. Як можна прочитати в німецькій пресі і в реакції в інтернеті, частини берлінців гігантський пеніс не заважає і вони вважають його художнім твором. Інших же, як це і буває з подібними творами, спонукало на обговорення меж мистецтва і моралі.

Скандаліст Ленк, тим не менш, пояснює, що своїм твором з назвою "Мир з тобою" не хотів викликати скандалів, а навпаки "принести примирення". Таким чином, він проводить "терапію від сексуальних нав'язливих ідей газети Bild".