Хунтуймося: виставка 100 українських патріотичних плакатів

Дарина Фіалко
26 листопада, 2015 четвер
08:56

Еспресо.TV відчуло силу культурної зброї на відкритті виставки 100 патріотичних плакатів у Центрі сучасного мистецтва М17

У київському Центрі сучасного мистецтва М17 відкрилася виставка 100 патріотичних плакатів від 32 авторів. Це роботи фіналістів конкурсу "Український патріотичний плакат 2015", котрі ще й увійшли до виставкового каталогу.

У конкурсі взяли участь автори з різних куточків України, зокрема знані митці  Андрій Єрмоленко, Іван Семесюк, Микола Гончаров, Святослав Пащук, Дмитро Кришовський. Є серед них і російський художник Антон Мирзін (Paperdaemon), на якого ФСБ Пермського краю відкрила дві кримінальні справи за участь у минулорічній виставці українських патріотичних плакатів, художню підтримку Євромайдану, українського народу. Опісля він виїхав до України, де й надалі демонструють його антиросійські плакати. "Агітплакат довів свою ефективність. Ми бачимо, як із мінімальною державною підтримкою тут можна проводити свою інформаційну кампанію", - говорить Мирзін.

До речі, цього разу вхід російським ЗМІ на виставку заборонили через гнівні сюжети журналістів нашої східної сусідки про минулорічну експозицію та її учасників.

Порівняння України та Росії у роботах Антона Мирзіна

null

 

Перша зала М17 представляє плакати, присвячені російсько-українському конфлікту, порівнянню України та Росії, прославлянню козацького духу українців і викриттю темних сторін РФ – часом із відвертою агресивністю. Натомість у другій залі настрої відчутно позитивніші, часом із нотками гумору. Наголос падає на любов до України, на прославляння сили українського народу, "звучать" заклики читати, купувати, слухати українське, допомагати нашим захисникам. Тут Україна – героїчна, колоритна. Українці – нація хоробра, сильна, духовна. Саме таких патріотичних робіт, що спонукають любити свою країну і пишатися нею, хочеться бачити якомога більше. "Художники, роботи яких тут представлені, ставлять діагноз, визначають ступінь захворюваності суспільства або дають протиотруту. Тут багато демотиваторів, які рубають під корінь імперські російські міфи, тут багато натхненних, щирих робіт, які спричиняють хвилі теплого настрою", - зазначає куратор виставки Антін Мухарський. 

null

null

null

null

null

Ось таку шкірянку подарували митці куратору виставки Антіну Мухарському

null

Книжка Іпатія Лютого та каталог виставки

Фото: Вікторія Руденко (Еспресо.TV).

Загалом виставка тішить широтою тем плакатів: підтримка української армії, свобода політв’язнів, єдина, незалежна Україна, молитва за неї, нова українська героїка, рідна мова. Чимало плакатів мають сильні, цікаві, часом несподівані образи, символи, створені на основі різної естетики.

"На конкурс надійшло багато робіт, однак не всі відповідали темам виставки. Була певна кількість робіт, спрямованих проти країни-агресора. Ми вирішили цього року не давати місця тій агресії, оскільки минулого року достатньо сказали. У конкурсі брали участь люди віком від 16-ти років і тільки професійні художники – графіки, живописці, скульптори, дизайнери. Аматорські роботи надсилали, але ми їх відсіювали, адже аматорські роботи відчуваються, а це не рівень аукціону, який проводитимемо на підтримку українських бійців. Представлені плакати – те, що хотілося би мати у себе вдома, хотілося би відправляти у військові частини, роботи, які можна було би відправити в АТО у менших розмірах, роздруковані на папері, які могли би підтримувати дух нашої армії", - розповідає Еспресо.TV куратор виставки, мистецтвознавець Єлизавета Бєльська.

null

null

null

null

Що цікаво – до М17 перекочували деякі роботи з виставки переможців Всеукраїнського патріотичного плаката, організованої цієї осені Міністерством культури України. Остання програє експозиції в М17 за тематичним різноманіттям, майстерністю виконання плакатів. Ці дві виставки вже показали деякі тенденції в мистецтві українського патріотичного плаката. По-перше, справді патріотичні плакати, що викликають любов до України, бажання підтримувати її і захищати, змішуються з антиросійськими. Поява останніх цілком логічна в умовах війни. Однак чи можна їх назвати українськими патріотичними?.. Інша справа, якби художники завдяки чітким "формулам" плаката одночасно викривали чорні сторони Росії і закликали підтримувати, любити Україну.

