Ватажка луганських "казачків" Павла Дрьомова ліквідували в день весілля

Журналісти програми "Репортажів і розслідувань" телеканалу "Еспресо.TV" вивчали обставини загибелі вже 4-го з початку року ватажка терористів так званої "Луганської народної республіки". На території, непідконтрольній Україні, Павла Дрьомова підірвали в джипі, який йому було подаровано на весілля

Це називається - вбити з особливим цинізмом. Тобто - в день весілля. Колись весільні церемонії сепаратистів, починаючи ще з одруження російського терориста “Мотороли”, пропаганда "ДНР" і "ЛНР" демонструвала світові як свідчення прогресу, досягнень  і щасливого майбутнього псевдореспублік на “віджатих” в України східних територіях. Але в грудні 2015 р. чергове святкування весілля одного з найпопулярніших ватажків терористів, а саме керівника казачого полку імені Платова Павла Дрьомова із позивним “Батя” на громадянці Російської Федерації  перетворилося на поминки. Його автомобіль вибухнув 12-го грудня в районі населеного пункту Ірміно на трасі між Первомайськом і рідним Стахановим. Вибухівку, схоже, заздалегідь було закладено в джип “Ленд Ровер”, який подарували нареченому на весілля.

Як свідчить сепаратистське відео з місця вибуху, авто розірвало вщент, і по дорозі розкидало уламки даху, дверей і обшивки. Павло Дрьомов загинув на місці, а його водій помер невдовзі після інциденту. Соратники вбитого ватажка “казачків” одразу ж заговорили про змову в сепаратистських лавах. Принаймні, як заявив сепаратистському телебаченню ватажок терористів Микола Козіцин, ще одного командира висмикнула з їхніх лав “брудна рука зрадників інтересів Росії, які працюють на наживу своєї кишені”.

Дійсно, протягом 2015 року у схожий спосіб на непідконтрольній Україні частині Луганської області було ліквідовано низку ключових «польових командирів» так званої "ЛНР",  які конфліктували з владою цієї квазіреспубліки. На новорічні свята 1-го січня кортеж російського бойовика Олександра Бєднова із позивним “Бетмен” розстріляли із засідки під Лутугіним. У тому самому січні 23 числа вбили самопроголошеного мера Первомайська Євгена Іщенка із трьома поплічниками. А 23-го травня було розстріляно, так само із засідки, разом із шістьма соратниками популярного серед терористів ватажка Олексія Мозгового. На його похованні Павло Дрьомов суворо грозився знайти і покарати вбивць побратима по терористичній діяльності. 

Але Дрьомов не дожив ані до покарання тих, хто прибрав Мозгового, ані до наступного року. Натомість вполювали його самого. Цієї ліквідації у "ЛНР" очікували, про неї Дрьомова попереджали його ж соратники, оскільки він публічно сварився з керівником і так званим головою ради міністрів "ЛНР" Ігорем Плотницьким. На одному з відеозаписів за січень 2015 р. на тлі своїх “казачків” Дрьомов заявляв, що Плотницький є “крадієм народної довіри” і повинен подати у відставку. Дрьомов погрожував Плотницькому оприлюдненням компромату з якоїсь флешки у разі зустрічних репресій та розборок.

Після цих погроз ватажок “казачків”, щоправда, перестав з'являтися на публіці протягом певного часу. А через місяць він зробив заяву на сепаратистському радіо, що нікуди не зник, продовжує “воювати на передовій” і більше не має суперечностей з керманичами Луганської псевдореспубліки. Згодом Ігор Плотницький і Павло Дрьомов навіть зустрілися і під об'єктивами телекамер продемонстрували взаєморозуміння і злагоду. Щоправда, їхнє примирення, вочевидь, було несправжнім. Адже, на відміну від Плотницького, який наживає мільйони на тіньовій економіці т. зв. ЛНР, Дрьомов завжди демонстрував простоту, скромність та безстрашність, що і дозволяло підтримувати імідж такого собі “безсрібника родом із народу”. 

Якщо вірити записам перехоплених СБУ телефонних розмов загиблого Дрьомова, його популярність давала змогу контактувати з очільниками самого Кремля (приміром в одній з розмов  він називає прізвище прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва) та випрошувати в Росії небачені, як для “польового командира”, подарунки, а саме гармати та установки залпового вогню “Град”. Але тепер, коли активна фаза війни на сході України минула, такі популярні польові командири, як Дрьомов, стали незручними для офіційних керманичів "ЛНР" і "ДНР" та їхніх російських кураторів. Вони тепер є зручним мішенями для ліквідації і їх позбавляються без огляду на минулі заслуги.