Канадійське жіноче лобі України

Поки в Києві на важливих посадах все більше бачимо грузинок, у канадському уряді зростає кількість українок - посади міністрів отримали Христя Фріланд та Меріенн Міхичук. І це далеко не всі українці, яких маємо у владних коридорах Оттави

Фріланд отримала посаду міністра міжнародної торгівлі, Міхичук – міністра зайнятості, розвитку трудових ресурсів і праці. Взагалі, кількість жінок, які беруть участь у суспільно-політичному житті Канади, вражає.

Наприклад, першою жінкою-космонавтом в історії Канади була етнічна українка, лікар-невролог Роберта Бондар. Першою жінкою-ректором університету Саскачевану була професор-онколог Сільвія-Ольга Федорук. Вона обіймала цю посаду три роки. А з 1988 по 1994 роки була віце-губернатором штату Саскачеван.

Новий уряд Канади

Вікіпедія зараховує до канадських українок навіть затяту комуністку Енні Буллер. Втім, організаторка шахтарських страйків мала єврейське походження, хоча й потрапила до Канади разом із батьками з України.

На федеральному рівні українське лобі в Канаді виникло майже 60 років тому, коли з'явився перший член уряду українського походження. У 1957 році міністром праці призначили Михайла Стара (Старчевського). Який, до речі, обстоював ідею української незалежності.

Вважається, що канадські українці традиційно голосують за консерваторів, та це не зовсім так. Принаймні, як пишуть канадські ЗМІ, серед українців багато прибічників лібералів, а також соціал-демократів з Нової демократичної партії. Є й такі, хто голосують за зелених – але то, переважно, молодь.

Також українці представлені у всіх провідних політичних силах. Є вони і в Ліберальній партії, яка на останніх виборах повернула собі звання правлячої. Окрім двох жінок-міністрів маємо ще й активного члена парламенту Бориса Вжесневського.

Втім, варто пам'ятати, що українська спільнота не пов'язує свої інтереси з тією чи іншою партією. Але, як писала свого часу газета The Globe and Mail, українці мають сильний голос в Оттаві і його чують. Зокрема, коли на початку лютого йшлося про українську кризу, то члени Палати громад (нижня й найвпливовіша палата канадського парламенту) зібралися на надзвичайну сесію, яка тривала майже до півночі.

Зараз, як вважає канадсько-український політолог Тарас Кузьо, довіра українців до уряду лібералів залежить від питання про постачання зброї. Зокрема, радарів та протитанкових установок.

Фріланд та Вжесневський, вважає Кузьо, вплинуть на позицію прем'єр-міністра Джастіна Трюдо. Та якщо він не буде постачати зброю в той час, як це робитимуть американці, українська спільнота відвернеться від нього і лібералів загалом.