Гепатит: яких звичайних речей треба боятися

Роблячи звичні дії щодня, ми навіть не замислюємося, що біля нас вже причаївся "ласкавий" вбивця - гепатит. Чому ви навіть не підозрювали про те, що вірус поруч, яких звичайних речей варто боятися і яка найпростіша порада може врятувати вам життя?

Третина населення землі інфіковані вірусними гепатитами, кожен 12-й страждає на його хронічну форму. Близько 1 млн людей на рік в світі помирають від цього вірусу. В Україні гепатитом заражені понад 3,5 млн людей. З них близько 1, 2 млн – саме вірусом гепатиту С. 

Чому це так важливо?

Тому що темпи поширення вражають. Україна посідає перше місце в Європі за поширенням цього вірусу. Лікування, особливо гепатиту С, безпрецедентно дороге. Побічні наслідки – важкі. А головне, що виявленість гепатиту також низька. 

Нещодавно у 5 областях України були протестовані добровольці на вірус гепатиту. Результати дослідження вражаючі: у  27 звичайних перехожих було виявлено  вірусний гепатит B та у 67 - гепатит С. І ці люди до цього моменту навіть не підозрювали про свою хворобу, бо вірус гепатиту тим і відрізняється від грипу, що може роками жити у вашому організмі, роз’їдаючи  печінку. 

Ці люди, які дізналися свій статус, звичайні, середньостатичні українці. Майже всі вони навіть уявити не можуть, де саме і коли отримали вірус, але, на щастя, вони знають про свій статус, а більшість із тих, хто є його носіями – ні. Звичайний аналіз крові вірусу не виявить, а перевіряти і робити спеціальний аналіз, просто аби знати, ми не звикли.

Гепатит страшний і не дуже

Чому так? Тому що вірусів гепатиту є декілька. Найменш небезпечний з них – гепатит А. Найчастіше він передається через брудні кухонні речі та немиті руки. Саме тому ним хворіють діти  у садочках. Він протікає переважно легко, часто навіть не потрібна госпіталізація. Та й перехворіти ним можна один раз у житті, адже потім виробляється 100% імунітет.  Та попри свою легкість останнім часом все частіше з’являються випадки зараженням ним діток у тих же садочках, працівників у офісах та у точках швидкого харчування. Причина банальна – недотримання правил гігієни. І найстрашніше те, що попередити його дуже легко,  а от підхопити можна де завгодно – з’їсти немитий овоч, який до цього був у руках хворого на гепатит, чи так само з’їсти шаурму з рук інфікованого. І ви потім навіть не здогадаєтеся, де отримали таке щастя, адже багато хворих, які переносять гепатит А на ногах, навіть не знають, що були хворі. 

Гепатит страшний і дуже страшний 

Гепатити В і С через немиті руки не передаються. Тут механізм складніший – через кров, але й наслідки для здоров’я набагато гірші. Гепатит В  проявляється гострими формами та має яскраво виражені симптоми. У 80% випадків його виявляють на перших стадіях, це дає змогу вчасно почати лікування. Є безпечна вакцина проти цього виду гепатиту, яку роблять малюкам у перші дні життя. 

Із гепатитом С усе складніше. Найчастіше він виявляється під час випадкових клінічних досліджень, наприклад, обстеження донорів, вагітності або підготовки людини до планової операції тощо. Більшість людей не знають про те, що вони інфіковані: у 80% випадків хвороба протікає без симптомів, непомітно для людини й переходить у хронічну стадію, яка закінчується цирозом і раком печінки. Власне, через пізнє діагностування вірус гепатиту С і називають “ласкавим” убивцею.  Вакцини проти нього не існує, але ризики захворіти  - великі.

Все погано, все дуже погано…..

Гепатити В і С сьогодні все частіше стають "хворобами краси". Шелак для жінок – це вже обов’язкове, стрижка для нас усіх – необхідність, відвідування стоматолога – як профілактика. Без цього життя ніби неможливе. Але саме це – ті місця, де ми щоразу маємо шанс інфікуватися. Кожен із нас. А тепер згадайте,  чи завжди ви перевіряєте, якими ножицями вас підстригають? Чи контролюєте те, як вони дезінфікувалися перед використанням? А машинка для стрижки… Перевіряли, чи насадку спеціально обробили після попереднього клієнта? А чи цікавилися ви про дезінфекцію у стоматологічному кабінеті? Чи у манікюрному салоні? Не кажучи вже про санітарний стан точок з їжею, де ви щодня купуєте фаст-фуд чи просто печиво на вагу до чаю. Тобто фактично усюди, де є контакт до рук або можливість поранитися, є “шанс” отримати гепатит.

Без паніки

Виявляється, навіть пропри все це можна прожити без гепатиту. І тут наш помічник – цікавість і небайдужість. Звичайно, дуже часто просте питання у перукарні: а як ви дезінфікували ножиці, викликає здивовані погляди. Те ж і у стоматолога. Що вже й казати про їжу  - ми ж звикли довіряти кухаркам у садочках і ні в якому разі не підемо на кухню, щоб подивитися, в якому вона стані. У більшості таких випадків ти почуваєш себе, як мінімум, ніяково і вже далі не дізнаєшся, розраховуєш на випадок. А насправді розраховувати тут не доводиться, бо гепатит – це як російська рулетка. Сьогодні на манікюрі нам пощастило, але патрон у карабіні є і завтра у тату-салоні він вистрелить.

Тобто вирішення проблеми – просте. Контролювати санітарний стан медзакладу, де ви лікуєтеся,  стежити, щоб всі прилади були одноразові або, як мінімум, дезінфіковані відповідно, а не намочені водичкою. А якщо ні, то не соромитися і питати, а ще краще – перевіряти. Сьогодні ваше питання не сподобається перукареві, але врятує вам життя на завтра.