Вуха від віслюка

Один з найбільш комічних персонажів російської політики, віце-прем'єр Дмитро Рогозін, пообіцяв балтійським країнам "від мертвого віслюка вуха" - у відповідь на обговорення механізму виплати Росією компенсацій за окупацію сталінським режимом Латвії, Литви та Естонії

Звичайно, кидатися хльосткими виразами - особливо коли ти Рогозін - легко. Але якщо бути політиком, а не порожнім демагогом, неважко помітити метаморфози, що сталися з твоєю власною країною в останні десятиліття.

Саме Російська Федерація була головним союзником балтійських країн в їхній боротьбі за відновлення державності. Президент Борис Єльцин зустрічався з керівниками балтійських республік кілька разів ще до краху СРСР. Вперше - у липні 1990 року в Юрмалі, коли було вирішено розвивати самостійні економічні взаємини РРФСР і країн Балтії. Потім в січні 1991 року в Таллінні - на тлі спроб союзного центру знищити Литву. Тоді ж були укладені угоди між Росією і країнами Балтії. У цих документах фактично визнавався факт радянської окупації цих держав, навіть назва була - про міждержавні стосунки. Міждержавні! Зустрічі з Єльциним були тоді схожі на переговори, які балтійські прем'єри провели в Ризі з Яценюком. Російський президент сприймався як посланник свободи. Про жодні репарації за окупацію ніхто тоді й не говорив.

Що ж сталося потім? А ось що - Росія захотіла стати ... Радянським Союзом. Тим самим Радянським Союзом, проти якого вона разом з сусідами по імперії так сміливо боролася. Тим самим Радянським Союзом, який самі росіяни і зруйнували! Або це не вони голосували за Єльцина на виборах президента РРФСР? Що ж за Рижкова не голосували? Рижков досі живий, здоровий, продовжує брати участь у злочинах імперії - був би чудовим президентом Шовіністичної Орди!

А до Радянського Союзу - інший рахунок. Якщо Путіну та іншим керівникам Росії так хочеться, щоб цю країну сприймали як новий СРСР, так потрібно відповідати і за злочини дохлої імперії – це ж і є той віслюк. У тому числі і за злочинну окупацію країн Балтії. Відповідати за рахунками.

Але головне навіть не це - а те, що своїх природних союзників, сусідів, які були вдячні за сприяння відновленню державності Росія перетворила на ворогів. Можна, звичайно, тепер обіцяти їм вуха від дохлого віслюка. Але навіщо самому перетворюватися на цього самого віслюка - навіть якщо ти Рогозін?