Коли все потоптане

Казахстанський президент Нурсултан Назарбаєв зробив приголомшуюче визнання - воно тільки на кілька хвилин з'явилося в одному з офіційних видань, але стрімко розійшлося по інформаційних ресурсам

Назарбаєв зізнався своїм міністрам, що не може знайти наступника: "навколо все потоптане. Нікого немає, один я. У вас інших немає, тому тримайтеся за мене". І додав, що наступний президент Казахстану буде "ще гірше".

Деякі коментатори вирішили, що дядько жартує. Але насправді Назарбаєв не жартував з соратниками. Він сказав їм правду. За 25 років його правління політичне поле Казахстану витоптано повністю. Ніяких серйозних політиків не залишилося. Чиновники повністю задіяні у корупційній вертикалі і позбавлені державного інстинкту.

Назарбаєв - при всіх претензіях, які можна до нього пред'являти - височить над усім цим як скеля. Але він не вічний, а викликів перед Казахстаном - безліч. І чому потрібно сумніватися, що наступний президент Казахстану буде гіршим за попередника?

Назарбаєв вийшов зі школи радянських кадрів, пройшов відбір в номенклатуру і боротьбу за владу. Ця боротьба була настільки серйозною, що один з його колег сказав мені на початку 90-х, що влада Назарбаєва приречена. Казахстан тоді дійсно виглядав однією з найдемократичніших колишніх радянських республік, в його суспільстві не було страху, існували всі передумови до конкуренції в політиці та бізнесі.

За великим рахунком, між Україною та Казахстані не було жодної різниці. Ось що витоптав Назарбаєв. І, на перший погляд, забезпечив стабільність - саме ту, про яку багато українців завжди мріяли. Чому ж зараз сам глава Казахстану говорить про витоптаний простір і відсутність альтернатив? Може, саме тому, що на відміну від своїх співвітчизників і наших співгромадян - прихильників "сильної руки" Назарбаєв точно знає, що він зробив.