Святковий Львів: Як незабутньо зустріти Новий рік і Різдво у місті Лева

Дарина Фіалко
6 січня, 2016 середа
16:10

Різдвяні ярмарки, фестивалі в режимі нон-стоп, вулична вистава, святкова краса архітектурних пам'яток, величезні порції смакоти – так багатогранно зустрічає гостей Львів у новорічно-різдвяний період

Відвідувати Львів у час зимових свят стало для нас доброю традицією. І якщо запитуємось, "що робитимемо там цього разу", тоді точно знаємо – неодмінно відкриємо місто Лева для себе по-новому. Зробити це нескладно, добре підкувавши себе інформацією про історичні пам'ятки, цікаві заходи та не менш цікаві заклади. Правда, у нас її пошук, читання відгуків забирає чимало часу. Для вас же ми підготували квінтесенцію усього найцікавішого, що побачили у новорічно-різдвяному Львові.   

null

Цього разу наша поїздка до Львова припала на самісіньке католицьке Різдво – 25 грудня. Тож тільки-но прибувши зимового ранку до міста та заливши речі в готелі, ми попрямували до величних храмів, розташованих у центральній частині Львова. У кожному з цих прекрасних архітектурних творінь панує особлива атмосфера. Та чи не найбільше захопив Латинський катедральний собор. Вразила, як і минулими роками, не тільки архітектура цього храму XIV-XVIII століття, а й вертеп, розташований всередині. Направду, біля цієї шопки здавалося, що час завмер, тут панувала тиша, лише інколи було чути шепіт молитов від людей, а світлі почуття зігрівали, мов тепле вино, душу.  

Далі гуляли самим містом, що купалося у світанку: було тихо, коліями пересувалися трамваї, "обсипані вогниками", вулиці ще не встигли нав'ючити львів'яни й туристи. Раптом здалеку почувся хоровий спів, тож ми, не вагаючись, вирушили йому назустріч. Як виявилося різдвяні пісні лунали із головної шопки Львова – доволі цікавих дерев'яних скульптур, що вирізняються на тлі раніше нами бачених вертепів. До речі, це далеко не єдина шопка у місті. Будьте уважними – і ви побачите їх у різних куточках Львова, у вітринах крамниць.

null

null

 

Єдине, що додало кислинки нашому солодкому замилуванню дерев'яним вертепом, – настирливий екскурсовод. А втім, якщо ви не поспішаєте, можете присвятити йому декілька хвилин і ознайомитися з екскурсіями по Львову. І ще – попередньо запасіться терпінням і спокоєм, бо по місту на вас налітатимуть, як голуби на хліб, екскурсійні пропозиції. По суті різні люди пропонуватимуть кілька основних "мандрівок": центром, підземеллями міста, замками, розташованими на околицях Львова, та кількагодинну автобусну екскурсію. Останню ми обрали минулого року й лишилися задоволені: побували на знаному Личаківському кладовищі, у Соборі св. Юра та на Високому Замку. Дертися на Замкову гору по вкритих льодом сходах було лячно, однак, попри все опинившись на 143-метровій висоті, почували себе гордо. До того ж автобусна екскурсія – чудовий варіант у холодну пору року.

Також можете обрати театралізовані екскурсії, мандрівку старим містом на невеликому "Чудо-поїзді" чи в кареті з кіньми. Або ж самостійно, як ми цього року, блукайте сплетіннями львівських вулиць, зазирайте в різні куточки, заходьте до музеїв. Щодо останніх, навіть далеко ходити не треба – у самому центрі їх вистачає, там можна побачити витончені антикварні речі, історичні коштовності, стародавні гроші... Відвідайте, наприклад, Львівську національну галерею – найбільший художній музей України, або ж екскурсію підземеллям "Таємної аптеки", де спробувавши пігулки для щастя, запасетесь позитивом на цілий рік. Єдине – на таку екскурсію краще записуватися заздалегідь, бо поки ми надумались, місць у групі вже не було. Може, й на краще – буде що подивитися наступного року. 

Не полінуйтесь і пошукайте у Львові творіння рук Йогана Пінзеля – одного з найталановитіших європейських скульпторів XVIII ст. До прикладу, його емоційна скульптура представлена у Костелі кларисок (тут і розташований Музей сакральної баракової скульптури Й. Пінзеля), у соборі Св. Юра.

