З чим клуби Прем’єр-ліги йдуть на зимову перерву

Минулими вихідними відбувся останній цього року тур чемпіонату України з футболу. Лідерами на зимову перерву пішли "Шахтар" та "Динамо". Головним розчаруванням став "Дніпро", а низка клубів взагалі опинилася на межі виживання

Суперечка за "золото"

Цього сезону фінансова криза наклала на чемпіонат України з футболу серйозний відбиток. Більшість клубів мають великі проблеми з грішми, через що гравці вчасно не отримують зарплати та преміальні, а подекуди йдеться навіть про саме існування команд. Другий рік поспіль у Прем’єр-лізі стартувало лише 14 учасників, але, вочевидь, до фінішу дістануться не всі з них.

Звичним для української першості залишається лише становище у верхній частині турнірної таблиці – боротьбу за нагороди між собою знову ведуть "Шахтар" та "Динамо", які пішли на перерву, маючи в турнірі по 43 очки. При цьому зимовим "чемпіоном" стали донеччани, які випереджають киян завдяки кращій різниці забитих та пропущених м’ячів.

Власне, команда Мірчі Луческу заслужила лідерство ще й тому, що головного конкурента в особистій зустрічі впевнено перемогла 16 жовтня у Києві з рахунком 3:0. Непереконливо "Шахтар" виглядав лише у середині серпня, коли спочатку зіграв у гостях внічию з "Ворсклою" (2:2), а потім поступився на своєму полі дніпропетровському "Дніпру" – 0:2. Варто зауважити, що донеччани цього року не обмежилися прийомом гостей лише у Львові, а грали домашні матчі в Одесі, Запоріжжі та Києві. Це не завадило "гірникам" видати 11-матчеву переможну серію, а бразильському півзахиснику Алексу Тейшейрі забити у 15 іграх 22 голи та стати одним з головних претендентів а "Золоту бутсу" кращому бомбардиру Європи. Щоправда, важко сказати, чи залишиться лідер "Шахтаря" в команді, адже інтерес до нього виявляють провідні європейські клуби, які можуть купити футболіста вже впродовж зимового трансферного вікна.

Динамівці, як і донеччани, грали на кілька фронтів та успішно вирішували турнірні завдання не лише на внутрішній арені, але й у Лізі чемпіонів, де вони, на відміну від "гірників", мають чудові шанси на вихід до 1/8 фіналу у разі домашньої перемоги 9 грудня над ізраїльським "Маккабі".

Команда Сергія Реброва припустилася лише одного серйозного зриву, поступившись "Шахтарю". Також очки у киян 30 вересня відібрала луганська "Зоря", яка досягла нічиєї 0:0. Решту матчів "Динамо" виграло, тож вся боротьба за золоті нагороди у чемпіонаті України попереду.

Змілілий "Дніпро"

Цього сезону в чемпіонську суперечку не зміг втрутитися "Дніпро", який влітку втратив трьох провідних гравців - Євгена Коноплянку, Ніколу Калініна та Джабу Канкаву, на місце яких керівництво дніпропетровського клубу не спромоглося купити футболістів відповідного рівня. Через це з команди хотів піти головний тренер – Мирон Маркевич, якого власник "Дніпра" Ігор Коломойський зупинив лише, пригрозивши вимогою сплатити компенсацію $1 млн за односторонній розрив контракту, який чинний до 2017 року.

Ні до чого доброго це не призвело. Клуб ще й перестав вчасно платити футболістам, що, безумовно, вплинуло на результат та змусило Маркевича перед зимовою перервою знову заговорити про безперспективність "Дніпра" у його нинішньому стані та відставку.

Врешті перемога над "Шахтарем" на початку чемпіонату так і залишилася однією з небагатьох світлих плям у виступі дніпропетровців. Команда Маркевича програла "Динамо" (1:2) та "Зорі" (0:3), а перед перервою поступилася двічі поспіль на своєму полі – "Ворсклі" (0:2) та Волині" (0:1) - і  скотилася з 28 очками на четверту позицію.

На фаворита у боротьбі за "бронзу" перетворилася "Зоря", яка випереджає "Дніпро" на шість балів. Між тим, для дніпропетровців взагалі актуальне питання потрапляння у єврокубки – вони мають лише на один пункт більше "Волині" та на три, ніж у "Ворскли".

Боротьба за існування

Якщо навіть фіналістів Ліги Європи 2014/15 спіткали фінансові негаразди, то що вже казати про решту команд. З претендента на нагороди на одного з аутсайдерів перетворився "Металіст", власник якого Сергій Курченко, попри обіцянки віддати борги із зарплати, продовжує тягти команду на дно – харків’яни у турнірній таблиці 11-ті. Сходинкою нижче розташувався ще один клуб, який нещодавно представляв Україну у єврокубках – "Чорноморець", що після скорочення бюджету вимушений розраховувати на менш кваліфікованих гравців та не ставить амбітних завдань.

"Говерла" животіє на передостанньому місці, а її футболісти більше року не бачили зарплати від власника команди – Нестора Шуфрича. Тай сам ужгородський клуб радше нагадує фантома, адже більшість його гравців орендовані у "Динамо".

Ну й нарешті останнім у чемпіонаті України плентається запорізький "Металург", кинутий напризволяще своїм господарем Олександром Богуслаєвим. Вже оголошено, що клуб 16 грудня ліквідується. Власне, як повноцінна бойова одиниця він вже зник, оскільки догравали першу частину чемпіонату юніори, які ще нещодавно навіть не потрапляли до основного складу у юнацькій першості. Про конкурентноздатність запоріжців якнайкраще свідчать дві останні поразки – 1:9 від "Волині", 0:6 – від "Динамо" та відсутність жодної перемоги.

Очевидно, що у Прем’єр-лізі припустилися великої помилки, дозволивши заявитися у чемпіонаті України 14 клубам. За наявної ситуації в українському футболі й 12 клубів забагато.