Республіка самогубців

Вплив проросійських сил в Молдові вже настільки великий, що на тлі розчарування і кризи вони цілком можуть прийти до влади. І тоді під боком у України виникне ще одна країна, готова діяти за вказівкою з Кремля

"Ставимо питання: думає хоч хтось про людей ... Демократія означає виконання волі і бажань народу. Бути демократом - означає служити по-справжньому людям, чиї інтереси представляєш. У демократичній системі лідери повинні працювати на благо країни і її громадян. Будемо сподіватися, що святкова атмосфера сприятливо подіє на політичних лідерів ".

Як ви думаєте, про яку це країну? Ні, про іншу - про Молдову.

Ці слова посол Сполучених Штатів в Республіці Молдова Джеймс Петітт написав у соціальних мережах після того, як стало відомо, що президент цієї країни Ніколає Тімофті висунув на пост прем'єр-міністра відомого підприємця, колишнього главу уряду Іона Стурзу. Президентська ініціатива - спроба подолати багатомісячну урядову кризу в країні. Після того, як пов'язана з "олігархом" і політиком Владом Плахотнюком Генеральна прокуратура пред'явила звинувачення в пасивній корупції колишньому прем'єру і головному конкуренту Плахотнюка Владу Філату, уряд країни пішов у відставку, а новий сформувати не вдається. Молдова при цьому не може отримати обіцяної фінансової допомоги від МВФ і сусідньої Румунії. Країна наближається до політичного і фінансового колапсу, на вулицях - протестувальники з "антикорупційної платформи", пов'язані з партією арештованого колишнього прем'єра і проросійські демонстранти - прихильники місцевих соціалістів і "Нашої партії" близького до Кремля підприємця, мера Бельц Ренато Усатого. Проєвропейські партії місяцями ведуть переговори про створення уряду - але що може вийти, коли фактичний лідер однієї з партій коаліції організував арешт лідера іншої?

У цій ситуації президент виступив з власною ініціативою. Але ця ініціатива узгоджена з міжнародними партнерами Молдови - і в ЄС, і в США. У Кишиневі днями побувала заступник держсекретаря США з європейських і євразійських питань Бріджит Брінк. Вона підтримала кандидатуру Іона Стурзи - приблизно так, як під час перебування в Києві віце-президент США Джо Байден висловив підтримку збереженню на посту прем'єра Арсенія Яценюка. Але зрозуміло, що американська підтримка - це крах олігархічної розпусти.

Плахотнюк вирішив діяти. Він заявив про повернення в політику. Мета "олігарха" - зосередити владу в одних руках, стати не просто "куратором" однієї з партій і фактичним господарем силових структур, але ще і прем'єр-міністром. Щоб не допустити обрання Стурзи, був ініційований розкол у фракції комуністів, яка могла б проголосувати за його кандидатуру. За цим розколом, можливо, все той же Плахотнюк. І тепер спостерігачі в Кишиневі говорять, що у Стурзи шансів немає. Але й у Плахотнюка - теж, занадто серйозна недовіра до нього.

Тоді що ж - дострокові вибори? Цілком можливо. Але допомоги від Заходу в цьому випадку Молдова не отримає, а вплив проросійських сил в країні вже настільки великий, що на тлі розчарування і кризи вони цілком можуть прийти до влади. І тоді під боком у України виникне ще одна країна, готова діяти за вказівкою з Кремля.

Втім, враховуючи безвідповідальність самих українських політиків і дезорієнтованість суспільства, ми теж незабаром можемо повторити долю Молдови.