Адвокат Савченко Микола Полозов: Судді можуть виписати Надії хоч тисячу років тюрми, це не матиме жодного значення

Дмитро Гомон
19 листопада, 2015 четвер
17:42

Про погрози захисникам української льотчиці Надії Савченко, про те, як проходить судовий процес, яким може бути вирок і що буде потім – в інтерв'ю Еспресо.TV розповів адвокат Микола Полозов

Один з адвокатів української льотчиці Микола Полозов зараз перебуває в Києві. Ми вирішили скористатись цим та розпитати його про подробиці процесу, який триває з 22 вересня в російському місті Донецьк Ростовської області. Нагадаємо, Надію у червні 2014 року взяли в полон, а потім вивезли в Росію. Її звинувачують у тому, що вона скоректувала вогонь української артилерії по мирних людях, що призвело до загибелі російських журналістів.

- Чим викликаний ваш приїзд до Києва?

- Передусім тим, що найближчим часом сторона захисту  представлятиме докази по справі Надії Савченко. Є ще низка доказів, які треба доодержати. Ось над цим я і працюю для того, щоб привезти ці документи в Донецький міський суд Ростовської області.

Савченко

- Українська сторона відкрита до співпраці?

- Так, у нас немає ніяких нарікань. І Міністерство закордонних справ, і Служба безпеки України надають усі необхідні документи.

- Увечері 18 листопада стало відомо, що вас і ще одного адвоката Надії Марка Фейгіна прокурори хочуть притягнути до кримінальної відповідальності за поширення в соцмережах інформації про свідчення Плотницького. Що трапилося і чи справді вам і Фейгіну загрожує кримінальне покарання?

- Формально це пов'язано з тим, що був допит свідка Плотницького, який очолює так звану ЛНР. За його клопотанням суд провів засідання у закритому режимі, оскільки Плотницкий стверджував, що йому нібито щось загрожує і він не може давати свідчення у відкритому режимі.

Насправді, нічого йому там не загрожувало. Всі ці дії були спрямовані лише на зниження уваги до справи Надії Савченко, на обмеження доступу ЗМІ до того, що відбувається в Донецькому суді.

Коли закривають судове засідання, як правило, не підлягають розголошенню дані, які стосуються безпосередньо свідка. Особисті дані - місце його проживання, на чому він пересувається і якісь інші обставини, які стосуються його особистості. Але тут ми бачимо зловживання з боку суду. Він вважав, що будь-які дані, які стосуються Плотницького, не підлягають розголошенню. На мій погляд, це є порушенням норм Кримінально-процесуального кодексу.

Ми не розголошуємо жодних особистих даних. Адвокат Фейгін виклав фотографію Плотницького в залі суду. Я розповів про те, які свідчення Плотницкий дав у залі суду. Раніше були викладені 40 томів кримінальної справи Надії Савченко, де серед інших показань є показання Плотницького. Нічого нового він на суді не сказав. Він суворо дотримувався тексту протоколу, ніяких додаткових відомостей суду не надав.

Причини подібних дій - це помста з боку російської влади. Не зумівши зламати Надію Савченко, зараз, ближче до оголошення вироку, прокурори намагаються зламати захист, залякати, чинити тиск за те, що ми чесно виконуємо свою роботу. Це дуже поширена історія в Росії.

Савченко

Відразу можу сказати - нас цим не залякати. Сьогодні я оголосив про те, що окрему ухвалу про притягнення до кримінальної відповідальності мене й адвоката Фейгіна буде винесено одночасно з вироком. Ми розцінюємо це як тиск на захист і як помсту з боку російської влади за справедливий і відритий захист Надії Савченко під час всього процесу.

- Ви у себе в Twitter писали, що вас вже намагалися притягати до кримінальної відповідальності як захисника Удальцова, і судді потім довелося змінити прізвище ...

- Так, це не перша спроба залучати мене до кримінальної відповідальності. Це один з інструментів тиску на тих захисників, які не хочуть підкорятися незаконним правилам гри російського суду.

- Ваш колега адвокат Ілля Новіков нещодавно прийшов у Басманний суд Москви, звідки дистанційно давали свідчення свідки. У залі він виявив слідчого Слідчого Комітету РФ Дмитра Маньшина, який вів справу Савченко та якого Новіков називає головним фальсифікатором справи української льотчиці. Його перебування в залі, звідки давали свідчення свідки взагалі законно?

