Як Коломойський топить "Дніпро"

Невдалі виступи дніпропетровського "Дніпра" у Лізі Європи стали закономірним підсумком байдужості керівництва клубу до проблем та майбутнього команди

Ілюзія благополуччя

Цього сезону це з "Дніпром" неодмінно мало статися. Дніпропетровський "корабель", незважаючи на чисельні пробоїни, нестачу "провізії" та деморалізований "екіпаж", довго тримався на плаву, але врешті таки сів на мілину.

Можливо, на тлі виступів у чемпіонаті України проблеми команди Мирона Маркевича були не такими помітними. Так, "Дніпро" цього сезону виявився неспроможним втрутитися в боротьбу за золоті нагороди з "Динамо" та "Шахтарем", але "бронзу" намагається не випустити з рук.

Певна ілюзія благополуччя складалася і в Лізі Європи, де "Дніпру" вдалося врятуватися у домашньому матчі з італійським "Лаціо" (1:1) та виграти складну гостьову гру у норвезького "Русенборга" (1:0). І навіть коли дніпропетровці зазнали на своєму полі першої поразки від французького "Сент-Етьєну" (0:1), здавалося, що нічого страшного не сталося.

Закономірний результат

Але гостьовий матч з клубом з Франції все розставив на свої місця. Таким безпорадним "Дніпро" не доводилося бачити вже давно. Дніпропетровці програли 0:3 за жахливої гри та без жодних надій на порятунок.

Відео: vk.com/lifesport

З таким ганебним рахунком в єврокубках вони востаннє поступалися ще в 2011 році – у кваліфікації Ліги Європи англійському "Фулхему".

Звичайно, після минулого, найкращого в єврокубковій історії "Дніпра", сезону, вболівальникам важко це визнавати, але поразка від "Сент-Етьєну" - це закономірність. Невідворотний підсумок всіх подій, що відбуваються останнім часом з командою, про наслідки яких ще влітку попереджав головний тренер Мирон Маркевич. Власне, він у четвер у післяматчевих коментарях вичерпно пояснив, що сталося.

Відсутність мети

По-перше, команді гостро не вистачає уваги керівництва клубу. Щоправда, "Дніпро" ніколи не був у свого власника - Ігоря Коломойського - на першому, і навіть на другому плані. Навіть у роки, коли команду тренував іспанець Хуанде Рамос та у неї вкладалися суттєві кошти, футболісти всіх ошелешували заявами, що перед ними ніхто не ставить жодних завдань у чемпіонаті України. Попри те, що вони декілька сезонів поспіль демонстрували найкращу за змістом гру, щоправда, так і не змогли здобути "золото" та дотяглися лише до "срібла".

Ставлення до команди не змінилося, навіть після того, як вона прогриміла на всю Європу, діставшись фіналу другого за статусом континентального турніру. Але "подякою" футболістам за це досягнення стала відсутність преміальних, а для головного тренера – розпродаж провідних виконавців та відсутність коштів на рівноцінну заміну лідерів.

На жаль, у тому, що ставлення до клубу у його власника не зміниться, можна навіть не сумніватися. У Коломойського зараз купа важливіших за футбол проблем, пов’язаних з політикою та бізнесом.

Вітер у кишенях

По-друге, болючого удару по "Дніпру" завдав літній розпродаж, внаслідок команда залишилася без форварда Ніколи Калініча, півзахисника Джаби Канкави та свого лідера Євгена Коноплянки, який пішов з команди на правах вільного агента. Мирон Маркевич також наголосив на тому, що гравці, які прийшли влітку, виявилися нерівноцінною заміною втраченим.

Але найголовнішою проблемою стали фінансові проблеми "Дніпра", через які футболісти не отримують у повному обсязі заробленого. Тому слова головного тренера про складну атмосферу у роздягальні "Дніпра" після поразки від "Сент-Етьєну" виглядали не як дивина, а лише як констатація факту.

Примарні шанси

Здивував Маркевич не цією заявою, а словами про те, що "Дніпро" за усього вищезазначеного все ще сподівається на вихід до плей-офф Ліги Європи. В чому-чому, а у відсутності професіоналізму тренера дніпропетровців та провідних гравців, дійсно, важко звинуватити.

Втім, слід зауважити, що через поразку від французів шанси на продовження боротьби у дніпропетровців залишилися малі. За два тури до завершення групового раунду "Дніпро" має чотири очки та посідає третє місце, випереджаючи лише норвезький "Русенборг", який здобув один бал. "Сент-Етьєн" набрав сім пунктів, а лідер групи G – італійський "Лаціо" - має десять балів.

Аби розраховувати на продовження боротьби у турнірі, "Дніпру" слід перемагати у наступному турі 26 листопада на виїзді римлян, а в останньому матчі брати гору над скандинавами. Але й цього для виходу до 1/16 фіналу може виявитися недостатньо – необхідно, щоб у матчах з "Русенборгом" втрачали очки лідери групи.