Як "Шахтар" вирвався з глухого кута до Ліги Європи

Донецький "Шахтар" розгромив у Львові шведський "Мальме" з рахунком 4:0 та зробив рішучий крок до виходу до Ліги Європи

Хиткі позиції

У груповому раунді нинішньої Ліги чемпіонів "Шахтар" вкрай невдало провів перше коло. У стартовому турі команду Мірчі Луческу на виїзді розтрощив іспанський "Реал" – 4:0, а в другому матчі у Львові донеччан декласував французький ПСЖ – 3:0.

Європейські гранди двома болючими стусанами змусили румунського тренера визнати, що "Шахтарю" у групі A залишається сподіватися виключно на третє місце та продовження боротьби навесні наступного року у плей-офф Ліги Європи.

Та навіть сподівання на потрапляння до другого за статусом континентального турніру, після виїзної зустрічі з шведським "Мальме", опинилися під великим сумнівом. Донеччани за весь матч завдали у площину воріт скромного суперника всього одного удару і, пропустивши низку разючих контратак, поступились 0:1.

Після трьох турів "Шахтар" замикав турнірну таблицю, не набравши жодного очка, не забивши жодного голу та пропустивши вісім м’ячів.

Складне завдання

Таким чином, на ключову битву єврокубкової осені для донецького клубу перетворилася домашня зустріч з чемпіонами Швеції, які напередодні офіційно склали свої повноваження у національній першості, фінішувавши у ній лише на п’ятому місці. "Шахтарю" було необхідно не просто перемагати "Мальме", це було треба робити, як мінімум, з різницею в два м’ячі, аби за рівності очок отримати над скандинавами перевагу за особистими зустрічами.

Дивовижно, але лише опинившись у глухому куті, команда Мірчі Луческу змогла продемонструвати, на що вона насправді здатна, та зіграти свою кращу гру у нинішній Лізі чемпіонів.

Власне, щось схоже донеччани нещодавно зробили й у чемпіонаті України. Після 10-ти турів "Шахтар" йшов другим, поступаючись "Динамо" трьома очками. Але блискуче провів у Києві гру проти головного конкурента в боротьбі за "золото" та розгромив його з рахунком 3:0, перехопивши лідерство у турнірі.

Інша команда

Якщо донеччани у першій грі з "Мальме" завдали лише одного удару у площину воріт, а переважну більшість часу бездумно перекочували м'яч поперек поля, то на "Арені Львів" грала інша команда.

Футболісти "Шахтаря" активно пресингували шведів, одну за одною віддавали загострюючі передачі та цього разу 14 разів влучили у площину воріт, відправивши у сітку "Мальме" чотири голи.

Команда Луческу відкрила рахунок на 28-й хвилині, коли лівий захисник "Шахтаря" Марсіу Азеведу підтримав атаку своєї команди "другим темпом", зробивши перехоплення та віддавши з флангу навісну передачу на Олександра Гладкого, з ударом якого головою шведський голкіпер Юхан Віланд впорався, але виявився безсилим проти добивання українського форварда впритул.

Після перерви донеччани зробили рахунок розгромним. На 47-й хвилині Алекс Тейшейра заробив пенальті, який реалізував Даріо Срна. Незабаром відзначився Едуардо, що у перерві замінив Гладкого, який отримав ушкодження. Крапку у матчі поставив Алекс Тейшейра на 72-й хвилині, встановивши остаточний результат – 4:0.

Відео: shakhtar.com

Досягнута мета

Завдяки цій перемозі "Шахтар" набрав свої перші три очки на груповому етапі Ліги чемпіонів та вийшов на третє місце у групі А. Зі своїм поточним завданням донеччани впоралися більш ніж переконливо, та стали фаворитами у боротьбі за третє місце і потрапляння до Ліги Європи. "Мальме", який теж має три очки, тепер поступається команді Мірчі Луческу за особистими зустрічами.

Єдине, що затьмарило успіх віце-чемпіонів України - це дві дурнуваті жовті картки, які наприкінці гри заробили разом з дискваліфікаціями на наступний матч два основні захисники команди – Даріо Срну попередили за симуляцію, а Олександра Кучера – за гру рукою. Обидва оборонці не допоможуть "Шахтарю" 25 листопада у Львові, коли він прийматиме "Реал", який у вівторок переміг вдома ПСЖ, та достроково гарантував собі вихід до 1/8 фіналу. Французи з сімома балами йдуть другими.

Тож, з іншого боку, у "Шахтаря" залишаються лише примарні шанси на вихід до плей-офф Ліги чемпіонів. Йому потрібно не лише вигравати два наступні матчі – у "Реалу" вдома та ПСЖ на виїзді, але й сподіватися, що у парижан в себе на полі відбере очки "Мальме". В іншому разі - французи стануть недосяжними для донеччан вже після п’ятого туру.