- Безумовно, це - порушення. Слідчий Маньшин не повинен перебувати в суді. Він провів попереднє розслідування, відправив справу в прокуратуру, і його це не повинно хвилювати. Виникає питання, а що він там робив насправді? Можливо, він впливав на тих свідків, які перебували в кадрі, а сам він перебував поза зоною видимості камери? Може, він суфлював, підказував, робив якісь знаки? Може, штовхав свідків на неправдиві свідчення?

Савченко

Слідчий Маньшин потенційно може бути допитаний як свідок. Нас цікавлять обставини, за яких він утримував Надію Савченко в готелі "Євро" у Воронежі. Вона, не будучи затриманою, перебувала в статусі свідка. Тим не менш, вона тиждень перебувала в цьому готелі. Незважаючи на те, що і покоївка, і адміністратори, і господарі цього готелю говорили, що Савченко ніхто не обмежував у свободі, ми більше віримо її словами про те, що її тримали там під наглядом декількох автоматників ФСБ. І робилося це за розпорядженням Маньшина.

За російськими законами, якщо свідок перебував у залі суду при допиті інших свідків, він не може бути допитаний. Можливо, таким чином Маньшин намагається вийти зі складу свідків.

Усе разом це брудний і мерзенний фарс, про що ми заявили в середу в Донецькому міському суді. Це викликало у відповідь обурення прокурорів. Усі разом це робота частин налагодженого механізму репресивного апарату, який складається зі Слідчого комітету, ФСБ, прокуратури, суддів для досягнення того результату, який потрібен російській владі. До закону це судилище не має жодного стосунку.

- Я бачив, що ви навіть у свій статус на Twitter додали обурені слова прокурорів про мерзенний фарс.

- Я назвав цей процес мерзенним фарсом. А прокурори у відповідь назвали мерзенним фарсом те, що ми (адвокати Савченко. - Авт.) Пишемо в Twitter. Тобто нашу правду, нашу відкритість і наше прагнення донести всьому світові, що насправді відбувається в суді Донецька.

- Ваш прогноз: скільки ще буде тягнутися судилище і коли буде оголошено вирок? І яким він буде?

- Звинувачення вже вичерпало перелік тих доказів, які збиралося надати. Були заслухані десятки свідків, були зачитані тисячі сторінок письмових доказів. Зараз йде пред'явлення речових доказів: це різні осколки, одяг, у якому була Савченко.

Коли це завершиться, право надавати докази перейде до захисту. Буде допитана сестра Надії Савченко Віра. Ми будемо пред'являти свої письмові та матеріальні докази, у тому числі біллінг, який вказує на стовідсоткове алібі.

Вже зараз видно, що в більшості матеріалів, які ми будемо заявляти, суд нам просто-напросто відмовить. Обвинувальний ухил вимальовується вже давно. Не випадково вчора, саме після того, як суд виніс постанову про закриття засідання для допиту Плотницького, ми заявили відвід всієї колегії суддів. Після цього відводу пішла мова про кримінальну справу проти адвокатів. Тобто це свого роду відповідь на наші процесуальні заперечення проти незаконного судилища.

Не думаю, що за часом процес триватиме довго. У мене є відчуття, що основні дії завершаться в листопаді. Перед винесенням вироку суд може взяти невелику паузу. Таким чином, вирок може бути озвучений на початку грудня.

Думаю, ні в кого немає сумнівів, що вирок уже підписаний і вирок цей явно не виправдувальний. Він, на мій погляд, не має жодної законної сили. Вони можуть виписати їй хоч тисячу років в'язниці - це не матиме ніякого значення. Все одно ми будемо домагатися того, щоб Надія Савченко опинилася на своїй батьківщині. Про виправдання в російських судах говорити, на жаль, не доводиться.

- Чого чекати після оголошення вироку? Можливо, будуть якісь політичні рухи тіла з боку Кремля?

- По-перше, передбачена стадія оскарження. Після вироку є процесуальна можливість подати апеляційну скаргу, як це зроблено, наприклад, у справі Сенцова. Подавати скаргу чи ні вирішуватиме сама Надія. Наша думка - скаргу потрібно подавати. Але якщо вона не захоче цього робити, вважатиме, що вирок повинен вступити в законну силу раніше, ми не зможемо піти проти її волі.

По-друге, після вступу вироку в законну силу Російська Федерація має право реалізувати екстрадицію засудженого для відбування покарання на батьківщині. Ми будемо домагатися того, щоб Надію Савченко передали Україні. А вже Україна нехай чинить із нею так, як вважає за необхідне.

- Віра Савченко – ваш єдиний свідок. Були спроби заборонити їй в'їзд до Росії. Який наразі стан речей?

