Листи, цукерки та дива: Як готуються до Святого Миколая в різних країнах

18 грудня, 2015 п'ятниця
11:05

День Святого Миколая є одним з найулюбленіших дитячих свят. Він дарує їм посмішку та радість, плекає почуття небайдужості й вихованості

Щорічно це свято відзначають 19 грудня представники православного християнства та 6 грудня - католики. Саме цей день створює новорічний настрій, і в кожній країні до нього готуються по-різному.

Традиційно батьки в цей день кладуть під подушку своїм дітям подарунки, зберігаючи в таємниці свою причетність, щоб малята вірили в диво, здійснене Святим Миколаєм, та вчилися милосердя.

Святий Миколай був заможною людиною і піклувався про бідних людей. Інформація про його життя різна. За одною з багатьох версій, колись один збіднілий чоловік не мав змоги забезпечити своїх трьох дочок посагом. За тамтешніми правилами, вони не вийшли би заміж, і, якщо би в них не вийшло знайти роботу, їм довелося би стати повіями. Дізнавшись про це, Миколай вирішив використати спадок батька, щоб допомогти й зарадити біді. Упродовж трьох ночей він пролазив до вбогої хати й щоразу кидав через вікно до кімнати, де спали сестри, шмат золота. Він робив це непомітно, щоб ті три дочки не знали, хто їм закидав золото. Вважається, що звідси й пішов звичай дарувати подарунки.

У Німеччині батьки дарували зимовий одяг своїм дітям на свято Миколая. Пізніше вони почали робити це таємно, щоб діти вірили в диво. Згодом почали дарувати цукерки, горіхи, сухофрукти. Вважалося, що святий Миколай  вносив до своєї Золотої книги гідних та негідних подарунка. Тому діти почали писати листи про добрі справи, які вони зробили, і який подарунок хочуть отримати. А тим, хто поводився погано, Святий Миколай клав під подушку різочку, як покарання за недобрі вчинки.

З Німеччини свято поширилося на сусідні країни – Австрію, Нідерланди, Чехію, Словаччину, Польщу.

Еспресо.TV зібрало традиції святкування цього дня в різних країнах.

У Німеччині діти перед тим, як лягти спати, вішають всюди спеціальні черевички чи шкарпетки, щоб Святий поклав туди подарунок. Та якщо дитя погано поводилося, то може отримати звичайну різку.

В Італії в містечку Сассарі 6 грудня відбуваються гучні гуляння та процесії. Його покровителем вважається святий Миколай. Протягом дня дарують подарунки.

В Албанії цей день більш відомий як день Миколи Зимового. Починається святкування з вечора попереднього дня і триває весь наступний. Люди в будинках запалюють свічки і тримають піст до півночі. Після цього на стіл подається смажена свинина чи ягня. Під час святкової трапези люди говорять один одному: "Нехай ніч Святого Миколая допоможе тобі!".

У Франції він вважається покровителем Лотарингії, і саме тут святкування відбувається найактивніше. Крім того, тут свято є офіційним. В містечку Сан-Ніколя-де-Пор, наприклад, увечері виходить святкова процесія з центру міста і рухається головними вулицями під фанфари. На її чолі йде старець із білою бородою, тобто Святий Миколай, у супроводі з привидом. У руках привид тримає різки, щоб відшмагати неслухняних дітей, а потім забрати їх із собою в мішку.

Нідерланди славляться тим, що святкування готується задовго до самого свята. За кілька днів до 5 грудня вважається, що Миколай припливає на пароплаві до Нідерландів разом зі своїм конем на ім’я Амеріго. Саме в ці дні діти розставляють своє взуття дуже обережно та охайно перед каміном або перед дверима при вході. У взуття прийнято класти морквину або сіно для коня. Роблять вони це, співаючи пісні для Святого Миколая. А з ранку знаходять у своєму взутті подарунки.

У Польщі Святий Миколай приходить як єпископ із золотим посохом та в яскравій одежині. Подорожує він пішки, на коні чи на санях. Напередодні свята діти вішають чисті білі панчохи або ставлять начищені чоботи з вірою, що вони будуть наповнені дарунками.

null

В Україні святкування відбувається з 18 на 19 грудня. Свято Миколая прийшло до нас з 1088 року, ще за часів князя Всеволода Ярославовича. Один із перших храмів у Київській Русі був побудований саме на честь цього святого княгинею Ольгою. Храм з'явився в середині IX ст. над могилою Аскольда в Києві. 

Для українців із давніх-давен Миколай вважається заступником простого люду. Цікаво, що ім'я в перекладі з грецької означає "перемога народу". В Україні здавна це свято було значущим та веселим. На свято і нині проходять різні вистави, присвячені Святому Миколаю, благодійні акції, концерти. У селах все відбувається масштабніше. Організовується вертеп, ярмарки, співаються колядки та пісні. Батьки у ніч на 19 грудня кладуть цукерки, солодощі, іграшки або гроші своїм діткам під подушку. 

Святий Микола сходить із небес вночі, де він вже знає, як поводили себе діти. Подарунки він кладе тільки під подушку, його супроводжують янголи та чортики, які говорять йому, що українські дітлахи поводять себе погано і не заслуговують дарунків. А самі чорти прагнуть відібрати мішок із подарунками. Але Миколі все відомо, та й янголи пильнують поруч. Тому кожна дитина отримає заслужений подарунок у цей день.

Цікаво, що ім’я Санта Клауса походить від імені Святого Миколая (Seint Nicolas). В Америці він з'явився завдяки переселенцям із Голландії, де 6 грудня святкують свято Сінтерклаас. З часом ця нідерландська назва була спрощена і виникла назва Санта Клаус. А час святкування змістився до різдвяних свят. Тому подарунки в Америці дарують саме на Різдво. 

Свято Миколая – це останній день року, коли можна розрахуватися з боргами. Вважається, якщо за день до свята загадати бажання, то воно обов’язково здійсниться. Святий Миколай виконає його.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
Більше новин