День народження Ільхама

Турецький президент Реджеп Ердоган зателефонував своєму азербайджанському колезі Ільхаму Алієву і привітав його з днем народження

Ердоган, який потребує підтримки Алієва у своєму конфлікті з непередбачуваним російським правителем Володимиром Путіним, назвав Азербайджан "вранішньою зіркою Кавказу". Але політична зірка самого Ільхама Алієва хилиться до заходу.

Алієв-молодший успадкував від свого батька Гейдара Алієва країну, якій вдалося відбитися від російських спроб підпорядкувати своєму диктату Азербайджан і його енергетичний сектор. Росія підтримувала честолюбство польових командирів, фінансувала будь-які спроби дестабілізації і знищення режимів, які захищали національні інтереси Азербайджану - так була повалена влада президента Абульфаза Ельчібея. Але з Гейдаром Алієвим жартувати не вийшло. Кадровий чекіст, Алієв точно знав психологію своїх опонентів у Москві - не випадково він сам був одним з претендентів на пост генерального секретаря ЦК КПРС. Гейдар виграв у Єльцина і Путіна і зміг перетворити країну на "сімейну республіку". Але що далі?

А далі - нічого. Усі наступні роки Ільхам Алієв займався зміцненням режиму, а не реформуванням країни. Як і Володимир Путін, він вірив, що високі нафтові ціни будуть вічними - що дозволить перетворювати Баку та інші міста Азербайджану в привабливі вітрини, нічого не змінювати, не звертати уваги на опозицію. А якщо звертати - то переслідувати і саджати в тюрми. Як і Путін, Алієв сьогодні говорить про неминучість девальвації національної валюти. Як і Путін, загрожує репресіями "спекулянтам" через абсолютно очевидне підвищення цін на товари. Як і Путін ...

Різниця між ними тільки в тому, що Алієв не зацікавлений в дестабілізації Росії, а Путін зацікавлений у дестабілізації Азербайджану та затягуванні цієї країни в Євразійський союз. Путін підтримує проросійські угрупування в оточенні Алієва, використовує жадібність і продажність азербайджанських політиків і бізнесменів, які наживаються на корумпованих зв'язках з Росією. Ільхама може врятувати тільки те, що у Путіна сьогодні такі ж проблеми. І ці проблеми будуть тільки наростати, так що, можливо, російському президентові буде не до дестабілізації Азербайджану, а президент Туреччини допоможе колезі вибратися з глухого кута, в який Алієв сам себе завів.

Це й буде найкращий подарунок на його день народження.