Страх вибуху

Після заяв офіційних осіб на Заході про те, що причиною загибелі російського пасажирського літака в небі над Сінаєм став вибух на борту, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що поки що немає причин розглядати хоча б одну версію як достовірну і назвав припущення про вибух "спекуляцією"

З першого погляду, ця заява виглядає дивно. У Росії завжди були зацікавлені пояснювати всі свої проблеми терористичної небезпекою. Навіщо обговорювати питання якості російської авіації, коли можна чітко і ясно сказати: ми - не при чому. Це - терористи.

Але тільки не зараз. Бо якщо погодитися з тим, що російський пасажирський літак підірвали терористи, то це - перший реальний результат російської операції в Сирії. А пасажири лайнера - перші жертви цієї операції з російського боку.

Це, звичайно, жахливо. І для Путіна, і для росіян. Для Путіна - тому що операція в Сирії, яка задумувалася як тріумфальний похід і відновлення геополітичного впливу Кремля, обертається справжнім кошмаром. Це як історія з війною на Донбасі - вона також замислювалася як тріумфальний похід, а обернулася жертвами з обох сторін і малайзійським "Боїнгом". Для росіян - тому що вони фактично беззахисні в небі, коли летять на близькосхідні курорти. Якщо погодитися з аналізом безпеки в таких аеропортах, як Шарм-еш-Шейх, знати рівень корупції та можливого взаємозв'язку між співробітниками відповідних служб та відповідних терористичних організацій, то доводиться з жалем визнати: в такій ситуації підніматися на борт російського лайнера - це підніматися на ешафот .

Судячи з російської реакції на катастрофу, в Кремлі про такі наслідки своєї сирійської операції навіть не підозрювали - хоча при певному рівні компетентності їх неважко було прорахувати. Але в тому-то й річ, що ні про яку компетентність російських керівників говорити не варто - величезною країною керують люди, практично позбавлені стратегічного мислення! І результати цього безвідповідального керівництва очевидні.

Тепер в Кремлі вирішили обрати позу страуса - чиновники роблять вигляд, що ніякого вибуху не було, російські літаки продовжують, як ні в чому не бувало, літати до Єгипту. Все це неймовірно безвідповідально і дуже ризиковано - але, як і у випадку з окупацією Криму і Донбасу ніякого виходу з цього немає.