Кривий Ріг знову "злили" Вілкулу

У Кривому Розі активісти влаштували "Майдан" проти реваншу регіоналів

У ніч з 17 на 18 листопада територіальна виборча комісія Кривого Рогу проголосувала за визнання Вілкула-старшого переможцем другого туру мерських виборів. Уже вранці під час стрімкої сесії міськрада також затвердила на посаді "старого нового" мера. За час засідання тривалістю у 18 хвилин тільки і встигли, що зачитати списки депутатів та привітати "опозиціонера" з перемогою.

Битва за Кривий Ріг набрала обертів у другому турі мерських виборів, коли раптово кандидат від "Самопомочі" Юрій Мілобог скоротив розрив з регіоналом Вілкулом до мізерних 752 голосів, що складає близько 0,5 %. Дистанція між кандидатами була настільки маленькою, що "Самопоміч" навіть встигла порадуватись даним екзит-полів та відсвяткувати перемогу.

Ситуація справді неочікувана, адже мова йде навіть не про БПП, а про "Самопоміч", яка позиціонує себе як прогресивну ліберальну політичну силу, що вже само по собі є розривом шаблонів для депресивного східного міста заводів з орієнтацією на "стабільність". Міські активісти навіть встигли охрестити це протистояння як битву добра і зла і назвати новим Майданом. І для боротьби "зі злом" вчора ввечері зібрався кількатисячний мітинг, на якому "майданівці" закликали не віддавати місто в пазурі Ахметова.

Цієї ж ночі стало відомо, що територіальна виборча комісія дозволила перерахувати бюлетені лише на 1 дільниці, а 21 скаргу відхилила. У "Самопомочі" не згодні і наголошують, що результати виборів оголосили ще до розгляду їх скарг про правопорушення і вони підуть з цим до суду. Наскільки це зможе вплинути на результат, поки невідомо, хоча при такій несуттєвій різниці можливо все.

Паралельно у центрі Кривого Рогу збираються до болю знайомі мітинги "За чесність та впевненість у завтрашньому дні" на підтримку Вілкула. Заводчани розповідають, що новообраний мер - гарний "господарник" і з ним на місто однозначно чекає "покращення".

Думки спостерігачів з цього приводу різняться. Голова обласної організації КВУ Станіслав Желудев заявив про порушення на 4 виборчих дільницях Кривого Рогу. Він зазначив, що на цих дільницях були зафіксовані порушення.

Водночас координатор громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська каже, що ЦВК може призначити перерахунок голосів тільки в тому випадку, якщо буде доведено факти порушень під час голосування або підрахунку голосів.

Цього ж дня Національна поліція Кривого Рогу заявила, що кримінальних проваджень, пов’язаних з виборчим процесом у місті, не порушували.

За останньою інформацією, комбат "Донбасу" і нардеп від "Самопомочі" Семен Семенченко закликав мітингарів переїхати з Кривого Рогу до Києва, під ЦВК, щоб там домагатися "справедливого перерахунку голосів". Самі ж активісти кажуть, що у них достатньо сил і наснаги, щоб боротися і надалі. Єдине, на що вони нарікають – це прохолодна байдужість демократичних сил, які ніби запаслись поп-корном, здалека спостерігають і вичікують: чим це все скінчиться. "Майданівці" вважають, що влада самоусунулася від процесів, залишивши їх наодинці у боротьбі проти реваншу регіоналів.