Як глобальне потепління топить зимові змагання

Початок зимового сезону ознаменувався не лише новими медалями, в тому числі і для української збірної, а й повідомленнями про скасування змагань через відсутність снігу

Причому проблема не просто у відсутності білого сніжного покриву, а й у високій температурі. Так, глобальне потепління вже впритул наблизилося до зимових спорту, зриваючи їхні змагання.

Цього року найбільше потерпає Німеччина, втрачаючи турнір за турніром. Спочатку організатори змушені були відмовитися від етапу Кубку світу з лижного двоборства, який повинен був приймати німецький Клінгенталь. Старт був запланований на 2 - 3 січня 2016 року і включав в себе два старти. Та висока температура, яка іноді сягала приблизно +15 градусів, все зіпсувала. Швидше за все, заміну німецькому місту не знайдуть, і етап взагалі не відбудеться.

Наступним став Оберхоф, де 7 - 10 січня мали визначитися чемпіони і призери четвертого етапу Кубку світу з біатлону. До 27 грудня Міжнародний союз біатлоністів (IBU) має визначитися, де все-таки проводити цей старт. Як варіант - теж німецький Рупольдинг, який за календарем має приймати п'ятий етап, який триватиме 13 - 17 січня.

Природа закономірно відреагувала на аномальне тепло – у Берліні буяють цвітом вишневі сади. На 22 грудня температура в столиці Німеччини складала +13.

Дісталося від глобального потепління й Італії. Етап Кубку світу зі сноуборд-кросу, який повинен був відбутися 18 грудня в Кортіна-д'Ампеццо, теж скасували.

Минулого року потерпала Франція. Міжнародна лижна федерація (ФІС) змушена була скасувати етап Кубку світу в Ля Клюза 20 - 21 грудня через теплу і безсніжну погоду.

Та глобальне потепління не несподівано взялося зривати спортивні зимові змагання. Ще у 2009-му про цю проблему розповідала колишня гірськолижниця збірної України Юлія Сипаренко. За її словами, вже тоді багато курортів, які знаходилися в нижніх горах і середньогір'ї, закрилися. Достатньої кількості снігу немає, а наявність сніго-генеруючих машин не рятує. Вони не можуть виробляти сніг при температурі вище трьох градусів морозу. Це спричинило величезний наплив атлетів на ті бази, що залишилися. Але льодовики зменшуються з кожним роком, і умови не поліпшуються: більше льоду, менше снігу і простору.

Тож, Європа вже втрачає щонайменше місяць зимового сезону. Скандинавія ще тримає марку, проводячи змагання і не зриваючи термінів. Та схоже, через десятиліття незворотні природні процеси добряче скоригують календарі міжнародних федерацій зимових видів спорту. Наприклад, у грудні – першій половині січня старти віддаватимуть виключно Норвегії, Фінляндії чи Швеції. Ще є російські Нижній Тагіл та Тюмень, які приймають Кубки світу зі стрибків з трампліна та біатлону відповідно. З іншого боку, глобальне потепління може дати поштовх науці, яка винайде стійку формулу штучного снігу.

Фото: Reuters, fis-ski.com, sueddeutsche.de, Getty Images