По-друге, деякі автори підсвідомо втілюють на плакатах образ України-жертви, констатуючи болісні факти, але не закликаючи глядача до дій чи висновків.

По-третє, у деяких роботах не дотримано жанрових вимог плаката. "Від усього того, що не відповідає жанру плаката, ми відмовилися. Від фотожаб, малюнків олівцем", - запевняє Єлизавета Бєльська. Проте, як і у нас, у мистецтвознавця Олесі Авраменко визріли сумніви щодо деяких робіт: "У деяких не дотримано канонів плаката, таких як: у плакаті має бути одна тема, ідея, котра прочитується з першого погляду. Коли в плакаті є багато ідей, слів, він від цього "розсипається". Є тут і роботи, що межують між плакатом та ілюстрацією. Мені, наприклад, подобаються плакати Миколи Гончарова. Вони лаконічні, викликають асоціації, там навіть слів не треба. Такі роботи впливають на глядача. Однак загальне враження від цієї виставки маю непогане: винахідливо створюють ці роботи, із почуттям гумору".

Зважаючи на те, що мистецтво сучасного патріотичного плаката в Україні відносно нещодавно ковтнуло свіжого повітря, деякі огріхи з часом зникнуть. Головне, що такі патріотичні виставки відбуваються, кількість художників, які працюють у цьому напрямі, стає більшою, а рівень плакатів помітно підвищується. "До проведення цієї виставки було четверо плакатистів, які хоча би якось працювали, і то, це не було їхнім заробітком. Минулого року фіналістів конкурсу було всього 16, мало було фахівців у цій справі. Тепер це число зросло до 32-х. До того ж минулого року зі 100 плакатів 46 належали Антону Мирзіну. Цього року його робіт сім", зазначає Єлизавета Бєльська.

"Раніше, практично не було такого українського контенту. Але за останні два роки інтернет вибухнув патріотичними плакатами, патріотичною символікою. Ми задумалися над тим, що програвали і програємо інформаційну війну. А плакати – це своєрідна зброя, що допомагає воювати", - говорить художник Андрій Єрмоленко.

Справді, культурна зброя завжди актуальна і вкрай нам необхідна. І особливо дієвою вона була би, якби ширилася вулицями міст, навчальними закладами, громадськими установами.

P.S. Виставка покликана не тільки зарядити українців духом патріотизму, а й підтримати постраждалих воїнів АТО. Для реалізації мети 4 грудня відбудеться благодійний аукціон, де ціна кожного плаката стартуватиме від 1000 грн. Прикметно, що минулого року таким чином зібрали 108 тис. грн на врятування кінцівок вісьмом бійцям, а також на придбання високоточного хірургічного апарата.

Побачити наживо плакати виставки можна до 4 грудня.

