Інститут книги. Хто за, хто проти, і що інститут повинен робити

Минулого тижня продовжувалося бурхливе обговорення законопроекту про створення Інституту книги. Під час цього обговорення стало зрозуміло, хто підтримує проект, хто є його опонентами і з яких причин

Основні опоненти і їхні мотивації наступні: 1) деякі керівники бібліотек, які хочуть створити та очолити бібліотечне агентство; 2) консервативні керівники бібліотек та органів місцевого самоврядування, які турбуються, що Інститут візьме на себе функцію контролю за їхніми фінансами; 3) представники Держтелерадіо та деякі активні учасники програми "Українська книга", які турбуються, що втратять роботу або доступ до фінансування; 4) групи, які готують альтернативні проекти управління культурою та іншими галузями суспільства; проекти ці, як правило, нездійсненні, але будь-яку активність у сфері вони сприймають як конкуренцію собі; 5) громадяни, які хочуть монополізувати право називатися громадськими активістами у сфері культури, натомість, поки не можуть запропонувати власних реальних проектів. 

Хто підтримує ідею Інституту: 1) незалежні видавці та їхні асоціації, які прагнуть прозорості у галузі і які, як правило, раніше від української держави не отримували жодної допомоги; 2) великі видавництва, які співпрацювали з державою, але вважають таку співпрацю неефективною; 3) письменники і перекладачі. 

Коротко хочу заспокоїти критиків проекту. Інститут книги не займатиметься управлінням бібліотеками. Він, взагалі, жодним чином не торкається роботи відомчих бібліотек. Проект не впливає на фінансування бібліотек, які знаходяться у віданні місцевого самоврядування. Він, навпаки, організовує для них додаткове фінансування з центрального бюджету.

Програма "Українська книга" безумовно потребує реформування та ефективнішого адміністрування, але це можна зробити з наступного бюджетного року, щоб підготувати якісну альтернативу. Інститут книги жодним чином не складає альтернативи різноманітним соціокультурним фондам, які, якщо вони будуть створені, можуть просто підтримувати проекти Інституту. Додам, що автори проекту жодним чином не планують очолювати Інститут, у ньому працювати чи впливати незаконно на його діяльність. 

Чим займатиметься Інститут? Точно тим, чим займається Інститут книги в Польщі, який допомагав нам готувати цей проект. Презентацію польського Інституту представляв в Україні директор польського Інституту книги Гжегош Гауден. Для нас - це найкращий зразок, який просто потрібно повторити. Зверну увагу лише на ціль Інституту в Польщі: метою діяльності Інституту є промоція польської літератури та її спадщини, а також польської мови, книги та редакторської справи в країні і світі. Популяризація читання в Польщі  - це одне з основних завдань Інституту книги. Дивіться презентацію і скажіть собі самі, чи потрібен нам такий Інститут і, взагалі, хоча б якісь реформи у галузі культури.