Зазирніть і до Музею-Арсеналу. Щоправда, на католицьке Різдво там замість зброї "експонували" смажені ковбаски і розливали гарячі напої – проходив фестиваль вуличної їжі. До речі, до 20 січня триватиме "Школа Різдва під Арсеналом", де проводять майстер-класи, співають колядки.  

Ще одна порада – якщо приїдете до Львова вранці, здійміться на Ратушу. І ранкову розминку собі влаштуєте, і добре зігрієтеся. А винагородою за таку відвагу буде чудовий пейзаж зимового Львова.

 

Про "Криївку", "Копальню кави", "Майстерню шоколаду", здається, вже навіть горобці свищуть. Насправді, тематичних закладів у Львові вдосталь – можливо, менш розкручених, проте точно не менш цікавих. Їх щороку більшає, тож там точно не зголоднієте. Зранку, коли туристи прямували у "МакДональдс", ми знайшли куди кращу альтернативу і, може, навіть дешевшу: на тлі класичної музики та щедрівок смакували млинцями з гострою фетою та кавою з молоком і медом у "Штрудель хаус".

Зігрівалися ароматним і напрочуд смачним глінтвейном "На бамбетлі". Відвідати цей заклад нам порадили самі львів'яни, не багато туристів про нього чули, хоча кав'ярня розташована на самій площі Ринок. Невелика вуличка історичного пасажу, що запрошує "На бамбетлю", відразу підказала нам – за мить опинимося у затишній місцині. Приглушене освітлення, кавер-версії відомих пісень, купа раритетних речей на стінах, бамбетлі*, на яких вмостившися серед м'яких подушок, ми без поспіху насолоджуватися смакотою. Атмосфера тут п'янка, як і запечена груша, яку подають у цій кав'ярні. Ще одна особливість закладу – меню, цікаве своїм дизайном, приправлене гумором, а ще воно майстерно викликає слинку в читача.

Також зранку радимо пити каву під скляним дахом "Майстерні шоколаду", вдень посмакувати какао на сіні в новому закладі на пл. Ринок, а романтичний вечір можна влаштувати у затишному до інтимності "Золотому дукаті".

А ще ми – солодкоїжки – мало не впали пляцком біля смаколиків у "Лігумінці". Чого тільки вартий величезний шмат вафельного торту з чотирма видами крему, ще й один із них п'янив ароматом троянд.

Добряче наїлися пстругом, що танув у роті, та канапками з різними начинками на вікні-столику у "Пструг, хліб та вино". Спробували галицьких страв у печері "Трапезної", що під Собором Св. Андрія. У відомих "Масонах" відчували себе найвищою "сметанкою". Немов у раю, почувалися в залі-оранжереї серед співу канарейок у "Ресторації Бачевських". У "Шампанерії ХХ" куштували фірмові хот-доги, устриці (їх треба завчасно бронювати) та шампанське, у котре там додають полуничку.

Хто ж любить торгуватися – завітайте до жидівської кнайпи "Під Золотою Розою": тут обслуговують так само смачно, як і готують. Навіть руки вам помиють – і чек дадуть відповідний. Далі вибір за вами – сплачувати, торгуватися або ж подарувати щось Тьоті Розі.

Поїсти та заразом послухати концерт, подивитися фільм можна у ресторані імпровізацій "Грушевський". Він має декілька столиків на першому поверсі та зали у підвальній частині, куди спускаєтеся сходами-клавішами піаніно. Вечорами тут проходять цікаві заходи, а ціни тут трохи вищі, ніж у більшості закладів Львова. При цьому платити за концерт чи фільм не треба. Єдине – уточнюйте афішу тамтешніх подій, оскільки у залах часто проходять корпоративи, а інформація про скасування заходу далеко не відразу з'являється на сайті "Грушевського".

Цього року відкрили для себе і "Майстерню карамелі", "Юрашки" (майстерню пряників). В останній, до речі, проводять майстер-класи з виготовлення пряників – цікавий варіант для тих, хто подорожує з дітьми. 

