Авіакатастрофа в Єгипті. Тактика російського тероризму

Те, що теракти в Парижі поставили Росію у виграшну позицію на міжнародній арені вже не викликає сумнівів. Але, як то не цинічно, таку ж вигоду вона отримує і від вибуху власного літака

Після терактів для Путіна все так гарно збігається, що це наводить на думки про його співучасть або, принаймні, про обізнаність у підготовці цих жахливих трагедій.

Зараз російський президент всіляко демонструє Заходу свою "щиру готовність до співпраці" у боротьбі зі спільним ворогом. До паризьких терактів Росія вперто уникала визнання того факту, про який голосно заявляли американці та британці: на борту "Аеробусу" спрацювала бомба. Лише коли всі дізнались, що людей у Парижі вбивали джихадисти з "Ісламської держави", ФСБ різко змінило платівку і визнало: російський літак теж збили іділівці. То давайте бити їх разом, закликав Кремль.

Російська пропаганда розкручує посил про повернення російського президента до клубу великих світових гравців і знизила градус антизахідної риторики. Російські літаки вже бомбардують не ворогів Башара Асада, а ті цілі, на які вказують США. Зокрема, столицю терористів "Ісламської держави" - сирійське місто Ракка.

Газета "Коммерсант" вирішила додати ще один мазок до картини про спільного ворога у вигляді світового тероризму, і розповіла читачам про те, що бомба в літаку "Когалимавіа" дуже схожа на ті, які використали під час вибухів житлових будинків у російських містах у вересні 1999 року. Це банка з-під напою, набита вибухівкою, мікросхема-таймер, вимикач.

Мета видання, очевидно, була нагадати росіянам, як давно вони страждають від терористів, вказати, що в Сирії діють ті ж самі відморозки. Втім, паралелі з 1999 роком викликають і ряд зовсім інших асоціацій.

Серію підривів багатоповерхівок у Буйнакську, Москві та Волгодонську, від яких загинули 307 осіб, одразу ж списали на чеченських терористів. Ці теракти призвели до другої війни в Чечні та успішного переміщення Володимира Путіна з кабінету прем'єр-міністра до президентського офісу.

Існує альтернативна версія про те, що вибухи організували самі ж феесбешники. Екс-офіцер ФСБ Олександр Литвиненко та історик Юрій Фельштинський написали про це книгу "ФСБ підриває Росію". Литвиненко у 2006 році загинув від отруєння чаєм з полонієм у Лондоні. Одна з найрозповсюдженіших версій – це була помста Путіна за книгу. Щодо неї є ряд питань, зокрема й те, що її фінансував одіозний Борис Березовський.

Версія Литвиненка-Фельштинського дозволяє пофантазувати на тему про те, що і бомбу в російському літаку могли закласти зовсім не ті, на кого зараз всі думають.

Наприклад, як бомба потрапила на борт? ФСБ стверджує, що вибуховий пристрій заклали не в багажне відділення, а під сидіння у задніх рядах. Зробити це без відома охорони аеропорту неможливо. В ручному багажі компоненти вибухового пристрою пронести неможливо, бо їх помітять на рамці. А от якщо пристрій встановили ще у Росії…

Звичайно, що все це зараз лише припущення та версії, та у випадку з путінською Росією вони всі, на жаль, можуть виявитися жахливою правдою. Нинішній хазяїн Кремля вже не раз демонстрував, що людські життя для нього нічого не важать, коли йдеться про збереження власної п'ятої точки.