null

null

null

null

null

null

null

null

null

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+7°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
10:16
Ексклюзив
У росіян за Уралом є безліч старої бронетехніки, - генерал-лейтенант Романенко
10:13
Зібрали 5,6 млн грн: Надя Дорофєєва і Міша Лебіга презентували спільну пісню і встановили рекорд переглядів українського Twitch
10:12
Наводив російські цілі на Дніпро: СБУ затримала підозрюваного
10:06
OPINION
Василь Зима
Єрмак з мішками у Time. Сподіваюся, мішки не з грішми...
10:04
G7
Країни G7 не розморозять активи РФ до відшкодування втрат Україні
09:58
Оновлено
Володимир Зеленський
"Це може зупинити тільки ППО": Зеленський під час засідання Євроради заявив про можливі удари РФ по українських АЕС
09:19
Віцеканцлер Німеччини Габек
Віцеканцлер Німеччини Габек прибув з візитом до Києва
09:16
Оновлено
Удар по Чернігову 17.04.24
Атака 17 квітня: у Чернігові завершили розбір завалів, загинуло 18 людей
09:14
сили ППО
Нічна атака РФ: українська ППО знищила усі 13 "шахедів"
09:03
Анджей Дуда та Дональд Трамп
Дуда провів приватну зустріч з Трампом у Нью-Йорку
09:02
Оновлено
Майк Джонсон
Джонсон винесе на голосування законопроєкт про допомогу Україні 20 квітня. Байден пообіцяв негайно підписати документ
09:00
Пресреліз
Дмитро Луп'як
Учитель із Вінниці став лавреатом премії "Ранкові зорі" й виграв 10 тис. грн
08:42
війна з Росією, діти
Через агресію РФ загинули 543 дитини, 1296 отримали поранення
08:33
Лисичанськ
Колишній російський військовий розстріляв двох жителів окупованого Лисичанська
08:31
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ вдарив по об'єктах "Хезболли" в Лівані
08:30
Оновлено
електроенергія, шахеди
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами. На Франківщині впали уламки
08:28
Ексклюзив
Юнармія
Росіяни пропагандою створюють "машини для вбивств" з дитинства, - депутат Маріупольської міськради
08:20
вугілля порт
Австралійська гірничодобувна компанія виходить з ринку РФ
08:02
OPINION
Олег Манчура
Чому вважають, що на граблях танцюють лише українці?
07:54
Оновлено
обстріл, ППО
Міноборони РФ заявило про знищення 46 повітряних цілей у трьох областях
07:46
Олександр Сирський
Сирський провів розмову із командувачем ЗС США в Європі
07:39
Інфографіка
знищений російський танк Т-72
ЗСУ за добу ліквідували 910 окупантів, 13 артсистем та 3 танки
07:35
Анонс
"Астон Вілла", Ліга конференцій
Ліга конференцій: розклад повторних матчів чвертьфіналу
07:25
"Реал", Андрій Лунін
Лунін наголосив на "складній ситуації" в Україні після виграної серії пенальті в 1/4 фіналу Ліги Чемпіонів
07:03
Іран
Лідери ЄС готують нові санкції проти Ірану після атаки на Ізраїль
07:00
Анонс
Анатолій Трубін, Бенфіка - Реал Сосьєдад
Ліга Європи: розклад повторних матчів чвертьфіналу
06:46
"Під Харковом загинули Буданов та Сирський": РФ розганяє черговий фейк
06:19
Сергій Марченко
З початку повномасштабного вторгнення РФ Україна отримала від партнерів $83,7 млрд
05:56
світ Індонезія виверження вулкана
В Індонезії почалося виверження вулкана: евакуйовано декілька сіл
05:36
мзс Росії
У Росії розробили концепцію гібридної війни з Заходом, - WP
05:08
на фото Шарль Мішель у реабілітаційному центрі
"Постачання зброї та ППО в Україну питання не місяців, а днів", - Шарль Мішель
04:40
Путін і Кім Чен Ин
Росія, Китай, Іран та їх сателіти пов'язані не ідеологією, а відчаєм, - WP
04:12
Російські хакери
Хакери з РФ атакували об'єкти водозабезпечення у Європі та США, - Wired
03:44
У Росії після обстрілів ЗСУ авіабази у Джанкої очікують ударів по Кримському мосту
03:16
Оновлено
Канада готова надати України додаткових 450 млн. позики
Канада заклала у бюджет на 2024 рік кошти на допомогу Україні: подробиці
02:48
росія хакер
Росія активізувала кампанію з втручання у вибори в США, - заява Microsoft
02:20
У Британії запровадять заборону продажу сигарет народженим після 2009 року
01:52
Кирило Буданов
Буданов запевнив, що в України є план зменшення військової міці РФ, - WP
01:24
землетрус
У Японії стався землетрус неподалік атомної електростанції
00:56
міністр оборони США Ллойд Остін
Остін та начальник штабів США Браун закликали ухвалити допомогу Україні
Більше новин