З чим Україна виходить на матч проти Словенії

Завтра збірна України з футболу зіграє перший матч плей-офф відбору Євро-2016 проти Словенії

Синьо-жовті під керівництвом Михайла Фоменка перед надважливим матчем понесли втрати. Проте вони не рокові і не повинні завадити українцям досягти посильного завдання – пройти словенців і вийти до фінальної частини Євро-2016.

Травми

Через травму біцепса стегна збірну покинув її капітан - півзахисник "Дніпра" Руслан Ротань. Пошкодження завадили тренуватися разом з усіма низці українських футболістів - Андрію Ярмоленку, Артему Федецькому, Олександру Гладкому й Андрію П'ятову. Проте за пару днів Ярмоленко і Гладкий вже працювали на рівні з усіма. Остання новина з табору збірної - Гладкий теж пропустить матч, бо травмувався під час зборів.

Проте втрати понесли і суперники. Нападник "Сент-Етьєна" та збірної Словенії Роберт Берич травмував коліно. Крім того, 6 - 8 місяців пропустить і захисник Грегор Балажіц.

Дискваліфікації

Гравці "Шахтаря" Олександр Кучер і Тарас Степаненко пропустять домашній матч через дискваліфікації. Захиснику Артему Федецькому треба бути максимально обережним, щоб не заробити попередження – він уже "висить" на картці.

Погана статистика

Збірна України жодного разу не перемагала в чотирьох матчах зі Словенією – дві нічиї і дві поразки. Цікаво, що наші футболісти якраз програли словенцям у стикових матчах за вихід на Євро-2000 із загальним рахунком 2:3.

Зі словенцями українці перетиналися і у своєму першому відборі – до Євро-1996. У Києві було зафіксовано нічию 0:0, а у Любляні, виграючи після першого тайму 2:0, наші футболісти примудрилися у підсумку поступитися 2:3.

Хороша статистика

Збірна Словенії не може похвалитися хорошою обороною. Так, у відборі Євро-2016 у групі Е наші майбутні суперники у 10-ти матчах пропустили 11 голів. Тим часом в українців – лише 4. Якщо "дірки" в захисті словенців знайшли такі збірні, як Естонія та Литва, то українці теж повинні.

Ставки

Букмекерські контори ставлять на перемогу України. В різних конторах ставки коливаються 1.57 – 1.62. Нічия оцінюється 3.50 – 3.78. Ну а в перемогу словенців на "Арені Львів" вірять ще менше – 6.50 – 7.40.

Премії

Теж важливий пункт. Президент Асоціації пляжного футболу Сергій Харченко обнародував суму преміальних за вихід на Євро-2016 - 2 млн євро. І хоча пізніше Харченко відмовився від своїх слів, та сумніватися у грошовій винагороді не доводиться. Ще минулого року глава правління ЗАТ "Україна Футбол Інтернешнл" Володимир Лашкул розсекретив суму преміальних, які отримає команда у відбірковому циклі на Євро-2016. За успішного виступу до кінця відбіркового турніру може накопичитися близько 1,25 млн євро. Крім того, за вихід на Євро-2016 передбачений додатковий бонус 1 млн євро. 

Зазначимо, у кваліфікації на ЧС-2014 збірній платили $100 тис. за перемогу в матчі, $ 50 тис. - за нічию.

Припертий до стінки Фоменко

Перемога над словенцями головному тренеру збірної України ще потрібніша, аніж самим футболістам. Інакше він втратить роботу. З кулуарів федерації футболу просочилася інформація про те, що йому вже знайшли заміну – Мирона Маркевича. Контракт чинного наставника спливає 30 листопада. Якщо Україна переможе і вийде на Євро-2016, то співпрацю  продовжать до літа 2016-го, щоб під керівництвом Фоменка збірна зіграла на Євро. Якщо ж він туди не виведе команду, то вже до Нового року національна збірна отримає нового тренера.

Бажання переписати історію

Постійні невдачі у матчах плей-офф відбору на чемпіонати Європи (2000) і світу (1998 - Хорватії із загальним рахунком 1:3; 2002 - Німеччині - 2:5; 2010 - Греції - 0:1; 2014 - Франції - 2:3) вже набридли і добряче розізлили наших футболістів. Всі налаштовані виграти і вперше успішно пройти раунд плей-офф.