Для чого Порошенку відставка Яценюка?

Політолог Павло Нусс написав, що, за його інформацією, у Адміністрації президента готують відставку Арсенія Яценюка. Мовляв, новим прем’єром може стати Наталія Яресько, а першим віце-прем’єром – Олександр Турчинов

Вкидання цієї інформації у інформаційний простір, очевидно, має дві мети. Перше – перевірити реакцію Яценюка і основних політичних гравців країни на можливість розвитку такого сценарію. Друге – посіяти розбрат між Яценюком, Яресько і Турчиновим.

Чи можливою зараз є відставка уряду Яценюка?

Так. 2 грудня вибігає термін, коли нинішній Кабінет міністрів втрачає річний імунітет і парламентська коаліція може поставити питання про висловлення недовіри прем’єр-міністру, а відповідно – і уряду.

Для відставки потрібна проста більшість – 226 голосів. Навіть якщо відкинути голоси депутатів "Народного фронту" (81 голос), у парламенті нині достатньо голосів, аби відставити Яценюка: БПП+"Батьківщина"+Опоблок+Радикальна партія+позафракційні. У кожної із цих груп є свої претензії до Яценюка. В БПП є кілька груп бізнесменів, які демонструють своє несприйняття дій нинішнього прем’єра. Опоблок не може пробачити Кабміну арешт майна і газу Фірташа. Радикальна партія опонує уряду через підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги.
Словом, за волі президента Порошенка, у якого у парламенті 142 багнети, відставка Яценюка може стати реальністю.

Чи потрібна Порошенку відставка Яценюка?

Очевидно, так. Принаймні, аби це було не так, політологи навряд чи розганяли б тему про відставку. Я вже неодноразово казав: у цій державі Петро Олексійович хоче бути усім одразу: і головою НБУ, і міністром закордонних справ, і спікером парламенту, і головою СБУ. Ну, і, звичайно ж, прем’єр-міністром України. Не самому ж, звісно, а через його висуванців. Наприклад, через Юрія Луценка або Михаїла Саакашвілі. Хоча у варіанті із останнім Порошенко ризикує виховати для себе конкурента.

До чого призведе відставка Яценюка?

Найперше – до розвалу нинішньої коаліції. Мінус 81 депутат "Народного фронту" змусить президента розпочати переговори з Опоблоком про створення "ширки" (що означатиме початок політичної смерті Порошенка), або ж піти на дострокові парламентські вибори. Наприклад, навесні наступного року. Очевидно, Петро Олексійович обере друге. Це означає, що у 2016 рік Україна може вступити без уряду, без затвердженого бюджету і з відповідним ставленням Заходу до нової українською влади. Так чи інакше, але саме уряд Яценюка домовлявся з західними кредиторами про відтермінування сплати боргів.

Чи витримає Порошенко п’ять опозицій?

З можливою відставкою Яценюка Петро Порошенко отримає цілий опозиційний фронт: "Батьківщина", Радикальна партія, "Свобода", "Народний фронт" і Опоблок. Питання – чи вистачить у Петра Олексійовича сил для війни або для миру з ними. Так чи інакше, Порошенкові доведеться шукати союзників. Бо врешті-решт Петро Олексійович на наступних президентських виборах може повторити долю свого кума – Віктора Андрійовича. Хоча ні. Для Порошенка навряд чи все завершиться бджолами і тихою пенсією.