Промова Путіна: Про Україну ні слова

У четвер російський президент виступив з традиційним посланням до Федеральних зборів, в якому жодного разу не згадав Україну, зате багато уваги приділив Туреччині

Це чи не перше послання, в якому Путін примудрився жодного разу не згадати Україну. Хоча його виступ і відбувався на тлі пожвавлення стрілянини на Донбасі та знеструмлення Криму.

Натомість, першу частину промови, де йшлося про міжнародну ситуацію, Путін присвятив Туреччині, санкціям проти турецьких помідорів, помсті за збитий Су-24 і т.д.

"Судячи з єдиної згадки вищих сил, національний лідер таки прийняв іслам", - написав у Twitter журналіст видання The New Times Іван Давидов.

В іншому твіті він підсумував промову Путіна так: "Відтворення кружків "Юний техник" допоможе нам подолати всі складнощі, і дякую селянам".

Український блогерів, експертів, оглядачів тощо найбільше зацікавила, звичайно, турецька частина послання. Слова Путіна про те, що Туреччина не відбудеться лише помідорами, дуже повеселили блогосферу. Як і взагалі вся його гнівна риторику на адресу Анкари. Він вкотре звинуватив колишьнього союзника в тому, що він закуповує дешеву нафту в ІДІЛ і згадав про те, що має докази причетності до цього правлячої верхівки. та прізвищ називати не став, зважаючи на те, що його міністра закордонних справ Сергія Лаврова скоро очікує зустріч зі своїм турецьким колегою в Белграді.

 
 
 

Російським експертам цікава була й друга частина послання, де йшлося про економіку. Вона забрала набагато більше часу та слів. Але, як відзначають російські незалежні від Кремля есперти та блогери, нічого хорошого слова Путіна не віщують.

"Збережуться всі негативні фактори, розвитку не буде, криза буде поглиблюватись", - так підсумував промову Путіна російський політик, колишный депутат Держдуми Володимир Рижков.

 

Російський політолог Гліб Кузнєцов радіє, що в посланні відсутні "зубодробильні ініціативи" та "нові курси". "Висловлюючись медичною термінологією, це означає, що ми зможемо максимально довго зберегти якість життя без інтоксикації побічними ефектами травматичних та неефективних спроб "лікування", "реформування" всього підряд. А там може й диво якесь станеться. Нафта подорожчає. Чи жито наше буде продаватися по ціні нафти", - пише він.

 

А вже у коментарях політолог уточнює, що сміятися немає над чим, бо "весь соціально-економічний блок послання - це повторення повторень рефератів обговорень тисячу разів обговорених".

Схожу думку висловив і політолог з Санкт-Петербургу Михайло Виноградов. Як позитив він розцінив те, що Путін підкреслено зміщує акценти з зовнішніх питань на внутрішні. Зокрема, він звернув увагу на те, що крім України жодного разу прямо не згадувалися також і США. А непрямо американців Путін згадав лише раз.

 

"Ці послання давно стали ритуалом, який має підтвердити єднання еліти навколо лідера та створити враження, що лідер контролює ситуацію. А для правлячого стану важливо отримати мантру, яку він має вдтворювати для легітимації своєї влади", - зазначила російський політолог Лілія Шевцова.

Зокрема, написала вона, Путін вже не може вискочити з образу лідера військового часу, і це є визнання того, що влада нездатна опікуватися внутрішніми проблемами.

"Економічні та соціальні проблеми в путінському викладі виглядали як звичний словниковий дощ, яким він приспав багатьох в аудиторії", - відзначила Шевцова. Вона відзначила, що російська еліта втрачає віру в свого вождя як гаранта благополуччя.

І, як і очікувалось, далекобійникам Путін також не відповів, пише Шевцова.

 

Недовіру владі відзначив і колишній віце-прем'єр російського уряду Альфред Кох.

 

Только 200 (двести) человек сдало документы по программе "амнистии капиталов".Двести, Карл! Из 140 миллионов. На воп...

Posted by Alik Kokh on Wednesday, December 2, 2015

Таким чином, можна зробити коротке резюме. На зовнішній арені для росіян тепер головні турки та їхня "злочинна кліка". Їх російський президент обіцяє жорстоко покарати і не лише відмовою купувати помідори. Росіяни - люди злопам'ятні, сказав він. А от рецептів порятунку власної держави, економіка якої вже тріщить по швам, він не має. Тому вдався до старих пережованих формул, в які вже не вірить не тільки він сам, але і його оточення.