Чи дозволить ФІФА рекламу на футболках збірних

У світовому футболі активно просувається ідея дозволити національним збірним розміщувати на своїй формі рекламу титульних спонсорів

Фінансовий тиск

У 2015 році стало очевидно, що світова футбольна спільнота вже ніколи не житиме по-старому. Найбільший в історії ФІФА корупційний скандал, що спалахнув у травні та примусив подати у відставку президента організації Йозефа Блаттера, став сигналом для докорінних змін у найпопулярнішій у світі грі.

Одна з них може стосуватися реклами. Зокрема, один з кандидатів на пост нового президента ФІФА - південноафриканець Токіо Сексвале - запропонував дозволити рекламу титульних спонсорів на футболках збірних. За словами претендента на посаду, це дозволить суттєво збільшити фінансові надходження національних федерацій. Адже приклади провідних клубів засвідчили, що вини можуть становити сотні мільйонів.

Схоже, Сексавале таким чином висловив не лише свою думку, а підтримав ідею потужного рекламного лобі, яке не проти зайняти нішу, яка досі залишалася порожньою.

Так склалося історично, що на футболках збірних реклама відсутня. Здавна вважалося, що така форма є національним символом і паплюжити її спонсорськими логотипами неприпустимо.

Останні бастіони

Втім з роками громадська думка має властивість змінюватися і колись канонічні постулати з часом йдуть у минуле. Ще у 1960-х роках, що таке титульна реклама, не знали й у клубному футболі, але зараз важко собі уявити майки славетних команд без реклами.

Що казати, коли такі противники наявності спонсорських написів на формі, як "Барселона", здалися під тиском багатомільйонних привабливих пропозицій.

Спочатку на футболках "гранатово-синіх" патріотичних каталонських кольорів розмістили логотип ЮНІСЕФ, підготувавши таким чином громадськість до наступного кроку. У підсумку у 2011 році клуб підписав контракт з компанією Qatar Foundation, за рекламу якої щорічно отримував по 30 млн євро.

Набагато раніше склав зброю шотландський "Селтік", на біло-зеленій смугастій формі якого до 1970-х років навіть не було ігрових номерів, які за непорушною традицією друкувалися на шортах.

Немає сумнівів, що незабаром "здадуться" й футбольні збірні. Тим паче, що спонсори з ними вже активно співпрацюють. Приміром, на тренувальній формі більшості збірних реклама спонсорів давно стала звичною справою.

Так, спонсором збірної Німеччини довгі роки є Mersedes-Benz.

Команду Англії підтримує інший автовиробник – Vauxhall. Причому кидається в очі, що тренувальна форма провідних збірних, у якій вони з'являються на тернуваннях, буквально всіяна логотипами різних спонсорів, які розміщують по кілька одразу.

Вітчизняний досвід

Не стала виключенням із загальної тенденції і збірна України, яка раніше співпрацювала з мережею торгівельних гіпермаркетів "Епіцентр", що у відборі до чемпіонату світу заплатила Федерації футболу України $2 млн, а також додатково давала команді по $100 тис за кожну перемогу.

Хоча зараз у ФФУ є чимало комерційних партнерів, логотип жодного з них на тренувальній формі збірної України впродовж відбіркового турніру Євро-2016 не з'являвся.

Ще одним аргументом, який може схилити ФІФА дозволити спонсорську рекламу на футболках національних збірних, є те, що в інших ігрових видах спорту її давно вже використовують.

Приміром, на майках баскетболістів спонсорські логотипи містяться навіть під час ігор чемпіонату світу та Євробаскету.

На найбільших турнірах дозволяють рекламу й міжнародні федерації гандболу, волейболу та хокею. І не посперечаєшся, що для представників цих видів форма збірної є не менш важливим національним символом, ніж для футболістів.

Врешті залучення титульних спонсорів може виявитися вигідним не лише національним федераціям, які отримають додаткове джерело прибутків, але й самій ФІФА. Таким чином організація зможе розвантажити свій бюджет та платити збірним менші відрахування за участь у чемпіонаті світу, мотивуючи це тим, що асоціації й так непогано заробляють завдяки спонсорам. А гроші це немалі. Скажімо, збірна Німеччини за перемогу на ЧС-2014 отримала $35 млн. А всі без виключення учасники турніру гарантовано заробили по $6 млн.