Ексцес Саакашвілі

Публічне протистояння команд президента і прем’єра може зупинити лише Петро Порошенко

Те, що сьогодні сталося на засіданні Національної ради реформ, - наслідок мовчанки Порошенка. Петро Олексійович може багато говорити про запальний характер Михайла Саакашвілі та Арсена Авакова, але очевидно одне: у цій ситуації глава держави повинен взяти на себе роль арбітра.  

Ще 6 грудня, після того як Саакашвілі публічно звинуватив Яценюка у покриванні корупції, Порошенко повинен був відреагувати на слова одеського губернатора. Бо екс-президент Грузії висунув досить серйозні звинувачення керівнику українського Кабінету міністрів.

У який спосіб міг на це відреагувати Порошенко?

  1. Звернутися до Генеральної прокуратури і Національного антикорупційного бюро з проханням перевірити оприлюднені Саакашвілі факти. В Україні достатньо можливостей для того, аби у доволі стислі строки дати відповідь на усі питання, які поставив на Антикорупційному форумі у Одесі голова Одеської ОДА.
     
  2. Публічно закликати Саакашвілі або утриматись від публічних звинувачень на адресу голови Кабінету міністрів, або надати докази корумпованості Яценюка.  
     
  3. Публічно підтвердити, що і сам президент і член його команди - Саакашвілі, є прихильниками парламентської коаліції у тому форматі, у якому вона існує нині. Якщо ні, то заявити про намір відставити Арсенія Яценюка і створити нову коаліцію. З ким? З "Опозиційним блоком"?
     
  4. Запевнити, що президент і прем’єр - одна команда. За останній тиждень президентська команда зробила декілька недружніх жестів у бік Арсенія Яценюка.

Як виглядає хронологія протистояння упродовж останніх семи днів:

6 грудня голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі публічно звинуватив Яценюка у причетності у корупції.

8 грудня депутат від БПП Олег Барна розпочав збір підписів про відставку Яценюка. Юля підписалася. БПП сказав, що це - власна ініціатива Барни.

Рано вранці 11 грудня лідер фракції БПП Юрій Луценко опублікував на своїй сторінці Кролика з годинником. Натякаючи: "Біжи, Сєня, Біжи". Аваков йому відповів: "Да.. Да... Время уже пошло". Ну, що візьмеш? Особиста сторінка Луценка.

11 грудня, вже під час виступу Яценюка у парламенті Олег Барна намагався підняти Арсенія Петровича і винести з трибуни. Для чого це робив Барна? Чому депутат БПП пішов на відверту провокацію? Луценко вибачився за Барну, але так і не зрозуміло, для чого це було зроблено.

14 грудня на засіданні Національної ради з реформ Саакашвілі знову звинуватив Яценюка у тому, що його команда грабує країну.

Утім, Петро Олексійович спостерігав за цим усім. Замість нього говорив Юрій Луценко, який клявся у тому, що Яценюк і Порошенко – одна команда. Міхо зрозумів натяк по своєму: він на правильному шляху до перемоги над Яценюком.

І що б тепер не говорив Порошенко, це немає вже ніякого значення. Гра проти Яценюка була спровокована і заохочена ним. А з Саакашвілі стався звичайний ексцес виконавця. Він почав перегравати. Його ніхто не зупинив. І, певно, не зупинить.

Ми у війні. Жорстокій. Внутрішній. І непередбачуваній. Самій безглуздій і нерозумній.

Для Порошенка 14 грудня 2015 року може стати початком кінця президентства. Просто дивно, як за півтора роки Порошенко перетворився у Ющенка. Чим завершив останній – ми знаємо. 

Читайте також: Реакції соцмереж на інцидент з Аваковим та Саакашвілі.