- Так, їй забороняли в'їзд. Останній раз їй дозволили в'їжджати. Але все перебуває в підвішеному стані і в будь-який момент це дозвіл можуть відкликати.

Савченко

Віра Савченко

У нас була низка інших свідків. У тому числі, бійців ВСУ, які потрапили в полон разом із Савченко: Тарас Синяговський, Олександр Гадзіковський. Але з міркувань їхньої особистої безпеки ми не можемо заявити їх як свідків тому, що вони можуть поповнити рахунок заручників, Російська Федерація може їх просто захопити. У зв'язку з цим ми оголошуватимемо їхні свідчення у письмовому вигляді.

- Чи прийме суд до уваги їхні показання?

- Ми бачимо, як все відбувається. Завдання там не розібратися в тому, що справді сталося 17 червня біля селища Металіст, чи не захистити права потерпілих, тих же журналістів. Завдання – провести пропагандистський процес, виставити Савченко вбивцею мирних жителів. Судді та прокурори працюють у єдиному пориві для досягнення цієї мети, не звертаючи увагу ні на які закони.

- Надію щораз возять на засідання суду з іншого міста, вірно?

- Так, вона утримується в слідчому ізоляторі Новочеркаська. Це приблизно в 130 кілометрах від Донецька. Тобто в день вона робить по 250 кілометрів, її возять туди-сюди. Умови утримання їй спробували створити адекватні. Ми не можемо сказати, що до неї застосовується насильство або хтось обмежує її права в порівнянні з тими мінімальними правами, які мають ув'язнені в російських тюрмах.

Але саме перебування вже півтора року в такому стані, в одиночній камері, в умовах несправедливого утримання, безумовно, накладає важкий відбиток. Вона не може перебувати довше там, вона вже з усіх сил намагається вирватися, і вона готова до якихось радикальних заходів, щоб досягти своєї мети.

Савченко

- Вона прислухається до порад адвокатів?

- У цьому плані у нас досить важкий підзахисний. Вона має власну думку. Вона досить вперта в деяких питаннях. Якісь речі вона, звичайно, слухає, але якщо вона щось вирішує, вона робить тільки так, як вирішила.

- Кілька разів у ході процесу вона загрожувала відновити голодування. Наприклад, коли суд розглядав клопотання про відвід адвокатів. Таке може трапитися?

- Так, вона про це заявляла, і я не виключаю, що таке може бути. Заздалегідь вона про це нас не попереджає. Але в цілому вона орієнтується на вирок. Якщо буде винесено обвинувальний вирок, ми зіткнемося з тим, що, швидше за все, вона оголосить голодування.

- Ви бачитеся з Надією на суді чи в СІЗО вас теж допускають?

- Ми бачимося на суді. І у нас є можливість вівторками - оскільки суди у нас відбуваються в понеділок, середу і четвер - зустрічатися з нею в слідчому ізоляторі. Якихось перешкод нам у зустрічах із нею не чинять.

Нам надають можливість говорити з нею конфіденційно, хоча у мене є відчуття, що всі наші розмови записуються.

- Відчуття або впевненість?

- Складно сказати, але знаючи, як працює система, швидше за все це так. Навряд чи ФСБ такого цінного "клієнта" буде залишати без уваги.

- Перебуваючи у в'язниці Надія примудрилася вже написати книгу. Що вона зараз робить?

- Вона перекладає свою книгу російською, незважаючи на те, що конвой намагається забороняти їй це робити. Крім того, вона займається орігамі - робить з аркушів паперу різні речі. Наприклад, для українського консульства в Ростові-на-Дону вона зробила герб України - тризуб. Вона створила його з більш ніж 200 аркушів формату А4.

Це дозволяє їй заспокоювати нерви. Вона людина імпульсивна, дуже чутлива до несправедливості, а те, що відбувається навколо, зашкалює за своєю несправедливістю, мерзенністю і брехнею. Завдяки орігамі вона намагається тримати себе в руках.

- Як саме їй намагається заважати конвой?

- Наприклад, їй не дають можливості брати на суд папір зі слідчого ізолятора. Вона займається орігамі, поки прокурори бубонять свої докази.

Савченко

Плюс не варто забувати, що Надія успішно займається законотворчою діяльністю. Нещодавно вона підготувала проект закону, за яким день перебування в слідчому ізоляторі України зараховуватиметься за два дні колонії.

Я вважаю, що це важливе досягнення з її боку. Навіть перебуваючи у російській в'язниці, вона намагається виконувати свої обов'язки народного депутата України. Що, на мій погляд, мало не подвиг. Вона багато читає. Але всі її думки спрямовані на повернення на батьківщину.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
Більше новин