Семен Салатенко: Як живеться бійцю АТО на посаді голови облради Сумщини

Після сніданків під обстрілами біля Пісків, тепер він носить костюм і вирішує проблеми цілої області. В рубриці "Обличчя війни" журналіст програми "Репортажі і розслідування з Артемом Шевченком" Станіслав Мельничук подає портрет бійця антитерористичної операції, якого земляки з Сумщини обрали головою обласної ради

“Ось так виглядає сніданок під кулями!” - розказував мені цього року боєць полку міліції “Дніпро-1” Семен Салатенко в Пісках Донецької області. Ми якраз снідали з ним на виході з бліндажа і над нами засвистіли кулі, випущені з боку позицій незаконних збройних формувань. Салатенко кинув їсти, взяв кулемет, виглянув з-за укриттів у напівтемряву і дав кілька черг у бік противника.

Такі небезпечні ранки для бійця з позивним “Депутат” (а до служби в АТО Салатенко був депутатом міської ради Сум) траплялися майже щодня упродовж цілого року. Коли ж “дніпрян” наприкінці серпня вивели з околиць Донецька, він вирішив балотуватися до обласної ради. В грудні його було обрано головою обласної ради Сумщини.

Тепер я зустрів його знову, щоб дізнатися — як це після всього пережитого на війні для Семена Салатенка тепер носити костюм і керувати депутатським корпусом? Зустріч із новоспеченим політиком обласного рівня почалася на засніженій зупинці громадського транспорту в центрі Сум.

“Ось автобусна зупинка, з якої я щодня іду пішки на роботу. Будівля Сумської обласної ради тут навпроти. Власної машини в мене немає, а службовою користуюсь лише, коли вирішую справи по роботі. Сюди ж на робоче місце, я як добирався раніше, так і тепер їжджу маршруткою”, - зізнається Семен.

Ми прямуємо всередину, де Семен показує новий кабінет і зал засідань облради.

“Знаєте, в Пісках мені було значно спокійніше. Я почувався там більше в безпеці. В порівнянні з високими кабінетами навіть Сумської області, бліндажі Пісків були безпечними і затишними місцями, навіть в часи запеклих боїв”, - розповідає Салатенко. І продовжує: “Хто, як не ми, будемо намагатися змінити всю ситуацію на “гражданці”? Тут теж своєрідний фронт! Так, тут немає вибухів, немає значної кількості смертей. Але і тут ми теж змагаємось за краще життя нашої країни. Наш головний ворог тут — корупція і злидні. А Росія — то наш третій ворог”.

Який він так званий “руський мір”, Семен знає не по чутках. Він неодноразово вступав в бій із підтримуваними Росією терористами та найманцями. Ми разом передивляємося на планшеті один з відеозаписів, зроблений після бойового зіткнення з диверсійною групою противника, під час якого Салатенко отримав поранення. Він усміхається, коли бачить власне інтерв'ю піврічної давнини.

“Ми відстрілювалися з усього, з чого могли. По нашій позиції, напевно, їхній снайпер влучив у металеве перекриття – і мене осколками від цього посікло. Але наш боєць Мирон виколупав ті осколки ножем", - ділився він враженнями зі мною тоді в Пісках.

Семен Салатенко також на власні очі бачив, як терористи з самопроголошеної “Донецької народної республіки” обстрілюють мирні українські села. Передивляючись інше спільне відео, ми з ним згадуємо, як бойовики бомбили 120-міліметровими мінами селище Первомайське.

Географічно Сумська область розташована на кордоні з Російською Федерацією. Й, незважаючи на те, що тут Україну і Росію розділяє кордон і фронту немає, присутність агресивного південно-східного сусіда теж відчувається.

“Протяжність державного кордону в Сумській області становить 560 км. З регіонів Росії сюди інколи заходять диверсійно-розвідувальні групи, і достатньо вглиб. Час від часу трапляються теракти, як приміром, в Шостці та Конотопі, а також коли було підірвано офіс “Батьківщини” в Сумах, який одночасно був волонтерським центром та збирав допомогу бійцям АТО. Скажімо так: фронту як такого тут немає, але війна відчувається”, - зізнається новий голова облради.

Салатенко відволікається на депутатські справи — підписати доручення, як йому принесла секретарка, та провести нараду напередодні чергового засідання сесії обласної ради. Я ж, поки є кілька вільних хвилин, знаходжу на планшеті його фото з АТО та ще одне спільне відео, як я під обстрілами робив пряме включення для телеканалу “Еспресо” з його бліндажа.

Прошу Семена прокоментувати ще й це відео – і він сміється, пригадуючи, як під час включення неподалік нас вибухнула міна, а я в прямому ефірі інстинктивно присів та видав ключову фразу: “І щойно ви почули, як щось прилетіло!”.

“Було темно. Ми ж для тебе повмикали в окопі всі освітлювальні прилади, які в нас були, — 2 ліхтарики, 2 телефони і 2 планшети! Противник, мабуть, побачив тебе в ефірі і став “валити по тому журналісту” спочатку з мінометів, потім – із підствольних гранатометів, а далі навіть вислав вперед корегувальника!” - пригадує колишній боєць полку міліції “Дніпро-1”.

Отже, нині у Семена Салатенка інший фронт, який є більш відповідальним, — він веде засідання сесій облради та вирішує питання життєзабезпечення і добробуту 18-ти районів Сумської області. А на цьому політичному полі бою в рази складніше маневрувати та здобувати перемоги.