Війна з розсудливістю

На парламентських виборах в Іспанії найкращого результату досягла правляча Народна партія

Її уряд за останній час  вжив заходів, які вже привели до відносної стабілізації іспанської економіки. Але одночасно значно погіршився рівень життя населення. Саме тому партія прем'єр-міністра Рахоя не змогла отримати більшість, якої вистачило б для формування нового уряду країни і прийшла до фінішу майже врівень з двома лівими партіями. Більше того, у цих двох лівих партій більше голосів, ніж у Народної партії.

Що пропонують іспанцям ліві? Іспанські соціалісти, уряд яких довів країну до кризи у 2008 році, обіцяють підвищити зарплати, пенсії, соціальні виплати та скасувати заходи економії. Ще далі йдуть ліві популісти з партії "Подемос" - спостерігачі порівнюють її з сумно відомої грецької партією СІРІЗА. Ця партія обіцяє різко збільшити доходи громадян, скасувати їхні заборгованості за іпотечними та іншими кредитами, забезпечити незаможних дешевою електроенергією і газом, а безробітним підвищити виплати до розмірів середньої зарплати. Звідки гроші? Від підвищення податків для тих, хто заробляє, звідки ж іще?

За цю відверто нереалістичну програму проголосувало в цілому 40 відсотків іспанців. За Народну партію - 28,7 і за лібералів з партії "Громадяни" - 14 відсотків. І тепер у розсудливих іспанців одна надія - що праві і ліберали об'єднаються, знайдуть партнерів у дрібних партіях і заблокують появу при владі популістів. Але у лівих шансів не менше.

Найцікавіше в іншому. Якщо ліві прийдуть до влади, вони спочатку доведуть економіку до краху,  а потім почнуть здійснювати програму жорсткої економії. Саме це в Греції і робить СІРІЗА. Але грекам довелося дорого заплатити за свої симпатії до пройдисвітів. І іспанці теж заплатять, якщо ліві сформують уряд - не сумнівайтеся!

Серед українців також чимало їх, хто вірить у прості рішення. Якби я хотів стати прем'єр-міністром України, я б просто переклав з іспанської програму "Подемос" - і вже завтра партія, яку я створив би, стала б переможцем виборів. Власне, я впевнений, що така партія з'явиться і без мене - може бути, вже цього року або на початку наступного. І очолить її куди більш харизматичний лідер, ніж я.

Але я не буду обіцяти цій партії легкої перемоги. Я краще пообіцяю українцям, що за перемогу цієї партії вони заплатять сповна - і проблеми греків чи іспанців - як і наші власні проблеми - тоді здаватимуться нам святом.

А потім почнеться режим жорсткої економії.