Тільки ж не подумайте, що всюди ми побували впродовж двох днів. У такому разі, боїмось, луснули би. Ми назвали ті заклади, які відвідали в межах трьох поїздок до святкового Львова. Ціни у них демократичні, зважаючи на велетенські порції. Щоправда, радимо завчасно резервувати столики, оскільки туристи налітають на Львів, як бджоли на мед, і ввечері у відомих закладах не завжди знайдеться вільне місце. І пам'ятайте, ресторація – місце, де можна смакувати не тільки стравами, а й спілкуванням, знайомством із новими цікавим людьми. Як писав Олег Чорногуз: "Ніщо тaк не зближує людей, як спільний стіл у ресторaні".

null

null

null

 

Львів славиться масштабними фестивалями в різні пори року. І взимку фести, здається, змінюють один одного у режимі нон-стоп. Із 8 січня тут стартує фестиваль-конкурс "Українська коляда 2016"; аж до 24 січня колядуватимуть, щедруватимуть, віншуватимуть на фестивалі "Велика коляда"; 7-8 січня пройде традиційний Парад звіздарів і фестиваль вертепів; 7-10 січня на площі Ринок відзначатимуть Міське свято Пампуха. А 9 січня можна відсвяткувати Різдво у джазовому вирі – у Львівській обласній філармонії відомий проект Jazz Kolo представить тематичну програму.

null

null

null

Фото: zik.ua

На жаль, джазу ми не послухали і вищезгаданих заходів цьогоріч не дочекалися. Однак гарний вечір влаштували собі у Національному театрі ім. М. Заньковецької – дивилися балет "Лускунчик". Хоча є дрібні зауваги до цієї постановки, усе ж радимо її побачити. А наступного вечора побували на вуличній виставі театру "Воскресіння". "Коли ангели спускаються на землю" покажуть у дворику Ратуші ще 7, 8, 9 січня. До речі, це вже не перший рік актори "Воскресіння" розповідають історію про народження Ісуса. Щось нам підказує – ця добра традиція ще матиме продовження. Ми ж стали її свідками вперше й лишилися задоволеними, як і під час першого знайомства з цим театром у 2013 році. Тоді в зовні занедбаному приміщенні "Воскресіння" були вражені високим рівнем гри акторів та цікавим, серпантиновим сюжетом комедії "Він, вона, вікно, покійник". До слова, цю виставу в театрі показують часто, тож за бажання матимете можливість позривати собі боки**. "Коли ангели спускаються на землю" – вечірнє дійство, де вирує вогняне шоу, цвітуть сади навколо Йосипа та Марії з немовлям у руках. Перед глядачем з'являються ангел на ходулях із розлогими крилами, волхви, цар Ірод у вигляді величезних дерев'яних ляльок. І, звісно, довгоочікувана родзинка – поява двох ангелів, що спускаються згори Ратуші. До речі, після вистави охочі можуть сфотографуватися серед декорацій. Ми навіть наважились покерувати руками дерев'яних велетнів – і це доволі складно, але цікаво. 

null

null

null

null

null

null

null

Вечірній святковий Львів дарує гарні враження сам по собі. Ним можна просто гуляти й насолоджуватися красою підсвічених соборів, цікаво оздобленими вітринами крамниць, мерехтінням вогників на ялинках, зокрема і на головній ялинці на пл. Свободи. У різних куточках міста нам щастило чути світові хіти у виконанні вуличних музикантів – і їхній запал, драйвова музика не давали змерзнути. У повітрі кружляв аромат медового глінтвейну, імбирних пряників, шоколаду, що доносився з яток різдвяних ярмарків. Їх у Львові два: один надибаєте на проспекті Свободи, другий – на пл. Ринок. Обидва манитимуть до себе до 17 січня. Асортимент "будиночків" нас не вразив – стандартний набір. А втім, тут можна поїсти, випити і накупити подарунків. Для нас традицією стало дарувати собі книгу зі Львова. Одного року пощастило придбати "Лексикон львівський: поважно і на жарт" – цікавий словник, до того ж освоївши його, з містом Лева "розмовляти" стало легше. Цього ж року ми не втрималися і привезли зі Львова світле, ніжне янголя (прикрасу). І цієї миті попросимо у нього щасливого Різдва, яскравих радісних вражень для кожного з вас у новому році. І як, кажуть по-галицьки, будьте моцні!

* від нім. Bankbettel — лавка–ліжко. В XIX – поч. XX ст. на Галичині в розкладену лаву клали сінник, і на ній спали, водночас часто виконувала функцію скрині.

**заходитися сміхом

Фото: Андрій Горбатко (для Еспресо.TV)

 

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
Більше новин